Krafne smo pojeli, pinca još malo može pričekati, a između ta dva klasika odlučili smo ugurati još jedan – kremšnite. Malotko može odoljeti hrskavom lisnatom tijestu u kombinaciji s bogatom kremom s jajima pa smo danas odlučili zasukati rukave i još jednom se baciti na izradu domaćih, slasnih i slatkih, kremastih kocki.
Recept za domaće lisnato tijesto svojevremeno je zapisala Anita Šarić i u nastavku donosimo korak po korak vodič, a tu je i recept za jednostavnu kremu, i to onu bez praška za puding na kakve posljednjih godina sve češće nailazimo.
Također, želite li svoje kremšnite učiniti još zanimljivijima, uvijek im možete dodati i voćni sloj, kao što je to učinio Darko Debić u receptu koji je prošle godine u ovo vrijeme podijelio s nama. Njegov video recept na društvenim mrežama pogledalo je više od četiri milijuna korisnika.
Dobro je dodati i kako, u slučaju da baš i nemate vremena za izradu tijesta od početka do kraja, a iz hladnjaka vas baš gleda rola svježeg lisnatog tijesta ili u zamrzivaču već imate spremnu kocku, slobodno se poslužite i tim trikom. Kremšnite će svakako biti brže gotove, vjerujemo, na radost svih ukućana.
U slučaju da ipak radite domaće tijesto, dio iskoristite za kremšnite, a drugi dio za neku drugu, dragu vam poslasticu od lisnatog tijesta. Možete, primjerice, napraviti pitu, zarolati ga u kroasane, napraviti danish pecivo, slance od lisnatog tijesta i druge slane i slatke zalogaje.
KORAK PO KORAK RECEPT ZA LISNATO TIJESTO
Za beurre manié:
300 g maslaca
100 g brašna
Za tijesto:
250 g brašna
150 g vode
prstohvat soli
KORAK 1.
Maslac sobne temperature pomiješajte s brašnom i dobro prstima razradite.
KORAK 2.
Razrađeni maslac prebacite na papir za pečenje.
KORAK 3.
Formirajte pravokutnik od maslaca debljine oko jednog centimetra.
KORAK 4.
Poklopite drugim listom papira za pečenje i razvaljajte na debljinu od pola centimetra.
KORAK 5.
Stavite u hladnjak na minimalno pola sata.
KORAK 6.
Od brašna, vode i soli zamijesite podatno tijesto i ostavite ga da odmori 30 minuta.
KORAK 7.
Tijesto razvaljajte u pravokutnik dvostruko veći od pravokutnika maslaca.
KORAK 8.
Stavite pravokutnik maslaca u sredinu.
KORAK 9.
Maslac preklopite tijestom.
KORAK 10.
Tijesto razvaljajte. Nakon svakog valjanja tijesto stavljajte u hladnjak na 15-ak minuta kako se maslac ne bi rastopio.
KORAK 11.
Ponavljajte postupak vodeći računa o broju slojeva. Idealno, napravite šest valjanja.
KORAK 12.
Gotovo lisnato tijesto sada možete koristiti ili zamrznuti za sljedeću uporabu.
RECEPT ZA KREMU I KAKO KREMŠNITE SASTAVITI?
Za prvu smjesu:
10 žumanjaka
30 dag brašna
30 dag šećera
2 vanilin šećera
2 dcl mlijeka
Za drugu smjesu:
12 dcl mlijeka
12 dcl vode
2 vanilin šećera
Za treću smjesu:
10 bjelanjaka
20 dkg šećera u prahu
Priprema i slaganje kremšnita:
Lisnato tijesto razvaljajte u dvije tanke kore dimenzija 40x20 centimetara. Ispecite ih na donjoj strani lima za pečenje, oko 25 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Kad su obje kore pečene, stavite ih sa strane.
Za prvu smjesu, električnim mikserom izmiksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer dok ne postanu svijetli. Dodajte brašno i mlijeko.
Za drugu smjesu, pomiješajte sve sastojke te ih zakuhajte.
Kad su mlijeko i voda gotovo zakuhali, dodajte nekoliko velikih žlica u smjesu sa žumanjcima kako biste ih temperirali.
Zatim sve dodajte u ostatak mlijeka i vode te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta. Maknite s vatre.
Za treću smjesu, električnim mikserom umiješajte bjelanjke i šećer u prahu dok ne postanu čvrsti. Dodajte ih u drugu smjesu dok je još topla pa sve dobro izmiješajte, ručno.
Stavite prvu koru u protvan pa ju prelijte još toplom smjesom. Na smjesu stavite i drugu koru.
Stavite kremšnite na hlađenje prvo na sobnu temperaturu oko sat vremena te zatim u hladnjak preko noći. Kad su ohlađene, pospite ih šećerom u prahu i izrežite na velike kvadrate.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....