Osim štandova sa svježim sezonskim voćem i povrćem, pri obilasku tržnice pažnju nam kradu i oni na kojima se prodaju domaći mlječni proizvodi. Mlijeko, jogurt, kefir i sireve tako najčešće kupujemo od malih domaćih proizvođača u čiju smo se kvalitetu i sami uvjerili. Kako bismo i vama olakšali idući obilazak tržnice ili web kupovinu, sastavili smo kratak vodič na koji smo uvrstili naše favorite. Gdje kupiti dobar svježi kozji sir, basu i škripavac te tko radi najbolji kefir, otkrijte u nastavku.
FENOMENALAN ŠKRIPAVAC I LIČKA BASA
Sirana Vedrine smještena je u ličkom selu Brezik nedaleko Gospića, Dominik Zeko i Milana Mileusnić 2019. godine počeli su s ozbiljnom proizvodnjom mlijeka, sireva i jogurta, a danas nude čitav niz proizvoda čiju su kvalitetu prepoznali kupci iz cijele zemlje. Čvrsti i tekući jogurti, kiselo i čokoladno mlijeko te lički škripavac i basa tako su samo neki od favorita iz sirane Vedrine, a kupiti ih možete na štandovima sirane i u prodavaonicama na zagrebačkim tržnicama Kvatrić, Trešnjevka, Utrina i Jarun, kao i u dućanima Mrkvica, Grga Čvarak, Špeceraj, Zelena baka i slično u Zagrebu, u dućanu u Samoboru i u Zadru. Naručiti ih možete i izravno na njihovoj aplikaciji i društvenim mrežama.
OVA SIRANA RADI FENOMENALAN ŠKRIPAVAC I LIČKU BASU, SVE JE POČELO U LJETNOJ KUHINJI OD 15 KVADRATA
ZA ONE KOJI VOLE KEFIR I VOĆNE JOGURTE
Mario Krog iz Gornje Pačetine među ljubiteljima domaćih mliječnih proizvoda već je prilično poznato ime. Na svojoj maloj farmi nedaleko Krapine proizvodi sireve i maslac, čak i sladoled, a veliku popularnost stekao je i svojim jogurtima, koji danas dolaze u nekoliko inovativnih okusa, od jogurta s okusom bakine štrudle od šljiva pa do onog u kojem spaja čokoladu i kikiriki. Također, njegov kefir svakako je jedan od najboljih koje smo imali prilike kušati. Proizvode Milk bara možete kupiti putem platforme jedi.hr.
MILK BAR GODINAMA DOSTAVLJA MLIJEČNE PROIZVODE
MLIJEČNI PROIZVODI PO NONINOJ RECEPTURI
U istarskoj mljekari Latus u Gornjim Orbanićima pokraj Žminja proizvode se sirevi po noninoj recepturi, kako su nam rekli u jednom od razgovora, a uz to, 2019. godine krenuli su i s proizvodnjom prve istarske mozzarelle. Kako stoji na njihovoj službenoj stranici, od kraja prošlog stoljeća mlijeko svojih krava, a unatrag desetak godina i mlijeko kooperanata iz cijele Istre u mljekari Latus prerađuju u kvalitetne proizvode. Nude tako mlijeko, jogurt i sirutku, skutu, polutvrde i tvrde sireve, a osim na prodajnim mjestima u cijeloj zemlji, njihove sireve možete degustirati i u samoj mljekari. Sve detalje potražite ovdje.
SVJEŽI KOZJI SIR ZA PREPORUKU
U obilasku zagrebačkih tržnica vikendom svakako potražite štand OPG Moravec obitelji Moravec iz Nove Vesi Petrijanečkoj kraj Varaždina. Nude velik izbor kozjih sireva i drugih mliječnih proizvoda, od kojih svakako preporučujemo kušanje svježeg kozjeg sira nježne arome. Nedavno su nagrađeni titulom šampiona kvalitete na 22. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva za svoj kozji sir s provansalskim biljem pa svakako i taj primjerak stavite na svoju shopping listu.
PRIČA O KOZJIM SIREVIMA OPG MORAVEC
SIREVI ZBOG KOJIH SE PLANIRA PUT U ISTRU
Dvadesetak kilometara od Pule nalazi se Stancija Kumparička, mjesto koje je vrlo brzo postalo obavezna postaja pri svakom posjetu Istri brojnih gastro entuzijasta. Na farmi Aleša Winklera i njegove supruge Saše nastaju, naime, ponajbolji eko kozji sirevi u zemlji. Kako stoji na njihovoj službenoj stranici, 250 koza pase na 200 hektara ekoloških pašnjaka prepunih aromatičnog bilja kako bi zatim od njihovog mlijeka nastali svježi i polutvrdi sirevi različitih faza zrelosti, od 2 do 48 mjeseci. Nude i kozji slani sir u salamuri, zatim skutu, svježe namaz, kozje mlijeko, sirutku i jogurt, ali i sjajnu karamelu od kozjeg mlijeka koju smo nedavno i sami isprobali. Sireve možete kupiti u specijaliziranim trgovinama te direktno u stanciji Kumparička no prije dolaska svakako se valja najaviti. Kumparička ima i svoj štand na pulskoj tržnici, a sve dodatne informacije možete potražiti na službenoj stranici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....