S povećanjem cijena, nabavka namirnica može postati prava gnjavaža. Bez obzira na to je li nam košarica puna ili ne, često nam se čini da smo potrošili previše novaca za dobiveno i upravo zato, odlučili smo napraviti listu provjerenih recepata za jela koja vas neće koštati više od 30-ak kuna, a svidjet će se baš svima za stolom. Također, dobro je napomenuti kako je pri kuhanju pažnju uvijek dobro usmjeriti i na ostatke pa tako, primjerice, od lišća mrkve ili cikle možete napraviti sasvim nova, jeftina, a tako ukusna jela. Kupujte pametno i jedite dobro. Recepte potražite u nastavku.
JEDNOSTAVAN RUČAK
Ako pitate nas, ručak usred tjedna trebao bi biti brzo gotov, cjenovno pristupačan, ali ukusan. Pripremili smo zato recepte za slasne popečke od riže sa salatom, na kišne dane kuhamo palentu s kiselim vrhnjem i čvarcima, a kada se pojave prve paprike, punimo ih krumpirom. Krumpir pečemo i u foliji, a tu je i recept za omiljeni klasik - krpice sa zeljem. Na našoj listi našla se još i slasna pita sa sirom zbog kojeg ćete zaboraviti na burek iz pekare, a imamo i recept za brzi, ali tako ukusan ručak - jaja u šalši sa slanutkom.
Popečci od riže, pšenice, leće i heljde sa salatom
Palenta s kiselim vrhnjem i čvarcima
Paprika punjena krumpirom
Krumpir u foliji s kuhanim jajima
Krpice sa zeljem
Pita sa sirom
Jaja u šalši sa slanutkom
NA ŽLICU
Dobar ručak na žlicu ponekad je sve što nam treba nakon napornog radnog dana. Još nam draži postaje ako priprema ne oduzima previše vremena i ako ga možemo napraviti od sastojaka koje već imamo u hladnjaku. Upravo su takva jela juha od luka, ribollita i minestrone, a za grah s kiselim kupusom i varivo od poriluka možda ćete ipak morati svratiti do trgovine. U sva variva možete dodati i meso po želji, no možete ga i u potpunosti izbaciti.
Ribollita
Grah s kiselim kupusom
Lagana francuska juha od luka
Varivo od poriluka sa suhim rebarcima
Minestrone
MESO
Kada su u pitanju skromne mesne delicije, odabir najčešće pada na svježe jetrice, mljeveno meso ili piletinu. Ovih dana spojili smo baš te namirnice s omiljenim prilozima i upakirali ih u kuglice i pite i napravili jela koja s tanjura nestaju brže nego što možete zamisliti.
Jetrica sa slaninom
Popečci od mesa
Pita s mesom iz tave
Pileća krilca s mlincima
RIBA
U slučaju da tjednu nabavku volite obavljati na tržnici, zaputite se i do ribarnice. Potražite najljepše srdele i oslić pa ih pripremite dok su još svježi. Od srdele možete, između ostalog, napraviti fishburgere ili ih jednostavno pržiti i poslužiti s krumpir salatom, od oslića napravite popečke, a u slučaju da ste preskočili odlazak u ribarnicu i u smočnici imate samo konzervu tune - napravite umak s mlincima.
Fishburgeri sa srdelama
Popečci od oslića
Srdele s krumpir salatom
Tuna s mlincima