Prošlog vikenda isprobali smo prve krafne ove sezone, dobili nekoliko dojava s informacijama koje još slastičarnice ih već nude, a koje će ih tek nuditi i zaključili - pravo je vrijeme da sastavimo jedan pravi, detaljni vodič. U nastavku tako donosimo detaljne recepte za klasične i sourdough krafne, ali i otkrivamo mjesta u Zagrebu na kojima možete pronaći već gotove, slasne i masne, sočne i bogato punjene debeljuce. Sezona krafni može početi!
PRIJE NEGO KRENETE S PRIPREMOM
Najvažnije na početku, prije nego što krenete s pripremom krafni, pobrinite se da imate sve sastojke, uvjete i dovoljno vremena. Priprema krafni, naime, iziskuje gotovo cijeli dan, dosta koncentracije i praćenje nekoliko jednostavnih pravila. Primjerice, budući da je u pitanju osjetljivo dizano tijesto, sastojci ne smiju biti hladni, netom izvađeni iz hladnjaka, a temperatura prostorije mora biti između 27 i 31 stupanj.
OSIM OSNOVNIH NAMIRNICA, TREBA VAM JOŠ I...
Osim brašna, (poštene količine) kvasca i šećera, pobrinite se da pri ruci imate i malo ruma ili rakije. Alkohol će vam pomoći da krafne ne popiju previše masnoće. Dobar je dodatak i korica limuna ili naranče, no pripazite da koristite agrume koji nisu tretirani te ih prije korištenja dobro operite. Dok se tijesto diže, razmislite i o punjenju. Krafne možete puniti klasičnim džemom ili slastičarskom kremom, ali i kakvom dobrom čokoladnom kremom, onom s pistacijom ili drugim okusima koje volite.
ZAMIJESILI STE TIJESTO, I ŠTO SAD?
Postoje dva načina oblikovanja krafni. Jedan je izrada kuglica, a drugi izrezivanje krugova čašom. Koji god način odabrali, najvažnije će biti da krafne prije pečenja odstoje još neko vrijeme, a za to će vam biti potrebna čista krpa ili prozirna folija kojom ćete ih pokriti kako se na njima ne bi stvorila korica koja će spriječiti da krafne dodatno narastu.
Krafne je pametno i rasporediti po manjim komadima papira za pečenje te ih tako kasnije ubacivati u ulje. Na taj ćete si način uvelike olakšati prebacivanje krafni s mjesta dizanja i biti sigurni da ih slučajno niste pritisnuli na krivom mjestu i upropastili sav trud.
PEČENJE JE KOMPLICIRANO
Jedna od najvažnijih stavki kod pripreme krafni svakako je temperatura ulja. Neka bude oko 175 stupnjeva. Također, krafne s gornje strane nemojte previše brašniti jer upravo brašno može zagorjeti, a krafne zbog toga poprimiti neugodnu aromu. Na kraju, dok se krafne peku, poklopite ih, lagano protresite lonac, a zatim, kada ih planirate okrenuti, maknite poklopac i obrišite kapljice vode koje su se na njemu stvorile. Sve ostalo u vašim je rukama.
DVA RECEPTA KOJA UVIJEK USPIJEVAJU
Kada smo prošle godine odradili mali dvoboj krafni s majstoricom Janjom Benić, sigurni u ono što radimo, zabilježili smo recept za starinske i Janjine sourdough krafne. Potražiti ih možete u nastavku.
RECEPT ZA SOURDOUGH KRAFNE JANJE BENIĆ
GDJE KUPITI DOBRE KRAFNE KRAFNE?
U slučaju da ipak niste od miješenja tijesta ili jednostavno izbjegavate prženje kod kuće, dobra opcija bit će i one kupovne. Najbolja opcija bit će Broom 44, Express i kavana Kavkaz koji drže krafne Janje Benić. Za one koji više vole tradiciju, dobre krafne svake godine ima slastičarnica Jakšić na zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici, a odlična opcija bit će i krafne iz Bekeraja, male pekarnice u Tuškanovoj, koje su se na našem testu našle na visokom drugom mjestu.
Mnogi su ove godine oduševljeni i krafnama ekipe iz Neka jedu kolače. Nude ih u nekoliko okusa, a nama su za oko posebno zapele Schwarzwald krafne (2,80 eura za jedan komad) te Honeycomb (2,50 eura), dok bi se klasičarima posebno mogle svidjeti krafne punjene džemom od šljiva i orasima (2,30 eura). Kupiti ih možete u A most unusual gardenu, na adresi Horvaćanska cesta 3. Osim toga, krafne je ove godine u ponudu uveo i Bread Club, a posebno su nam se svidjele i one iz slastičarnice Kukuriku na zagrebačkoj Savskoj.
Osim klasičnih krafni, u slastičarnici Špatula možete kupiti i američke doughnuts napravljene na malo drugačiji način. Naime, slastičar Luka Sopta puni ih nadjevom od pistacije, borovnice i limete, čokolade, lješnjaka i karamele te kremom od kikirikija i umakom od višnje i klinčića, a budući da su dovoljno velike, mogu biti desert za dvoje ljudi nakon, primjerice, nedjeljnog ručka. Kupiti ih možete na adresi Vlaška ulica 121.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....