Sastavili smo ultimativni vodič za pripremu novogodišnjeg stola. Donosimo vam tako ideje za sastavljanje plate kojoj će se svi diviti, nekoliko recepata za jednostavne zalogaje koji se dobro slažu uz pjenušac i u kojima se uživa uz pokoji plesni pokret, a zatim su tu i malo ozbiljniji recepti za one koji se odluče za nešto svečaniji pristup slavlju. Također, popisu smo dodali i recepte za provjereno dobre slastice te nekoliko odličnih preporuka za tekuća pitanja.
ŠTO VAM JE SVE POTREBNO ZA DOBRU PLATU?
Blagdanska okupljanja ne mogu proći bez dobre, bogate plate na kojoj svatko može pronaći nešto za sebe. Kako bi bila potpunija, razmislite o tome da uz suhe kobasice u blagoj i ljutoj varijanti, kvalitetnu šunku i mortadelu, posebnu pažnju obratite i na sireve. Umjesto klasične gaude, na platu dodajte kockice cheddara, ali i kakav mirisan odležani sir ili onaj s dodatkom, primjerice, oraha. Dobra ideja bit će i kockice kravljeg sira s dodatkom čilija ili vlasca te komadići pecorina ili drugog, intenzivnijeg sira. Ne zaboravite niti sireve s plemenitom pljesni te mozzarellu, a u sredinu plate uvijek možete staviti pečeni brie kojem ste dodali malo džema ili orašastih plodova po želji.
Masline su također nezaobilazan dodatak, a osim crnih i bijelih, uvijek dodati možete i pečene masline. Od osvježavajućih elemenata, neka se na vašoj plati nađe koja bobica grožđa, kriška jabuke ili nar, ali i sušeno voće poput brusnica, marelica i smokava. Također, dobra ideja uvijek je i šaka orašastih plodova koji se mogu grickati između mesnih i sirnih zalogaja. Sve pobrojano možete poslužiti uz domaće ili kupovne krekere.
Dodati možete i manje posudice s maslinovim i bučinim uljem, no u tom slučaju pobrinite se da se na stolu nađe i kakva topla pogača ili kruh. Svi se uvijek razvesele dobroj focacciji te će ona biti siguran odabir, a osim toga, napraviti možete i peciva kao što su pogačice sa sirom ili scones.
SVE ŠTO VAM TREBA ZA DOBRU FOCACCIU
RECEPT ZA BRZA PECIVA S MLADIM LUKOM I ČVARCIMA
NAMAZI ZA OPUŠTENO DRUŽENJE OKO STOLA
Namazi i dipovi također su dobra ideja kada je u pitanju veće društvo. Napravite ih nekoliko pa rasporedite u različite zdjelice na stolu i uz svaku stavite krekere ili manje komadiće tostiranog kruha. Humus je najjednostavnija opcija i brzo je gotov, dok će vam dipovi poput onog sa špinatom ili baba ganousha oduzeti nešto više vremena, ali će sa stola nestati brže nego što ste mislili.
HUMUS PO RECEPTU YOTAMA OTTOLENGHIJA
DIP OD SIRNOG NAMAZA I ŠPINATA
Također, ne smijemo zaboraviti niti paštete. Pašteta od tune jedna je od popularnijih kada su u pitanju veća druženja, a napraviti možete i paštetu od kuhane ili pečene piletine te pileće jetre.
BRUSCHETTE SU HIT
Iako na spomen bruschetta uvijek prvo pomislimo na kombinaciju rajčice, češnjaka pa i fine mozzarelle, daleko smo od sezone onih najslađih crvenih plodova i u ovo ih vrijeme u supermarketima ih ipak izbjegavamo. No, ne brinite, bruschette možete napraviti na nekoliko drugih načina. Primjerice, odlična opcija bit će tostirani kruh preko kojeg možete premazati skutu i posipati sjemenke nara, a zatim sve zajedno dodatno začiniti medom.
Razmislite i o sitnoj ribi te kratko obrađenim kozicama na tostiranom kruhu s malo maslinova ulja i pokojom maslinom za sve one koji naginju ribi.
Još jedna opcija neka vam bude tostirani kruh premazan sirom s plemenitom pljesni, s dodatkom pržene slanine i šakom osvježavajuće sitne salate kao što je matovilac.
Kukuruzni kruh možete prekriti pečenim brie sirom te dodati komadiće čilija ili žlicu džema, dok tostirani raženi kruh možete premazati maslacem, dodati pirjane bukovače i posipati parmezanom. Za one koji vole eksperimentirati, dobra kombinacija bit će tostirani crni kruh s tanko rezanim goveđim jezikom i dodatkom kelja koji ste najprije pirjali ili u njega samo dobro umasirali dressing po želji.
JOŠ IDEJA ZA BRUSCHETTE POTRAŽITE OVDJE
DODAJTE I MALO RIBE
U slučaju da sami obožavate ribu ili u ekipi imate one koji je uvijek radije biraju ispred mesa, pobrinite se da se na stolu nađe i kakav riblji zalogaj. Srdele i inćuni na savur bit će itekako dobar odabir, a u slučaju da želite pripremiti nešto ipak malo kompliciranije i totalno zadiviti ekipu, u nastavku vam ostavljamo recept za flambirane kozice koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim te kod pripreme kojih možete prirediti i pravi mali kulinarski show.
SAVUR OD SRDELICA PO RECEPTU CHEFA HRVOJA ZIROJEVIĆA
Razmislite i o finoj viškog pogači ili pak umak od rajčice, srdele ili inćune spojite na malo drugačiji način i napravite jednostavan tart od lisnatog ili prhkog tijesta. Još jedan dobar i pomalo neočekivan način posluživanja ribe bit će losos kojeg ste ispekli tako da se raspada na dodir, a zatim ga stavili na dasku i poslužili uz peciva, povrće i umake kako bi svatko mogao napraviti svoj riblji sendvič. Dodati mu možete guacamole ili jednostavan umak na bazi jogurta s koprom i češnjakom, a kao osvježavajuću komponentu u kombinaciju možete ubaciti i sjemenke nara.
MALO RASKOŠNIJI STOL
Želite li svojim gostima pružiti malo uzbudljivije gastronomsko iskustvo dok zajedno dočekujete novu godinu, razmislite o tome da napravite mesne specijalitete koji će se još dugo pamtiti. Želite li se fokusirati na svinjetinu, neka vaš odabir bude dobar pulled pork ili svima omiljena porchetta koju vrlo lako možete poslužiti u sendviču ili uz nekoliko umaka i svježe povrće pa slaganje prepustiti ekipi.
RECEPT ZA PORCHETTU BRAĆE ČUČKOVIĆ
S obzirom na to da mnogi vjeruju kako okrugla hrana poslužena u novogodišnjoj noći donosi sreću, razmislite i o tome da uz mesna pečenja poslužite leću ili slanutak, pa čak i grah.
Sarma je također čest dodatak na novogodišnjem svečanom stolu pa vam u nastavku ostavljamo provjerene recepte za klasičnu, ali i pečenu sarmu. I ne zaboravite francusku salatu!
KLASIČNA SARMA PO RECEPTU CHEFA PERE SAVANOVIĆA
PEČENA SARMA PO RECEPTU STEFANA PRELIĆA
SLATKI ZALOGAJI
A što za desert? Osim klasičnih mađarica, tu je nekoliko opcija za sočan kuglof koji će rijetko tko odbiti, a koji možete poslužiti i uz umak od vanilije ili šumskog voća. Također, razmislite i o kakvoj kremastoj torti koju vrlo lako možete napraviti i dan ranije te si tako olakšati posao.
KUGLOF S NARANČOM PO RECEPTU SLASTIČARKE LUCIJE TOMAŠIĆ ŠARIĆ
BEČKI KUGLOF OD MAKA PO RECEPTU SANDRE RONČEVIĆ
MEDOVIK TORTA PO RECEPTU SLASTIČARKE NINE ŠARIĆ
Na kraju, nađete li se pred samo slavlje u neviđenoj gužvi i shvatite da ste totalno zaboravili na slatki dio večere, uvijek možete napraviti fritule koje nitko neće moći odbiti.
FRITULE PO RECEPTU VESNE MILETIĆ
ODABIR PJENUŠACA (I PONEŠTO ZA ONE KOJI IZBJEGAVAJU ALKOHOL)
Kada su, pak, u pitanju tekuća pitanja, tu riječ prepuštamo našem vinskom ekspertu Saši Špirancu. On nam je prošle godine sastavio detaljni vodič kroz pjenušce, a ove godine predstavio je ponajbolje etikete po regijama. Ovdje možete pronaći prošlogodišnje favorite, a ovdje ovogodišnje favorite s Plešivice.
OVDJE POTRAŽITE TRI FAVORITA NA KOJA VRIJEDI OBRATITI PAŽNJU
Za one koji izbjegavaju alkohol, dobra opcija mogla bi biti kakva kvalitetna kombucha nekog od domaćih brendova, ali i dobar mocktail (koktel bez alkohola) koji će biti odličan odabir na kraju same večere.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....