Na Oleander terasi zagrebačkog hotela Esplanade, u četvrtak, 28. studenog, počela je adventska manifestacija Fooling Around by Fuliranje, koja će trajati sve do 31. prosinca. Ono po čemu se ovaj dio zagrebačkog Adventa razlikuje od ostatka su kućice iza kojih stoje imena naših poznatih chefova, kao što su Ante Udovičić, Ana Grgić Tomić, Marko Gajski, Ivan Zidar i Mate Janković. Upravo jela koja su oni za ovu priliku osmislili čine Fooling Around uzbudljivim i jednim od onih mjesta na koja ćemo se tijekom adventskih zbivanja vratiti nekoliko puta, kako bismo isprobali što više jela.
U prvom obilasku kućica uspjeli smo, naime, isprobati samo dio ponude i ostali više nego pozitivno iznenađeni pa smo, zapravo, prilično teško izdvojili samo pet favorita koja, ako volite dobru hranu i u sklopu adventskih zbivanja ne fokusirate se samo na kobasice i kuhano vino, toplo preporučujemo da isprobate.
CHEFOVSKA KUĆICA
Novost na ovogodišnjem Fooling Around je kućica JRE udruženja koja s tvrtkom Metro Hrvatska okuplja chefove Antu Udovičića iz hotela Lemongarden, Florianu Ružić iz hotela San Rocco, Marka Gajskog iz LD Restauranta i Vjeku Bašića iz Konobe Boba.
Ovdje smo isprobali San Roccov svinjski flam u korici od pistacija s kremom od kupusa i umakom od poriluka te jusom, koji je bio fantastičan. Na pistaciji se nije štedjelo, bila je hrskava i stvorila je lijepu koricu oko mekog, sočnog i dobro začinjenog komada mesa.
Dva komada mesa poslužena su na kremi od kupusa, a cijela stvar ‘pojačana‘ je umakom od poriluka i jusom. Ovo je, zapravo, restoransko jelo koje će se svidjeti svima koji na kućicama traže ipak nešto više i veseli ih činjenica da hranu vrhunskih chefova mogu probati i u ovakvoj atmosferi. Cijena ovog jela je 13 eura.
Osim toga, isprobali smo i jedino vegansko jelo s iste kućice, potpisuje ga Ante Udovičić, a u pitanju je kupus pečen na otvorenoj vatri s humusom i prahom rozog đumbira. Bogato, zasitno, aromatično i prilično moćno jelo koje su već kod prvog zalogaja odobrili vegani u našoj ekipi. Cijena je 11 eura.
Ekipa s ove kućice nudi još i juhu od češnjaka s ražnjićem od kozica, polpete od junetine i svinjetine u marinara umaku s espumom od krumpira i gyoze s kozicama.
SLASNO I PRAKTIČNO
Jedno od boljih jela koje smo isprobali bila je tortilja sa suhim buncekom i zeljem u tortilji na kućici hotela Esplanade. Kremasto iznutra, hrskavo izvana, s poštenom količinom punjenja i lijepom dozom kiseline, ovo jelo stvoreno je za uživanje s nogu i nešto što bismo ove zime i kod kuće rado ponavljali na dane kada je sve što nam treba utjeha u formi hrane.
Osim tortilje, na Esplanadinoj kućici kušali smo i slasne krokete s kulenom, kakve su u ponudi imali i prošle godine i koji su još uvijek dobar odabir za one koji najviše od svega vole hrskavu, prženu i za uživanje praktičnu hranu.
Cijena tortilje je 9,50 eura, a kroketa 8 eura.
Na Esplanadinoj kućici nude se još i juneći burger, hrskave sardine, zapečeni štrukli, fileki s pancetom, a od slatkog jabuka u bijelom vinu i crumble od brusnice.
KLASIK U TOTALNO DRUGAČIJEM IZDANJU
Na račun kućice zagrebačkog restorana Noel i prije dolaska na Fooling Around čuli smo brojne pohvale. Ovdje ćete, naime, sresti prošlogodišnjeg pobjednika kulinarskog showa MasterChef Hrvatska, Ivana Temšića, koji priprema nekoliko jela, od tuna pašticade u bao bunsima, preko ragua od jelena s tamnim pivom do purice s mlincima. Mi smo odabrali ovo posljednje i nismo pogriješili.
Jelo dolazi u formi flatbreada po kojem su raspoređeni komadići purice i emulzija od češnjaka. Iako se na prvi pogled tako možda ne čini, porcija je zasitna i dovoljna da zadovolji jednu srednje gladnu osobu. Cijena je 13 eura.
NAJJEDNOSTAVNIJE JE PONEKAD I NAJBOLJE
Veliko iznenađenje pri našem obilasku kućica bila je i štrudlica punjena bakalarom na bijelo, poslužena s umakom od rajčice i kokosa chefa Ante Miletića iz Meneghettija. Iako, za razliku od ostalih jela koja smo kušali, ovo ne izgleda kao da će vas posebno impresionirati, zapravo potvrđuje pravilo da su najbolje stvari nekad najjednostavnije.
Bakalar na bijelo unutar štrudlice je lijepo začinjen i kremast, tijesto je dobro, ali ono što nas je osvojilo bio je umak. Suptilan okus kokosa toliko se lijepo slaže s rajčicom i bakalarom da bismo ovih štrudlica mogli pojesti barem desetak i ne bi nam bilo žao baš ni jednog zalogaja. Cijena ovog jela je 11 eura.
Osim štrudlica, na Meneghetti kućici možete isprobati i tatarski sa sourdough focacciom, sendvič s trganom svinjetinom, kombinaciju mortadelle, burrate, bundeve i gljiva te panettone s kremom od vanilije.
ZAGRLJAJ U KARTONSKOM TANJURIĆU
Na kraju, na kućici Mason burgers Ivana Zidara kušali smo nekoliko jela. Butter burger je bio odličan, topio se u ustima i odličan je odabir za one koji ne vole komplicirati, jer sadrži doslovno samo meso i maslačasto pecivo, ali ragu od rebrica s palentom pravi je odabir za one koji se u obilasku Adventa žele ugrijati i uživati u tanjuru pravog utješnog jela. Zbilja bogati umak, meso kuhano nekoliko sati koje se raspada na dodir vilice i dobro zapečena palenta kombinacija su koju, ako vam se jede nešto nalik gulašu, ovdje ne smijete preskočiti. Konkretan mesni ragu s palentom koštat će vas 14,80 eura, a burger 9,80 eura.
Na ovoj kućici isprobali smo i rižu na mlijeku u formi arancina, s jabukom, miso karamelom i vanilijom. Niti ovdje ne štede na sastojcima pa se tako u jelu osjećala poveća količina vanilije, ništa nije bilo preslatko, jabuke su dale lijepu dozu svježine prženom, kremastom arancinu, a porcija je bila taman dovoljno velika. Cijena Arancina je 4,20 eura.
Osim toga, nude i Dry Aged burger, Brisket burger, Pork Belly Sandwich i Smash Dog s istarskom kobasicom, kravljim sirom i radičem ili zelenom salatom, senfom i majonezom.
Kod Masona, dakle, svratite ako vam se jede nešto utješno i toplo, nećete pogriješiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....