Recenzija: Miramare, Pomer

Uspavano mjestašce Pomer između Pule i Medulina kao da je imuno na horde turista koji cirkuliraju po obližnjim krajevima. Mir i tišinu remete automobili gladnih putnika koji skreću u samozatajni obiteljski restoran Miramare. Već desetljećima ga pohode talijanske obitelji koje dolaze na svježu ribu i školjke, a jedan naš ugledni vinski publicist tvrdi da se ovdje jede najbolja salata od rakovica.

Ipak, recenziju pišemo zbog zanimljivog degustacijskog jelovnika koji je nedavno uvela chefica Mira Vodopija, a za koji se treba najaviti barem dan prije. Vinska lista je skromna i fokusirana na poznatije istarske vinare. Za svaku pohvalu je to što je na stolu vrhunsko ulje južnoistarskih maslinara.

Božanstveni njoki

Domaći grissini oplemenjeni misterioznom zelenjavom vrlo su duhovit pozdrav iz kuhinje. Isprva je okus neutralan i pitamo se čemu sve to, no onda sa zadrškom, kad su vam usta već prazna, izbija intenzivan okus šparuga i razotkriva tajni sastojak čija je sezona upravo završila. Nastavljamo s hladno-mlakim predjelom koje čine marinirane sardele i sipe na salatu posložene preko ukiseljenog motra, pa je postignut lijep kontrast između slatkoće i teksture s jedne te vegetalnosti i mineralnosti s druge strane. Ljubitelji intenzivnijih okusa, a i djeca koja ne vole morske plodove, bacit će se na hruskave polpete od folpi.

Pomer, 19.06.2013 - Restoran Miramare

Slijede veličanstveni njoki sa šparugama, koji su već dovoljan razlog za posjet Miramareu, u sezoni šparuga, dakako. Jelo je to koje obilježava Mirinu ingenioznost i radišnost jer nisu to njoki za lijenčine – znate, oni zaleđeni, s par šparuga i vrhnjem. Takav božanstven okus i miris šparuga još ćemo dugo pamtiti. Mira nam odaje tajnu: od tvrdih dijelova radi se temeljac u kojem se kuhaju njoki, srednji dijelovi stapke se suše, melju i dodaju u tijesto za njoke, a mekani vrhovi služe za umak ili se ubace pred sam kraj.

Kolač kao kod kuće

Kaneštrele, dagnje i mušule na buzaru s bavettama još su jedan klasik koji možete naručiti i bez prethodne najave, a funkcionira i kao samostalno jelo ako vam nije do slow fooda. Pad uzbuđenja donijele su grilane lignje punjene škampima, zbog svoje pomalo vulgarne kombinacije sastojaka. Pohani rošpo, svojim blagim okusom (koji s pravom nosi naziv morska teletina) popravio je raspoloženje i profinjeno priveo kraju slani dio jelovnika.

Za desert uzimamo domaći kolač od badema s marmeladom od marelica i šerbetom koji kao da je izašao iz mamine pećnice. Nostalgičari za zlatnim osamdesetima posegnut će za divovskim Mirinim palačinkama obilato natopljenim industrijskim umakom okusa socijalističke šećerne table (u ovom slučaju odlično funkcionira!) i kuglicama sladoleda od vanilije.

U Miramareu ne očekujte filigranski precizno kuhanje, pomodnost, likovnost prezentacije i vješto izbalansirane okuse. Mirino umijeće nadasve je iskrena, malo elaboriranija kuhinja onih mama koje vole eksperimentirati i svoju obitelj iznenaditi novim kombinacijama okusa, ali koje uvijek ostaju u domeni poznatog i pružaju utjehu doma.o

Adresa: Pomer

Tel: 052 573-165,

098 943 23 50

Chef: Mira Vodopija

Radno vrijeme: 12-15 h i 17-23 h

Parking: DA

Mjesta: 50 u sali, 50 na terasi

Degustacijski jelovnik:

šest sljedova 250 kuna

Plaćanje: gotovina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 09:46