U potrazi za dobrim komadom ribe i svježim povrćem za današnji ručak, prošetali smo Dolcem. Najprije smo odlučili obići ribarnicu, koja je iako smo došli dosta rano već bila puna svježe ribe. Zubatac, brancin, orada, grdobina, oslić, kokot samo su neke od riba koje možete pronaći na gotovo svakom štandu. Na samo nekoliko njih pronašli smo i gavune, kojih ima manje vrlo vjerojatno zbog trenutnog "polulovostaja" koji je na snazi do prvog dana ožujka.
Cijene su vrlo slične među trgovcima - za kilogram orade, brancina ili oslića morate izdvojiti dvanaestak eura, dok ćete za rep grdobine izdvojiti 40 eura po kilogramu. Tu su i filet tune koji po kilogramu košta 27 eura, te hobotnica za 23 eura po kilogramu. U iznosu od 19 eura možete kupiti kilogram kokota, škarpine i cijele grdobine.
Ako ste ipak za file tune ili lososa, kilogram će vas koštati 27 eura, dok je kilogram norveškog rezanog lososa 25 eura. Na pojedinim štandovima moguće je pronaći i škampe od 15 eura po kilogramu.
Osim svježe ribe, u donjem, zatvorenom dijelu tržnice u ponudi su i svježi sir čiji je kilogram jednak cijeni domaćih jaja - 2,5 eura. Iako je ovo jutro radila samo nekolicina štandova, povrća nije manjkalo. Puter tikvu možete kupiti već očišćenu i nasjeckanu ili u komadu, dok se gomolj cikle i repe prodaje isključivo cijeli bez listova.
Na gotovo svakom štandu moguće je pronaći blitvu i krumpir. Osim bijelog i crvenog na zagrebačkoj tržnici pronaći ćete i pravi lički koji je skuplji za 50 centi od "običnog", odnosno platit ćete ga 2,5 eura po kilogramu. Osim blitve za čiju vezicu ćete potrošiti dva eura, od lisnatog povrća tu su i kelj, kupus, kristalka, ali i raštika koja će biti naš današnji izbor za ručak, a čije su cijene po kilogramu oko dva eura. Raštiku pripremamo uz hobotnicu i fažol, a taj smo vam recept već otkrili.
Jedino domaće voće bile su jabuke, limun i naranče, kojih je više nego uvoznih, no mogle su se kupiti i banane, te uvozni kivi.