Praznik rada onaj je jedan dan u godini kada je krčkanje graha u velikom loncu ili cvrčanje mesa na roštilju gotovo obavezno. Okuplja se ekipa, uživa se u slasnim jelima, popije se kakvo dobro pivo ili drugo piće po izboru i opušta najčešće od ranijih do kasnijih poslijepodnevnih sati. Kako bi ove godine prošlo baš sve kako treba, odlučili smo napraviti vodič s ključnim stavkama - od preporuke adresa gdje kupiti najbolje meso do toga što je najbolje pripremiti dan ranije ako ste se, primjerice, ipak odlučili za pripremu veće količine graha. Pa, krenimo ispočetka, najprije u nabavku!
GDJE KUPITI MESO I ŠTO UOPĆE UZETI?
Planirate li roštilj s ekipom, najbolja opcija bit će obilazak tržnice dan ranije. Svratite na Dolac i posjetite mesnicu Horvatić, gdje smo nedavno i sami kupili odlične ćevape, a osim njih, naš favorit su uvijek i mesnice Martinjak, Žumberčanka i Borošak, koje možete pronaći i na zagrebačkim tržnicama Kvatrić, Utrina, Trešnjevka i Jarun te u Prečkom.
Osim gotovih ćevapa, kod njih možete kupiti i meso koje će zatim pred vama samljeti po samo vašem ukusu (pripazite da ne bude presitno, kako ne biste dobili paštetastu masu) i koje zatim možete začiniti kako vam najbolje odgovara pa od njega napraviti i pljeskavice za burgere.
Osim na tržnici, meso uvijek možete kupiti i u provjereno dobrim mesnicama kao što su Bašljan, Igomat, Kanurić, Škokić i The Meat. Također, u slučaju da kuhate grah, u mesnici kupite komad suhog mesa i kobasice, pa čak i malo slanine, kako bi bio još slasniji.
KAKO ISPEĆI NAJSOČNIJU VRATINU?
Želite li se, pak, za Praznik rada počastiti ozbiljnijim komadom mesa, svakako zavirite na naš popis mjesta s dobrim steakovima. Poveznicu ostavljamo u nastavku.
GDJE KUPITI OZBILJNO DOBRE KOMADE MESA?
ŠTO S PILETINOM?
Nismo zaboravili niti na ljubitelje piletine! Kada vam dosade klasična pečena pileća prsa, razmislite o piletini mariniranoj u jogurtu ili slasnim krilcima. Želite li, pak, stvarno zadiviti ekipu, okušajte se u pripremi piletine pod ciglom.
ŠTO JOŠ TREBAM?
Kada se već nađete na tržnici, svratite i među štandove s povrćem kako biste se opskrbili s namirnicama za salate i umake. U vrećicu ne zaboravite ubaciti i mladi luk te povrće za pripremu graha, poput mrkve, celera i luka. Dobra opcija bit će nabaviti i kakvo svježe voće, za desert ili kao grickalicu za najmlađe.
A ŠTO AKO KUHAM GRAH?
U slučaju da ste se ove godine, umjesto ili uz roštilj, odlučili skuhati veliki lonac graha, prva stvar na koju trebate pripaziti jest da se dan ranije sjetite staviti namočiti grah. Kada ste to obavili, dobra ideja bit će i unaprijed nasjeckati povrće, posebice ako grah kuhate na otvorenom i nosite do određene lokacije.
Nasjeckajte mrvu, celer i luk, ubacite u posudu s hermetičkim zatvaračem i ujutro prije odlaska na druženje na pameti imate jednu brigu manje.
BEZMESNE OPCIJE
Dolazi li na druženje i ekipa koja ne konzumira meso i proizvode životinjskog podrijetla, pobrinite se da ne ostanu gladni. Za one koji vole mliječne proizvode, na roštilju možete pripremiti sireve kao što su halloumi ili čak škripavac, dok za vegane pripremite povrće kao što je marinirani patlidžan, tikvica, ispecite veganske pljeskavice, tofu ili ih zadivite salatama, namazima, krušnim dodacima...
A KRUH I PECIVA?
Uz roštilj najbolje će se, logično, složiti lepinje, ali na stol uvijek možete dodati i kakvu dobru focacciu i različita peciva po želji. Uz grah poslužite domaći kruh. Dizano tijesto možete zamijesiti i dan ranije, oblikovati ga i staviti u hladnjak pa ga prije odlaska na roštilj ispeći kako bi kruh i peciva bili što svježiji. U nastavku ostavljamo nekoliko dobrih recepata s kojima ne možete previše pogriješiti.
KAKO NAPRAVITI NAJBOLJU FOCACCIU
SAVJET VIŠE!
Želite li ipak kupiti kruh i peciva, sjetite se da na Praznik rada većina pekarnica ne radi pa, ako se odlučite kupiti ga dan ranije, neka to bude kruh od kiselog tijesta koji svjež ostaje dulje vremena.
ŠTO SA SALATAMA I UMACIMA?
Razmišljate li o tome da salatu napravite dan ranije, neka to bude ona koja stajanjem postaje bolja, poput grah ili krumpir salate. Dobra opcija bit će i jednostavna salata s tjesteninom, rižom ili ječmom i povrćem ili samo kakva bogata povrtna salata. Zelenu salatu možete oprati unaprijed, ali je začinite tik prije posluživanja kako bi bila što svježija i hrskava.
KAKO NAPRAVITI NAJBOLJU KRUMPIR SALATU?
SALATA S JEČMOM I POVRĆEM S ROŠTILJA
Umake i dodatke kao što su ukiseljeni luk i krastavci u senfu uvijek možete napraviti dan ranije i olakšati si ostatak pripreme. Ideje potražite na poveznici u nastavku.
RECEPTI ZA MALO DRUGAČIJE UMAKE KREMASTE DODATKE
SLATKO ZA KRAJ
Kada se ekipa nakon ručka zadovoljno zavali u najbližu hladovinu, iznenadite ih desertom. Za druženja na otvorenom razmišljajte o slasticama koje se jednostavno prenose i u kojima se uživa iz ruke, bez nepotrebnog pribora. Dobar biskvit kolač s jagodama, primjerice, bit će odlična ideja, ali napraviti možete i jednostavnu pitu, muffine, kekse ili pitu s roštilja. Ne zaboravite niti da na vruću rešetku baciti možete kriške ananasa, koji je potom dovoljno začiniti s malo papra i poslužiti još toplog (uz sladoled, ako ste u prilici). Recepte potražite u nastavku.
BISKVIT KOLAČ S JAGODAMA U KLASIČNOJ I U VEGANSKOJ VARIJANTI
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....