DANI MLINA

Slunjski restorani i pekari ovaj mjesec inspiraciju pronalaze u mlinu, raznolik program vratit će vas u prošlost

Dođite u Slunj na Dane mlina i od samih mlinara naučite kako se melje žito, posjetite mlinice, sudjelujte u različitim radionicama te uživajte u perfromansima umjetnika

Od 16. do 22. rujna 2024., u Slunju, u Rastokama, treću godinu za redom održavaju se Dani mlina. Kako manifestacija traje nekoliko dana i obuhvaća razna događanja, sjajna je to ideja za izlet van grada s cijelom obitelji.

image
Turistička Zajednica Grada Slunja

I dok u tjednu prije završnog događanja slunjski restorani nude menije s namirnicama iz mlina, a istovremeno se u Turističko informativnom centru Rastoke, održavaju radionice pripovjedanja. Završno događanje je u subotu te počinje e-bike turom, a nastavlja se Pričama iz mlina. Priče iz mlina obuhvaćaju teme vezane uz mlinove, mlinarenje, vodu, brašno, poznate osobe iz povijesti slunjskog kraja, uz performanse i radionice tradicionalnih obrta, kao i vođene ture u kojima sudjeluju vodiči i sami mještani te pružaju autentičan doživljaj života mlinara. Na kraju dan posjetitelje očekuje koncert na otvorenom.

TJEDAN RESTORANA

Gastro manifestacija organizirana u suradnji slunjskih ugostitelja i Turističke zajednice grada Slunja - održava se od ponedjeljka do nedjelje, od 16. 9.2024. do 22. 9.2024. Za vrijeme Tjedna restorana, u sklopu Dana mlina, slunjski restorani nude jela inspirirana namirnicom iz mlina.

Pogledajte menije Tjedan restorana Dani mlina 2024.

BESPLATNE RADIONICE PRIPOVJEDANJA

U tjednu prije samog centralnog događanja, u četvrtak, 19. rujna i u petak, 20. rujna, u Rastokama, u prostoru Turističko informativnog centra održavaju se besplatne radionice pripovjedanja na temu interpretacije kulturne baštine pod vodstvom pripovjedačice Jasne Held.

Broj sudionika je ograničen. Za sudjelovanje na radionici potrebno je prijaviti se putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program radionice pripovijedanja

E BIKE TURA - OKUŠAJTE SE U BRANJU BATATA

E-bike tura kreće, u subotu, 21. 9. 2024,. u 11 sati iz Rastoka (ispred Turističko informativnog centra Rastoke) prema okolnim selima. Završna točka ture je ponovno u Rastokama, gdje se nastavlja druženje biciklista uz Priče iz mlina.

Ova e-bike tura povezuje mlinarsko naselje Rastoke s okolnim selima iz kojih su mještani, nekad, donosili žito na meljavu. Sudionici biciklijade mogu uživati u vožnji prekrasnim krajolikom i ponudi lokalnih OPG-ova koji se posjećuju tijekom ture. Ove godine sudionici e-bike ture posjetiti će OPG Čop, udaljen 5 km od Rastoka te će imati priliku okušati se u branju batata na njihovom imanju u Cvitoviću.

E-bike tura je besplatna i za sudjelovanje potrebno je ispuniti on line prijavu ili poslati prijavu na e-maila adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Za sudionike koji se prijave putem on line prijave, organizator osigurava električne bicikle.

PRIČE IZ MLINA

U subotu 21. rujna 2024., u Rastokama, ispred Turističko informativnog centra, traje zabavni program te se usporedno na otvorenom izvode umjetnički performanski na temu rastočkih vila, priča i legendi vezanih uz mlinice i mlinare.

Centralno događanje je besplatna vođena pješačka tura, s početkom u 13:00 sati, tijekom koje se obilaze mlinice koje u ostatku godine nisu otvorene za posjetitelje i prilikom koje sami mlinari pripovijedaju o svojim obiteljskim mlinicama i životu u Rastokama.

Početna točka vođene pješačke ture Priče iz mlina: Turističko informativni centar Rastoke, Rastoke 2, Slunj.

Manifestacijom Dani mlina oživljava se višestoljetna tradicija mlinarenja. Posjetitelji imaju priliku uživo vidjeti rad mlina, čuti priče o Rastokama direktno od mlinara i okušati se u starim zanatima te se kroz brojne performanse vratiti u prošlost, kada su nastale rastočke vile i slične legende.

image
Vedran Bozicevic//Zajednica Grada Slunja

Slikarica Mirjana Modrušan oživjeti će legende o Rastočkim vilama izložbom slika, dok će slikar Ivan Golac tehnikom izrade plitkog reljefa ovjekovječiti mlinove žličare. Grafičkim prikazom Rastočani o Rastokama prezentirati će se rad rastočkog mlina, a izložbom Milan Neralić - brončani odraz u ogledalu svi posjetitelji Dana mlina imati će priliku upoznati se s pričom o životu i djelu Slunjanina, Milana Neralića, koji je na II. Olimpijskim igrama u Parizu 1900. osvojio broncu u sablji i time postao prvi Hrvat s olimpijskom medaljom.

U mlinici obitelji Štefanace, za vrijeme trajanja manifestacije, kiparica Alana Kajfež će intervenirati na mlinskom kamenu (skulpturi), usporedno, za vrijeme trajanja izrade skulpture, održavati će se likovna radionica za djecu pod vodstvom “ART OF FUN” u trajanju cca. dva sata. Djeca će biti pozvana na zabavu i kreativni izričaj u šarenilu boja, izrada slika na platnu posebnom tehnikom. Na kraju radionice mali umjetnici moći će svoje kreacije ponijeti kući, a skluptura iz mlinskog kamena ostati će u Slunju.

image
Vlado Butina/turistička Zajednica Grada Slunja

Za poslove vezane uz mlinove i održavanje mlinica oduvijek su bili važni obrtnici. Tako će se treću godinu za redom, na Danima mlina u Rastokama, prikazati vještine tradicijskih obrta: kovača, tesara, pekara, keramičara i ostalih obrtnika koji su bili važni za mlinare. Svoje pekarske vještine pokazati će nam učenici Srednje škole Plitvička jezera, a kroz svijet mlinara i njihovih priča, po prvi put, voditi će nas Slunjanin, licencirani turistički vodič Josip Kolaković. Za dobru zabavu pobrinuti će se DJ Alinčić i Hrvoje Sudar svojom živom svirkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 10:02