U potrazi za dobrom slasticom u Puli zaustavili smo se u Ulici Bože Gumpca 36, gdje smo pronašli malu slastičarnicu specijaliziranu uglavnom za talijanske delicije - Ale Dolci & Dolci. Tamo su nas dočekali Alessia Turrini i Mattia Compri, podrijetlom Talijani, ali već uhodani Puležani. Nakon mukotrpnih priprema i birokratskih problema sa papirologijom u prosincu 2022. godine, ovaj je par ostvario svoj san i otvorio desertni atelje u Puli.
Iako su prvenstveno stigli na najveći poluotok iz potrebe da žive manje užurbanim tempom, Alessia, inače dizajnerica interijera, kaže kako ni slastičarstvo ne dopušta puno opuštanja. U Pulu su inače dolazili dugi niz godina na odmor, a onda su ih prijatelji potaknuli da svoju strast prema slastičarstvu pretvore u profesiju, upravo u Puli. I tako su otvorili Ale Dolci & Dolci. Ale je kratica imena Alessia, a ujedno i njezin nadimak.
Ona dolazi s područja jezera Lago di Garda i oduvijek je bila strastvena prema izradi slastica. Partner Mattia, podrijetlom iz Verone, zadužen je za potragu za kvalitetnim i svježim sirovinama, ali i svojom toplinom pridonosi prvoj liniji prodaje i dočekuje kupce.
Njihov primarni cilj bio je ponuditi pravo talijansko slastičarsko iskustvo na području Pule i Istre. Budući da je po prirodi vrlo ambiciozna i odlučna osoba, kaže Alessia, odlučila je uložiti cijelu sebe, pokazujući da sa strašću i profesionalizmom može svoje kreacije učiniti poznatima i u inozemstvu. I u tome je uspjela. Mnogi turisti koji su u posjeti rimskog grada svrate i do ovog para kako bi se zasladili, a valja napomenuti kako su svaki dan rasprodani.
"Umijeće izrade slastica moj je urođeni dar. Počela sam stvarati slastice od malih nogu uz pomoć moje bake koja je bila strastvena ljubiteljica slastica. Čitajući knjige o izradi tradicionalnih talijanskih slastica napisanih od velikih slastičara, ali i pohađanjem specijalističkih tečajeva u Veroni, Vicenzi, Bresci i Padovi nadogradila sam svoje znanje. I dalje ga nadograđujem i nastavljam se educirati" rekla je Alessia koja drži glavnu slastičarsku špatulu u ovom slatkom objektu.
S obzirom na to da su uvijek rasprodani, teško je reći koji je proizvod najtraženiji, ali za doručak je to svakako kroasan punjen kremom od pistacija, a popularna je i krafna sa slastičarskom kremom. Među traženim kolačima tu su - Millefeuille u tradicionalnoj varijanti s čokoladnim listićima ili sa svježim jagodama, tiramisu, slastičarski tart od kreme i svježeg voća, te moderni gelee od bijele čokolade, jagoda i pistacija.
Svakodnevno u ponudi imaju više od 30 vrsta vrlo svježih minjona - manjih verzija kolačića. Kažu da je svaka slastica posebna na svoj način te da nemaju najdražu, ali ponudu redovno mijenjaju i razvijaju - ovisno o dostupnim sastojcima, a inspiraciju crpe od talijanskih majstora slastičarstva poput Massarija, Santina, Montersina, Fusta, Fioranija.
Dobro je poznato da je talijansko slastičarstvo vrlo širok pojam i svaka regija specifična je po svojim specijalitetima, no slastica koja spaja sve regije talijanskog naroda je uskrsna Colomba. Nekada pravljena na tradicionalan način, a sada obogaćena raznim nadjevima. To je dizano tijesto u obliku golubice koje se radi od brašna, maslaca, šećera, jaja i glazure od badema, a rade je i u Ale Dolci & Dolci.
Sirovine kupuju izravno u Italiji, biraju najkvalitetnije kako bi njihova Colomba bila što sličnija originalu - poput sicilijanskih pistacija, lješnjaka iz Pijemonta i limuna iz Amalfija. Alessia kaže kako je Bourbon Vanilla Berry s Madagaskara začin bez kojeg ne može.
"Un dolce al giorno toglie il medico di torno", odnosno ‘desert na dan tjera doktora van‘ kaže Alessia i dodaje: "Možemo reći da su ljudi spremni potrošiti onoliko koliko je potrebno za kupnju visokokvalitetnog proizvoda kada proizvod doista ispunjava njihova očekivanja".
Iako im je jezik barijera, jer kažu, hrvatski jezik zbilja je teško naučiti, snalaze se te u dvojezičnom gradu koriste i engleski jezik kako ne bi došlo do greške. Na pitanje o planovima za budućnost i potencijalnom širenju njihov odgovor je - nikad ne reci nikad. Spremni su, dodaju, slijediti svoje strasti.
U vrijeme našeg posjeta slastičarnica je bila uređena u proljetnom duhu, a ponuda je bila prava uskršnja! Čokoladna jaja (crna, mliječna i bijela) nadjevena raznim dodacima (lješnjaci, pistacije...), colomba, kroštule i čokoladni krokanti.
Premda je ponosna na svaki proizvedeni kolač, Alessia govori kako ih ništa ne opisuje bolje od strogosti, kvalitete i puno, puno strasti, a možda je baš ta strast tajna njihova uspjeha i dobrih kolača.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....