DOKTOR ZA ULJE

Testirali smo 14 maslinovih ulja robnih marki, rezultat je porazan, preporučili bismo ih samo tri

S polica velikih trgovačkih lanaca odabrali smo isključivo maslinova ulja koja nose njihovu robnu marku te ih podvrgnuli kemijskoj i senzorskoj analizi. Neka od ulja uopće ne opravdavaju deklariranu kvalitetu

Robne marke prehrambenih proizvoda u velikim trgovačkim lancima u nama uvijek pobuđuju skepsu. Nekako na njih gledamo kao na drugorazrednu robu. Je li to opravdano, pokušali smo ovaj put utvrditi analizirajući maslinova ulja koja nose brend-etikete pojedinih retailera. S polica šest velikih trgovačkih lanaca odabrali smo ulja označena njihovim robnim markama. Od njih četrnaest najviše je bilo onih iz Interspara/Spara, točnije čak pola.

Samo tri robne marke proizveli su hrvatski proizvođači koji pune svoja ekstra djevičanska maslinova ulja. Sva su ostala maslinova ulja iz Europske unije.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Kod ulja svih robnih marki koja su proizvedena od maslinovog ulja iz EU primijetili smo i da se na prednjoj glavnoj informativnoj naljepnici boce navode dva trgovačka naziva jednog proizvoda. Prvo na početku ekstra djevičansko maslinovo ulje, pa odmah iza i maslinovo ulje dobiveno miješanjem maslinovih ulja iz Europske unije. Na nekim bocama taj navod je napisan sitnijim slovima, a na nekima u istom fontu i u nastavku reda. To nije pravilno jer se radi o obmanjivanju potrošača. Također, nije ni slučajno, jer ta je informacija na svim bocama.

Ovdje se radi o izravnom kršenju pravilnika o deklariranju i označavanju proizvoda. Također, na tim naljepnicama je navedeno da se u jednoj boci nalaze dvije različite kvalitete ulja. Time se potrošač obmanjuje da bi pomislio da kupuje najbolju kategoriju ulja, tj. ekstra djevičansko maslinovo ulje. A zapravo kupuje najnižu kvalitetu, što su pokazale i naše kemijske i senzorske analize.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ipak, najvažnije je napomenuti da smo među 14 robnih marki pronašli i tri ulja izvrsne kvalitete, koja bismo rado preporučili za kupnju. Dva ulja su robne marke SPAR PREMIUM "ISTRA" i SPAR PREMIUM "EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE". Prvo ulje za SPAR proizvodi naš najveći proizvođač maslinovog ulja Agrolaguna d.d. iz Poreča. Drugo ulje je od proizvođača iz Dalmacije Uljara Bilaja kod mjesta Marina koji u Dalmaciji prerađuje najviše maslina i otkupljuje svu kvalitetnu sirovinu i maslinovo ulje iz tog poznatog maslinarskog područja. Treće ulje je talijansko ulje robne marke Podere del Conte koje prodaje Eurospin. Rezultate cijelog testiranja potražite u nastavku.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "DESPAR OLIO DOLCE", 250 ml

Gdje kupiti? Spar i Interspar

Cijena:4,99 eura

Mješavina maslinovih ulja iz EU, kemijski zadovoljava deklariranu kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. Okusno, ulje je dosta staro, lagano oksidirano, vjerojatno je dugo stajalo u skladištima.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "K plus, hrvatska kvaliteta", 750 ml

Gdje kupiti: Konzum

Cijena: 11,99 eura

Porijeklom hrvatsko, kemijski zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. Moglo bi se reći: standardno dalmatinsko ulje iz prošlih vremena. Današnja prava dalmatinska ulja su puno bolja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "DESPAR", 500 ml

Gdje kupiti? Spar i Interspar

Cijena: 7,49 eura

Mješavina maslinovih ulja iz EU, kemijski ne zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nema nikakvog okusa, a ni mirisa, vjerojatno miješano s rafiniranim uljem i malom količinom djevičanskog maslinova ulja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "K CLASSIC", 750 ml

Gdje kupiti? Kaufland

Cijena: 12,59 eura

Mješavina maslinovih ulja iz EU, kemijski zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. Punjeno u Španjolskoj, tipično ulje koje nema ni okusa ni mirisa na maslinovo ulje, očito s velikim udjelom rafiniranog maslinova ulja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "DESPAR CLASSICO", 500 ml

Gdje kupiti: Spar i Interspar

Cijena: 7,49 eura

Mješavina maslinovih ulja iz EU, kemijski ne zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nema okusa, a u mirisu je lagano oksidirano.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "K plus", 1 l

Gdje kupiti? Konzum

Cijena: 12,99 eura

Mješavina maslinovih ulja iz EU, kemijski ne zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ne bismo ga nikad ponovno kupili.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "S BUDGET", 750 ml

Gdje kupiti: Spar i Interspar

Cijena: 9,99 eura

Mješavina maslinovih ulja iz EU, kemijski zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. Miris neugodan na otapala poput benzena, okusa koji nije na maslinovo ulje, bez gorčine.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "K Bio", 500 ml

Gdje kupiti? Kaufland

Cijena: 8,99 eura

Mješavina maslinovih ulja iz EU, kemijski ne zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje, zabrinjavajuće loše jer na etiketama je i znak eko-proizvoda sa šifrom certifikacijske kuće koja provodi audit. Ulje je možda ekološko, ali s puno ekološkog palminog i sojinog ulja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "SPAR PREMIUM 100% ITALIANO", 750 ml

Gdje kupiti? Spar i Interspar

Cijena: 13,99 eura

Ulje talijanskih sorti maslina, kemijski zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. To je ulje koje najčešće susrećemo na televizijskim kuharskim emisijama, ali ga ne bismo kupili.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Bio ekstra djevičansko maslinovo ulje "SPAR Natur pur 100% GRČKO", 500 ml

Gdje kupiti? Spar i Interspar

Cijena: 9,99 eura

Ulje grčkih sorti maslina, kemijski zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. Mirisa nema, na okus lagano octikavo, zamorno masno, ali ima malo gorčine, što upućuje na to da u njemu ima i nešto kvalitetnijeg ulja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "OKUSI MEDITERANA", 1 l

Gdje kupiti? Plodine

Cijena: 12,99 eura

Porijeklo EU, kemijski ne zadovoljava kvalitetu ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ne ponovilo nam se.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

NAJBOLJA ULJA NA TESTIRANJU

SPAR PREMIUM "ISTRA", 500 ml

Gdje kupiti? Spar i Interspar

Cijena: 11,99 eura

Ovo ulje je na miris izražajno zeleno-voćno, a na okus blagih gorčina i retronazalne pikantnosti, koja povratno iz grla dolazi postepeno i nježno. To se ulje može koristiti za sva jela u domaćinstvu, kako za začinjavanje hrane tako i za termičku obradu, tj. kuhanje i pripremu hrane. Najviše bi išlo uz blaga jela, sve vrste rižota i tjestenina te jela od ribe i morskih plodova. Ulje koje bi nam se svima svidjelo, jer nije tipično istarsko zeleno maslinovo ulje.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Podere del Conte, 750 ml

Gdje kupiti? Eurospin

Cijena: 10,99 eura

Ulje je na miris i okus izrazito voćno, gotovo zrelo voćno na maslinu, što je odlika kasnije berbe. Ali samo ulje nije izgubilo svoje pozitivne karakteristike gorčine i pikantnosti. Dapače, pikantnost je dosta izražajna do jaka. Ulje je viskoznije tj. masnije, ostaje dosta dugo u ustima, ali ne zamara. Ulje pogodno za svaku primjenu, ali ponajviše za kuhanje.

Ovo je ulje u prozirnoj boci pa se, ovako mutnije i intenzivno zelene boje, lako prepoznaje na polici. Ta prozirna boca zanimljivog oblika, s ručkom za lakše izlijevanje, i nije neka sreća. Prozirno staklo ne bi trebalo koristiti za ambalažu maslinovog ulja. Svjetlo šteti trajnosti kvalitete maslinovog ulja koje zbog fotooksidacije brže gubi na kvaliteti.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

SPAR PREMIUM "EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE", 500 ml

Gdje kupiti? Spar i Interspar

Cijena: 11,99 eura

Ulje je na miris izražajno zeleno-voćno, a na okus umjerene gorčine i malo intenzivnije retronazalne pikantnosti. Kad ne bismo znali da je dalmatinsko, pomislili bismo da je istarsko, ali je zato i baš zanimljivo jer mnogi misle da se u Dalmaciji proizvode samo blaga ulja. Ovo ulje dobro se slaže uz hranu sa žara: meso, ribu, škampe, školjke i sve što ima dima u sebi. Također odlično ide uz povrtne i juhe od rajčice, gorkaste salate, ali i kolače od crne čokolade. Vrlo dobro dalmatinsko ulje koje se krije pod robnom markom.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 09:41