Uskršnji specijaliteti razlikuju se od stola do stola, od regije do regije, pa nas je tako ovaj ponedjeljak jedan poseban sasvim poseban dočekao u Istri. Već trinaestu godinu zaredom održana je Vodnjanska špaleta, tradicionalna manifestacija u organizaciji poznate istarske pršutane obitelji Buršić, koja se već 48 godina nalazi na području Vodnjana - središta maslinovog ulja i pršuta.
Po dolasku u pršutanu, miris tek pečene špalete osjetio se do parkinga, a u ponudi su bile i fritaja sa šparogama, fuži u šugu od kuhane špalete, istarska maneštra, palenta sa začinskim biljem i kiseli kupus. Jednostavna, a ipak posebna ponuda za svačiji ukus.
Inače, špaleta je prednja svinjska noga, značajno je manja od pršuta, a s obzirom na veličinu i način pripreme (termička obrada) suši se kraće. Kao što u Slavoniji postoji kulen i kulenova seka - takav je odnos pršuta i špalete. Suši se s kožom kako se ne bi isušila, većinom u razdoblju od prosinca do Vazana, što je otprilike tri mjeseca.
Izvana je tamnozelene boje, gotovo crne i prekrivena je crnim paprom. Već prvim rezom otkriva se predivna crvena boja prošarana bijelim crtama masnoće. Proizvodi se u Istri, a može se pripremati na više načina - južni dio Istre priprema ju giravolta na maslinovom ulju, dok ju središnji dio kuha i poslužuje u sendviču.
Obitelj Buršić prva je u Istri koja je uspjela vratit špaletu nakon dugo godina na stolove.
"Prije se proizvodilo desetak špaleta u cijeloj Istri. I želimo da bude tako. Ne želimo da dođe industrija za svaki proizvod koji napravimo. Neka se špaleta jede isključivo u tom periodu kada je ima - na Uskrs, rezana nožem, a ne mašinom", ispričala nam je Mikela Buršić Lisjak ispred stancije Buršić.
Posjećenost ove manifestacije iz godine u godinu je sve veća, a i špaleta je sve prisutnija u ponudi istarskih restorana i konoba. Ova gastronomska manifestacija ponovno oživljava istarski običaj pripreme špalete, te danas predstavlja neke od zaboravljenih autohtonih istarskih proizvoda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....