Nakon što smo ovih dana obišli pet najpopularnijih adventskih lokacija u Zagrebu, odlučili smo napraviti veliki pregled svega što se nudi. U naš vodič uvrstili smo Slatki Zrinjevac, Fuliranje na Strossmayerevom trgu, Fooling Around kod hotela Esplanade, Europski trg i Trg bana Josipa Jelačića gdje se nalazi Baš Naš. Sa svake od navedenih manifestacija izdvojili smo nekoliko favorita koje donosimo u nastavku, a ono što smo primjetili jest da je ove godine Advent, barem kada je u pitanju gastronomska ponuda, raznovrsniji nego ikad.
Istina je, još uvijek se na većini kućica nude kobasice i fritule, ali čini nam se, kombinacije su ipak nešto maštovitije nego do sada. Također, na više lokacija naišli smo na velik broj azijskih (ili barem pokušaje) jela, a na dvije, onoj Marka Palfija i Matije Bogdana (Fooling Around) te kućici Marija Mandarića na Europskom trgu, nudi se čak i tatarski.
Ipak, ono što nam se učinilo velikim problemom jest nedostatak vege ponude. Na jako malo mjesta naišli smo na opcije s kojima bi se mogli počastiti vegetarijanci, a na još manje vegani. Ovdje bismo izdvojili tek kućicu Beg‘s Plant Based Streetfood na Fuliranju, gdje se nude burek sarma, tikka masala, dan dan piletina s mlincima i beef wellington vikendom (naravno, meso u svakom od navedenih jela je plant based) te kućicu Falco, koja se nalazi na Trgu kralja Tomislava i na kojoj se mogu pojesti falafel sendvič, samo kuglice od slanutka koje dolaze iz restorana Falafel, etc. i veganske fritule. Također, na kućici Sugar Daddy na Zrinjevcu mogu se pojesti rolice s povrćem. Ostale lokacije nude uglavnom mesna jela ili ona koja se pripremaju na, primjerice, maslacu ili uz dodatak jaja.
ŠTO SE TO SVE NUDI NA FULIRANJU?
Kada smo nedavno bili na testiranju ponude ekipe s Fuliranja, posebno nam se svidjela Drugačija Sarma na kućici Picnic Mingle&Fun (imamo i recept za kućnu varijantu!), a uvijek dobar odabir je i jedan od njihovih burgera. Osim toga, ovdje na kućici Pizza Social Club možete naručiti i pizzu, koju peku u peći i koja je, za mjesto i uvjete pod kojima se priprema, prilično dobra. Dobar odabir je i burger Denija Srdoča (kućica Nebo By Deni Srdoč Streetstyle) s dodatkom ragua od gljiva, sočan i baš moćan.
Za one kojima jelo nije potpuno bez hrskavog elementa, dobra opcija je kućica Full Circle za koju je jela osmislio Marko Palfi, a gdje se nudi pohana piletina u nekoliko varijanti, te bao bun s prženim kozicama ekipe iz Izakaye. Među slatkim favoritima ove godine mnogima je i cronut s kućice Boogie Laba. Nude ih u tri varijante, a više o tome možete pročitati ovdje. Također, ovdje možete pronaći i cijeli pregled ponude jela na Fuliranju.
ŠTO JE HIT NA EUROPSKOM TRGU?
Najveći hit na Europskom trgu svakako su slane fritule s oslićem ekipe iz Ođe, ođe, o kojima više možete saznati ovdje. Osim toga, ovdje smo naišli i na kućicu Marija Mandarića koji, među ostalim, nudi i tatarski po cijeni od 11 eura za porciju.
Na kućici Eat me Cuban sandwich isprobali smo odličan i zbilja bogat sendvič s pestom i mozzarellom, a na kućici ekipe iz Cheese bara svaki dan se, među ostalim, kuha sarma. Od slatkih jela, i ovdje su prilično zastupljene fritule, a malo drugačiji desert kakav ne možete pojesti na niti jednom drugom mjestu je trdnelnik na istoimenoj kućici. Nude ga u nekoliko varijanti, porcija je prilično velika i jako zasitna. Cijene se kreću između oko 7 i 8 eura. Naše favorite s Europskog trga potražite ovdje.
A SLATKI ZRINJEVAC?
Slatki Zrinjevac jedna je od dvije lokacije gdje gotovo da i nismo naišli na loše jelo, a isprobali smo barem jedno sa svake kućice. Ipak, kao favoriti nametnuli su se bao buns (slatki i slani) ekipe iz KAI street food restorana, zatim mazalice ekipe s kućice Kaiser kobasa by Rougemarin te grah s kućice Santa‘s House. Pojeli smo ovdje i odlične fritule na kućici Sugar Daddy te germknedlu s pistacijom s kućice Germknedla.
Ovdje smo pronašli i jedno od najjeftinijih, a prilično dobrih jela – aromatičnu mesnu empanadu u umaku od jogurta cijena koje je samo 3 eura. Pronaći je možete na kućici Feliz Navidad by Mario Mihelj. Cijeli pregled ponude provjerite ovdje.
KOD ESPLANADE KUHAJU CHEFOVI
Fooling Around je lokacija gdje smo isprobali nekoliko prilično dobrih jela koja bismo rado vidjeli i na menijima restorana chefova koji iza kućica stoje. Kod Vida Nikolića isprobali smo odličan shumai, parene, lijepo začinjene, sočne zalogaje sa svinjetinom i kozicama te uvijek slasne gyoze, a na istoj kućici nudi se i desert koji nam se baš svidio, a koji će vas koštati svega 3 eura – topli wafl s punjenjem od ananasa.
Osim toga, Marko Palfi i Matija Bogdan kod Esplanade rade sočne kofte u tortilji koje su više nego dobar odabir za one jako gladne, a na Esplanadinoj kućici isprobali smo top crostatu s bakalarom te krokete s kulenom na koje ćemo se sigurno još vratiti. Cijeli pregled ponude pogledajte ovdje.
BAŠ NAŠ NA TRGU
Na samom Trgu bana Josipa Jelačića smjestio se Baš Naš festival. Ovdje nam je za oko posebno zapela Igomatova kućica, čije mesne proizvode i sami često kupujemo i volimo, a na kojoj se nude kobasice, hrenovke i druge mesne delicije u nekoliko varijanti, cijene se kreću od 5,10 za Moo Dog s telećom hrenovkom do 7,60 eura za sendvič od somuna i pečenice.
Melkior Bašić na ovoj lokaciji ima čak dvije kućice, jednu na kojoj nudi fritule i prženice, po cijeni od 5,90 eura za oba deserta, i drugu na kojoj nudi jela od svinjetine kao što su pulled pork, porchetta i dimljeni buncek. Cijene sendviča kreću se od 8,10 do 11,90 eura. Bašićeve kućice možete pronaći pod nazivom Kralj Melkior i Pajcek kod Melkiora. Zanimljiva nam je bila i ponuda na kućici Moose, gdje se nude, među ostalim, zagorski štrukli po cijeni od 5,90 eura.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....