BILI SMO NA BRITANCU

Veliki vodič kroz Food truck festival: Što se nudi, kakve su cijene i što se zbilja isplati isprobati?

Prema nekim smo jelima u startu bili spektični, a pokazala su se odličinima, a druga, koja su nam izgledala baš primamljivo, ostavila su nas ravnodušnima, evo naših dojmova

Na zagrebačkom Britanskom trgu ovog ljeta po prvi puta se održava Food truck festival, koji je do sada sjedište imao na Jarunu (ali i u Rijeci, Puli, Krku i Mariboru). Počeo je u ponedjeljak, 2. rujna, a trajat će sve do subote, 7. rujna, pa tako posjetitelji u iduća tri dana, od 17 sati do ponoći, mogu kušati jela s nekoliko tamošnjih posebno uređenih kamiona i štandova. Ovih smo dana obišli festival i u nastavku vam donosimo pregled ponude i neke od naših favorita.

Više informacija o Food truck festivalu uvijek možete potražiti ovdje i ovdje.

image
Darko Tomas /Cropix
image
Darko Tomas /Cropix
image
Darko Tomas /Cropix
image

Josipa Bračanov i Adnan Mehmedović Medo, organizatori festivala

Darko Tomas /Cropix

FAVORIT ZA OBILAN RUČAK NAKON POSLA

Na vrh liste favorita s novog izdanja Food truck festivala svakako bismo stavili jela s rezancima ekipe iz koprivničkog Rezanca. Ova ekipa svoj food truck inače parkira u centru Koprivnice, a ovog puta pridružili su se već uigranoj festivalskoj ekipi i, ako pitate nas, napravili više nego dobar potez.

Nude osam jela s rezancima, od onih s piletinom, svinjetinom i junetinom, do tofu i vege varijanti. Isprobali smo jela koja nose naziv Sezam piletina i Vege rezanci i oba su nam se prilično svidjela, bila su dobro začinjena, slasna, domaći rezanci (rade ih sami!) bili su lijepo skuhani, a cijela porcija bila je više nego obilna, s dovoljno komadića povrća i piletine i prilično zasitna pa smo na kraju dio spakirali za poslije.

image
Darko Tomas /Cropix

Ručak kod ekipe iz Rezanca čini nam se kao dobra opcija kada se kroz Britanac gladni vraćamo s posla ili kao konkretna večera nakon napornog radnog dana kada nam se zbilja ne kuha. Cijene jela ovdje se kreću od 8 do 10 eura za porciju.

FAVORIT MEĐU BURGERIMA

Kombinacija junetine i kestena možda se može učiniti neobičnom, ali kada jedan takav burger napravi ekipa iz BBQ Hot Yarda, možda bi čak i moglo imati smisla. Upravo je to bila misao kojom smo se i sami vodili kada smo naručili njihov najnoviji burger.

U ‘Oči boje kestena‘ burgeru kombiniraju 150 g junetine, majonezu s gljivama i limetom, pire od kestena i prženi luk pa sve zajedno pakiraju u peka brioche peciva. Iako priznajemo da smo prije prvog zalogaja bili pomalo skeptični, ovaj burger na kraju smo proglasili jednim od favorita. Bio je sočan, svjež, kesten se osjetio u pozadini i dao lijepu orašastu notu, a do izražaja je došla i limeta u majonezi koja je burgeru dala dozu svježine. Iako smo na prvu razmišljali kako nam možda ipak nedostaje kakav komad svježeg povrća, na kraju smo zaključili kako ovaj burger ipak najbolje funkcionira upravo takav kakav je.

image
Darko Tomas /Cropix

Osim ovog burgera, BBQ Hot Yard nudi i svoj ‘Kimchi Kar-Asian‘ burger s hishio majonezom (hishio je fermentirani dodatak od soje), kimchijem, cheddar sirom i korijandrom, zatim ‘Smoky Texas‘ burger s BBQ umakom, pečenim lukom, špekom i cheddarom te varijantu vijetnamskog Banh Mi sendviča s dimljenom piletinom, sriracha majonezom, ukiseljenim Jalapeño papričicama, krastavcima i korijandrom. Cijene burgera i sendviča kreću se od 8,40 do 9,90 eura, a nude i tri komada mazalica s raznim nadjevima po cijeni od 5,90 do 6,40 eura. Kažu da su totalni hit.

image
Darko Tomas /Cropix

VEGE VARIJANTA

Na Food truck festivalu predstavlja se i ekipa iz Ajuni grill restorana i nude mesne uštipke u lepinji, piletinu i falafel u lepinji, nude i bliskoistočni burger, lignje i krumpiriće. Mi smo ovdje odlučili isprobati falafel i nismo pogriješili.

Sendvič je bio bogato punjen, s velikom količinom salate koja ga je učinila sočnijim i svježim, a i umaka s tahinijem bilo je dovoljno i bio je ukusan. Jedino što bismo kod ovog sendviča promijenili je pecivo. U ovoj kombinaciji voljeli bismo da je kruha bilo manje i da je falafel upakiran u, primjerice, tortilju ili kakav tanji pita kruščić. Inače, jelo je zasitno i od jednog sendviča vrlo lako mogu se najesti dvije srednje gladne osobe. Cijena falafela je 8 eura, a cijene ostalih jela kreću se do 11 eura.

image
Darko Tomas /Cropix
image
Darko Tomas /Cropix

Osim s hranom, na Food truck festivalu predstavlja se i jedan kamion s pivom. Ekipa iz Varionice, naime, ovdje nudi svoj Pop! lager, pale ale, a tu su i siesta session IPA te 10 cloud IPA. Cijene se kreću od 4,30 do 5,90 eura.

image
Darko Tomas /Cropix

ŠTO SMO JOŠ ISPROBALI?

Osim pobrojanih jela, isprobali smo još i Pastrami sendvič na food trucku burger bara Mrav, koji se inače nalazi na zagrebačkom Velesajmu. Sendvič je bio korektan, svidjelo nam se što svih sastojaka, od pastramija, preko krastavaca, do senfa i topljenog sira zbilja ima dovoljno, ali nedostajalo nam je malo više sočnosti i, pored svih dodataka, imali smo osjećaj da se meso malo izgubilo. Cijena ovog prilično velikog sendviča je 12 eura, a ekipa iz Mrava nudi još i nekoliko varijanti burgera, jedan veganski, a nude i dječji meni s piletinom i krumpirićima. Cijene se kreću od 7 do 12 eura.

image
Darko Tomas /Cropix

Osim kamiona s hranom, na Food Truck festivalu nalazi se i nekoliko štandova. Uz one s pićem, gdje možete popiti koktel, Varionica pivo ili klasične sokove, tu je još i štand ekipe iz Ferdinand knedli, koje se inače mogu kupiti u njihovoj poslovnici u Teslinoj ulici.

image
Darko Tomas /Cropix

Kod njih smo isprobali knedlu s marakujom i kupinom i bila je odlična, svježa, lagana i svaki dodatak osjetio se u dobroj mjeri pa bismo je svakako preporučili ako su to okusi koje i inače volite. Klasičarima bismo, pak, savjetovali da kušaju njihovu knedlu s vanilijom ili tamnom čokoladom, za koju nam na štandu kažu da je i jedan od njihovih osobnih favorita.

image
Darko Tomas /Cropix
image
Darko Tomas /Cropix

Odmah do štanda s knedlama, nalazi se i onaj ekipe iz Vesele Motike, koja se ovdje predstavlja s biljnim jelima i svojim Only Plants kapsulama koje, kako kažu, djeluju kao zamjena za zdjelu salate. Za vrijeme našeg posjeta, nudili su jela na bazi korjenastog povrća, ali ponudu mijenjaju svakog dana, a želite li saznati više i o njihovim ostalim proizvodima, svakako svratite do štanda i postavite im pitanje, rado će vam odgovoriti.

image
Darko Tomas /Cropix

I na kraju, prije samog odlaska s Food Truck festivala, na štandu restorana Byblos, kušali smo njihovu posebno osmišljenu baklavu od pistacije, koju poslužuju s nadjevom od orašastih plodova, kokosa i, kako kažu, pokojeg tajnog sastojka, te s libanonskom kremom, i koja je zbilja moćna i zasitna pa svakako razmislite da je podijelite s vama dragom osobom. Ovdje možete naručiti i konkretnija slana jela, popiti limunadu ili kupiti kakav slatkiš za ponijeti.

image
Darko Tomas /Cropix
image
Darko Tomas /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 07:03