Osječka scena napokon se budi. Dugo godina, reći će vam oni koji je pohode, nudila se uglavnom tradicionalna hrana, a sada se ponuda širi i na kuhinje kao što su azijska, talijanska, a nedavno je otvoren i plant based restoran. Pa, iako nemamo ništa protiv dobrog fiša, perkelta ili smuđa u pivskom tijestu, širenje scene doživjeli smo kao itekako pozitivnu i vrlo poticajnu stvar pa smo upravo zato odlučili izdvojiti mjesta koja u Osijeku trenutno vrijedi posjetiti ako volite isprobati nešto novo ili već poznato, ali napravljeno na malo drugačiji način. Potražite ih u nastavku.
AZIJA U SLAVONIJI
Dugo nismo čuli toliko pohvala za jedan osječki restoran kao što je to slučaj s Lulu Fusionom, smještenom u Sunčanoj ulici na broju 5. Ovdje se spajaju azijski i okusi drugih internacionalnih jela s domaćim okusima pa tako chef Marko Alilović kuha ramen, green curry te nekoliko varijanti zdjela s piletinom, svinjetinom i tofuom. Jela izgledaju bogato, šareno, ukusna su i zasitna, a cijene se kreću između 10 i 17 eura. Ponudu možete pogledati na njihovim društvenim mrežama ili službenoj stranici.
GDJE U OSIJEKU NA STVARNO DOBRU PIZZU?
O pizzeriji Pepe također se već dugo govori kao jednoj od onih koja u Osijeku, uz SportHouse i Ventidue, služi najbolje pizze u gradu. Lokal je smješten u prizemlju Hotela Osijek, moderno i ugodno je uređen, a na meniju se nudi 13 pizza i nekoliko predjela te glavnih jela. Kada smo Pepe svojevremeno posjetili isprobali smo njihovu pizzu sa stracciatellom di bufalom, fior di latte mozzarellom, pesto genoveseom, šunkom, polusušenim rajčicama i bosiljkom, zatim pizzu s kulenom, kobasicom i sušenom slaninom te pizzu s pancetom, pršutom, pikantnom salmom i lardom - i niti jedna nas nije razočarala. Pizza je inače napolitanskog stila i tijesto je lagano i prozračno. Ne sjeda teško, što je veliki plus, posebice ako u obzir uzmete i jače, masnije dodatke koji se na pizzama nude. Cijene se kreću od 7,90 eura za margheritu do 12,50 eura za pizzu s kremom od tartufate i pršutom. Jelovnik možete provjeriti ovdje.
VEGANI NAPOKON DOŠLI NA SVOJE
Nedavno smo pisali i o novom plant based restoranu koji se u Osijeku otvorio ovih dana. Nakon što je zatvoren iznimno popularan Vege Lege, YES rebel bites postaju jedno od zbilja rijetkih mjesta gdje Osječani mogu uživati u jelima pripremljenih isključivo na biljnoj bazi, što je itekako velika i dobra vijest za tamošnju scenu. Restoran se nalazi na adresi Ulica Hrvatske Republike 19h, u blizini Tvrđe i nudi svakodnevna jela kao što su mlinci, ražnjići i sojini odresci, kremasti špinat i različite juhe, salate, pa čak i perkelt s njokima na veganski način. Cijene dnevnih jela kreću se od 3,40 do 6,90 eura. Više detalja potražite ovdje.
RESTORAN KOJI NA SCENU UNOSI SVJEŽINU
Osječki Lipov hlad, smješten na adresi Trg bana Josipa Jelačića 2, također je nedavno doživio preporod. U kuhinju je, naime, ušao Ivan Đukić, izmijenio meni, uveo novitete i ovo mjesto pretvorio u jedno od popularnijih u gradu. Nude kombinaciju suvremene gastronomije i tradicionalnih jela, a meni se sastoji od salata, juha, preporuka i klasika kuće, veganskih jela i pizza. Samo neka od jela su kroketi punjeni poširanim filetom šunke, zatim janjeća kofta, juneći obrazi, piletina na nekoliko načina, flamanski gulaš s junetinom i Guinness Stout pivom i tofu tempura na salatu. Jela izgledaju primamljivo, a nakon što smo Lipov hlad nedavno i sami posjetili, zaključili smo kako ovo mjesto svakako unosi toliko željenu svježinu na gastronomsku scenu cijele Slavonije. Ponudu možete provjeriti ovdje.