Ubrajate li se među one koji gostima uvijek žele poslužiti nešto drugačije i inovativno, tada bi vas ideja o focaccia plati itekako mogla zabaviti. Ideju smo vidjeli na Instagram profilu New York Timesa i totalno nas je osvojila pa smo je odlučili isprobati što prije. Cijela stvar zapravo je prilično jednostavna i sve što vam treba je dobar recept za focacciju i dodaci kojima ćete je nadjenuti. Detaljne upute potražite u nastavku.
KAKO NAPRAVITI DOBRU FOCACCIJU?
Pripremite brašno, vodu i dobro maslinovo ulje, naoružajte se strpljenjem i uzmite si dovoljno vremena pa se bacite na pripremu omiljene talijanske pogače - focaccije. Još prije tri godine napravili smo detaljan vodič kroz pripremu kojemu se i sami rado vraćamo kada nismo sigurni u gramažu i način pripreme, pa ga i vama ostavljamo u nastavku. Na poveznici ćete pronaći sve detalje, od odabira brašna do recepata za focaccije Marka Palfija i one Sandre Rončević, koja je radi s krumpirom.
SVE ŠTO TREBATE ZNATI O FOCACCIJI
PODLOGA ILI BEZ PODLOGE?
Jednom kada je focaccia gotova, za početak je možete obogatiti namazom po želji. Imajte na umu da, ako je napravite nešto deblju, namaz će dobro doći i cijelu stvar će učiniti sočnijom. To može biti, primjerice, kakav namaz na bazi sira. Napraviti ga možete tako da u blender ubacite svježi sir, dodate malo začinskog bilja, kapara, soli, papra, maslinova ulja, sve zajedno pretvorite u kremasti namaz i njime premažete focacciju. Osim svježeg sira, koristiti možete i, primjerice, ricottu. Također, namaz možete napraviti i od jačih sireva kao što je gorgonzola.
MESNI I SIRNI DODACI?
Nakon namaza, na redu su mesni dodaci. Na focacciju ih slažite kao što biste to napravili s klasičnom platom. Na jedan dio rasporedite mortadelu, na drugi suhu kobasicu koju ste tanko narezali, na treći finu šunku. Dodajte i pršuta, ali i omiljene mesne nareske koje ste nasjeckali na kockice. U kombinaciju ne zaboravite ubaciti i šaku čvaraka.
Uz meso, potreban vam je i sir. Birajte zanimljivije i aromatičnije sireve, a ako se osjećate posebno raspoloženi, prije pečenja u sredini focaccije napravite rupu pa zadnjih 10-ak minuta ubacite brie ili neki drugi topivi sir i ispecite do kraja. I ovdje možete dodati komadiće gorgonzole, ali i kockice kuhanih sireva kao što su oni aromatizirani čilijem ili vlascem.
MOŽE LI SE DODATI I RIBA?
Želite li se odmaknuti od mesnih dodataka, možda će vam se svidjeti ideja riblje plate. Napravite paštetu od tune koju ćete staviti u posudicu u sredinu focaccije ili na premaz od sirnog namaza stavite dimljeni losos i slane inćune. Uz to, dobro će se slagati kiseli dodaci poput kapara, kiselih krastavaca, ukiseljenog luka ili papričica.
ŠTO JE S OSTALIM DODACIMA?
Uz ukiseljene dodatke koje smo već naveli, na focacciju uvijek možete staviti i tanko rezane kriške voća, primjerice kruške, te orašaste plodove kao što su orasi, lješnjaci, bademi i pekan orasi. Dobra opcija uvijek je i nekoliko bobica grožđa, a na dijelove focaccije možete staviti i žlicu kakvog ozbiljnijeg bobičastog džema.
Na kraju na vrh možete staviti i malo lisnate salate kao što je rukola, ali pripazite da u potpunosti ne prekrije sve ostale sastojke i oteža uživanje u focaccija plati.
Focacciju možete na manje komadiće rezati kada dodate podlogu pa tek tada slagati ostatak sastojaka, a možete je narezati kada ste već sve posložili. Komadiće lagano odvojite nožem kako bi ih gosti lakše mogli uzimati i u njima uživati.
Također, focaccia platu završite tik prije nego što gosti pozvone na vaša vrata, kako bi sve ostalo dovoljno svježe i zadržalo oblik kakav ste zamislili.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....