Ovaj tjedan posjetili smo pizzeriju Pizza Factory u Gračanima, smještenu na adresi Išće 13. Otvorena je 2020. godine i vrlo je brzo stekla popularnost, što potvrđuje i nedavno otvorena dodatna lokacija u Čučerskoj cesti. Iako su posljednjih godina mnoge pizzerije usmjerene na klasičnu napuljsku recepturu, ovdje smo naišli na zanimljivu varijaciju koja se ističe promišljenim izborom brašna i hrskavom teksturom tijesta.
U pizzeriji primarno koriste Molino Naldoni 00 Lucia brašno, od kojeg nastaje tijesto elastične strukture s dovoljno hrskavih, a ipak prozračnih korica. Za razliku od tipične napoletane, ovdje je tijesto nešto kompaktnije i manje prozračno, ali istodobno zadržava laganost i ugodan osjećaj pri jedenju. Osoblje nam je otkrilo kako eksperimentiraju s još jednim brašnom istog proizvođača, Smorfia 0, koje sadrži više proteina i snažniji gluten, što pogoduje duljem fermentiranju i lakšem oblikovanju. Tijesto dobiveno od Smorfia brašna elastičnije je i lakše se oblikuje, što pomaže u postizanju autentičnog cornicionea (ruba) s prepoznatljivim mjehurićima i vrlo prozračnom, mekanom unutrašnjošću. Kako su nam rekli, uskoro bi i to tijesto trebalo postati dio njihove redovne ponude.
Izbor uključuje nekoliko pizza sendviča i dvadesetak vrsta pizza od kojih je polovica klasičnih, a polovica originalnih kreacija pizzerije te sve zvuče odlično. Mi smo se odlučili za Gračansku i Pizza Factory. Gračanska, čija je baza ricotta, kombinira mozzarellu, dimljenu vratinu, slaninu, ljubičasti luk te pesto od peršina i češnjaka, stvarajući složen, ali osvježavajuće pikantan okus.
Pizza Factory, s druge strane, bazirana je na klasičnim pelatima, koje nadopunjuje blaga kuhana šunka, baby špinat i ljute papričice. Ova kombinacija nudi zanimljiv kontrast okusa i tekstura, dodatno obogaćena rezanim maslinama koje pizzi daju hrskavu teksturu svakom zalogaju. Uz sve to, cijene pizza kreću se od 8 do 11 eura, što smatramo izvrsnom vrijednošću za novac, imajući na umu kvalitetu sastojaka koje koriste, posebice brašno.
Iako vinska lista nije impresivna, s dostupna četiri vina na čaše, u ponudi imaju oko petnaest piva (od kojih su tri točene), što je više nego pristojan izbor. Osoblje je srdačno i dobro upoznato s procesom pripreme i karakteristikama sastojaka koje koriste. Unutra postoji nekoliko sjedećih mjesta, dok na natkrivenoj terasi može sjesti pedesetak gostiju.
Iznenađujuće je da Pizza Factory, unatoč kvalitetnim sastojcima, zanimljivom pristupu tijestu i neviđenoj ponudi kombinacija pizza, još nije šire poznata izvan svoga kvarta. Ipak, sudeći po našem iskustvu, ta bi se situacija uz ovaj nivo posvećenosti i unapređivanja tijesta mogla vrlo brzo promijeniti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....