PROBALI SMO

Zaboravite na klasičnu napuljsku recepturu, ova zagrebačka pizzerija nudi zanimljivu varijaciju

Kod njihovih pizza nam se posebno svidio hrskav i prozračan rub, a i činjenica da nude odličnu vrijednost za novac

Ovaj tjedan posjetili smo pizzeriju Pizza Factory u Gračanima, smještenu na adresi Išće 13. Otvorena je 2020. godine i vrlo je brzo stekla popularnost, što potvrđuje i nedavno otvorena dodatna lokacija u Čučerskoj cesti. Iako su posljednjih godina mnoge pizzerije usmjerene na klasičnu napuljsku recepturu, ovdje smo naišli na zanimljivu varijaciju koja se ističe promišljenim izborom brašna i hrskavom teksturom tijesta.

image
Privatna arhiva

U pizzeriji primarno koriste Molino Naldoni 00 Lucia brašno, od kojeg nastaje tijesto elastične strukture s dovoljno hrskavih, a ipak prozračnih korica. Za razliku od tipične napoletane, ovdje je tijesto nešto kompaktnije i manje prozračno, ali istodobno zadržava laganost i ugodan osjećaj pri jedenju. Osoblje nam je otkrilo kako eksperimentiraju s još jednim brašnom istog proizvođača, Smorfia 0, koje sadrži više proteina i snažniji gluten, što pogoduje duljem fermentiranju i lakšem oblikovanju. Tijesto dobiveno od Smorfia brašna elastičnije je i lakše se oblikuje, što pomaže u postizanju autentičnog cornicionea (ruba) s prepoznatljivim mjehurićima i vrlo prozračnom, mekanom unutrašnjošću. Kako su nam rekli, uskoro bi i to tijesto trebalo postati dio njihove redovne ponude.

image
Privatna arhiva

Izbor uključuje nekoliko pizza sendviča i dvadesetak vrsta pizza od kojih je polovica klasičnih, a polovica originalnih kreacija pizzerije te sve zvuče odlično. Mi smo se odlučili za Gračansku i Pizza Factory. Gračanska, čija je baza ricotta, kombinira mozzarellu, dimljenu vratinu, slaninu, ljubičasti luk te pesto od peršina i češnjaka, stvarajući složen, ali osvježavajuće pikantan okus.

image
Privatna arhiva

Pizza Factory, s druge strane, bazirana je na klasičnim pelatima, koje nadopunjuje blaga kuhana šunka, baby špinat i ljute papričice. Ova kombinacija nudi zanimljiv kontrast okusa i tekstura, dodatno obogaćena rezanim maslinama koje pizzi daju hrskavu teksturu svakom zalogaju. Uz sve to, cijene pizza kreću se od 8 do 11 eura, što smatramo izvrsnom vrijednošću za novac, imajući na umu kvalitetu sastojaka koje koriste, posebice brašno.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Iako vinska lista nije impresivna, s dostupna četiri vina na čaše, u ponudi imaju oko petnaest piva (od kojih su tri točene), što je više nego pristojan izbor. Osoblje je srdačno i dobro upoznato s procesom pripreme i karakteristikama sastojaka koje koriste. Unutra postoji nekoliko sjedećih mjesta, dok na natkrivenoj terasi može sjesti pedesetak gostiju.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Iznenađujuće je da Pizza Factory, unatoč kvalitetnim sastojcima, zanimljivom pristupu tijestu i neviđenoj ponudi kombinacija pizza, još nije šire poznata izvan svoga kvarta. Ipak, sudeći po našem iskustvu, ta bi se situacija uz ovaj nivo posvećenosti i unapređivanja tijesta mogla vrlo brzo promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 15:35