SOPAL FUN DINING BAR
BISTRO U CENTRU GRADA: ZABAVNO, OPUŠTENO I RAZIGRANO
Adresa: Teslina 12
Prije nešto više od mjesec dana otvoren je Sopal fun dining bar u središtu Zagreba, točnije u Teslinoj ulici. Riječ je o bistrou iza kojeg stoje Pero Đangradović, dubrovački ugostitelj, i chef Marko Turković koji je nekoliko godina radio u restoranu Mano2 te kratko u paškom Boškincu.
Čini se da se Turković dobro snalazi u konceptu bistroa jer se odmah nakon otvorenja po gradu počelo pričati da su njihova punjena pileća krilca nešto što treba probati. I treba!
Posjetili smo ih jedne večeri, naručili krilca i doista je riječ o slasnom jelu manjeg formata. Osim toga, naručili smo goveđi tartar koji rade s malo šampinjona, orecchiete s maslacem, mladim lukom i poširanim jajem. Sva jela su manjeg formata kako biste mogli probati što više s karte, što je pametan i zabavan koncept. Cijene su prijateljske: tartar stoji 55 kuna, a tjestenina 70-ak. Vinska karta nije "nabildana", ali je zanimljiva. I cijene vina su pristupačne pa ćete bocu Damjanićeve malvazije platiti 190 kuna, a cijena čaše je manje od 30 kuna. Poprilici toliko valja izdvojiti i za Buhačev sur lie chardonnay, a boca slovenskog prirodnjaka Burja doći će vas 310 kuna.
Atmosfera u bistrou je opuštena. Čak i ako vaša pratnja promijeni plan u posljednji čas, ostanite jer se ovdje nećete dosađivati. Nije isključeno da će prvotno grozan scenarij imati sjajan epilog jer ćete večer provesti na šanku koji vas dijeli od otvorene kuhinje, gledati kako ekipa restorana kuha, zafrkava se, u pozadini je dobra glazba, a vi još k tome pijete i dobro vino. Za sada rade svaki dan od 18 sati do ponoći, a petkom obično bukiraju gosta DJ-a koji dodatno zagrije atmosferu. Ovakvo mjesto definitivno je trebalo Zagrebu. Nadamo se da uz svježinu koju su donijeli imaju strpljenja i hrabrosti da ih vidimo u jednako dobroj formi i prisutne na sceni i za jednu, dvije i pet godina jer - sigurno imaju konja za utrku.
MATRIX
MODERNI RESTORAN ZA RADNE LJUDE I DOBAR IZBOR ZA VEČERNJI IZLAZAK
Adresa: Slavonska avenija 1B
Ovakva ponuda za ručak u blizini ureda pravi je blagoslov: jela su ukusna, lijepa, raznovrsna, nutritivno bogata i pristupačna, a Zagreb je još malo više metropola.
Smješten u prizemlju Matrix Office Parka, svojevrsnog produžetka poslovne zone koncentrirane malo sjevernije, na Radničkoj cesti, ovaj restoran ponajprije funkcionira kao mjesto za ručak zaposlenih u obližnjim uredima. A njih je samo u ovom poslovnom kompleksu 1800. Sukladno tome, restoran ima stotinjak sjedećih mjesta. Za večeru, broj stolova se reducira i tada Matrix postaje ugodno mjesto za večernji izlazak, pa se, iako postoji tek dva mjeseca i unatoč tome što je bliže industrijskoj zoni nego centru grada, već nametnuo kao restoran koji vrijedi posjetiti. Preporuke se brzo šire, a gosti se rado vraćaju.
Glavni chef je 26-godišnji Marko Jantolek, koji se profesionalno oblikovao kod Gorana Kočiša u Noelu, a potom je radio kao sous chef u Pod zidom. Već je na prvi pogled, po tanjurima koje vam ovdje serviraju, jasno kako je ovu priliku shvatio vrlo ozbiljno. Njegove su zvijezde Daniel Humm i Alain Passard, što znači da stremi čistim, sezonskim okusima. Meni uključuje jednostavna, ali vrlo moderna, promišljena jela u kojima ćete uživati i koja će vas zasititi i pripremiti za ostatak radnog dana.
Naglasak je na pomno biranim raznovrsnim domaćim namirnicama: piletina je iz slobodnog uzgoja, pačetina iz eko uzgajališta u Podravini, svinjetina je uvijek meso crne svinje, plavoperu tunu nabavljaju od Gotovine, povrće iz vrtova u okolici Zagreba. Ništa se ne kupuje na tržnicama i u tržnim centrima, OPG-i su im prvi izbor i glavni izvor za nabavu namirnica. Sami peku tri vrste kruha od vlastitog startera, koji po želji poslužuju s maslacem s karameliziranim lukom ili kajmakom s vlascem. Sve su cijene vrlo pristupačne, jedino "troznamenkasto" jelo na meniju odležani je ramstek za dvije osobe.
Za ručak, uz à la carte, možete birati između dva gableca - taj dan to je bio wok od domaće piletine i rižoto sa šumskim gljivama, oba jela po pedesetak kuna.
Dobar primjer tanjura za ručak i chefove kreacije: Kumparička sir i cikla. Ručno rađena tjestenina, punjena sifonom kozjeg sira s Kumparičke, na kremi od cikle, s ukiseljenom ciklom i mikro rikulom te naribanim sirom povrh svega. Nakon tog lijepog jela gost će dobiti i mali desert: dvije kriške sira poslužene uz divan karamel od kozjeg mlijeka - naravno, sa Stancije Kumparička. Sve skupa - 79 kuna.
Za večeru: à la carte ili prepuštanje chefu - pet, šest sljedova uz još nekoliko poklona iz kuhinje, za što se s povjerenjem odlučuje sve više gostiju. Voditeljica restorana Manuela Maras svoje je iskustvo i poznavanje vinske scene demonstrirala vinskom listom sa 90 butelja, s omjerom domaćih i stranih etiketa 90:10. Zastupljene su sve hrvatske vinske regije s najboljim primjercima najvažnijih vinarija, a većina se toči na čaše. Matrix je moderan restoran za zaposlene ljude koji pažljivo biraju što će ručati, i najbolja moguća vrijednost za novac: iz njega izlazite siti i zadovoljni, i znate da ćete idući put povesti još nekoga. Iako rade tek odnedavno, i na rubu su grada, pametno je rezervirati stol.
FOOD DIVISION
POPULARNI VIRTUALNI RESTORAN ZAŽIVIO JE NA ATRAKTIVNOJ LOKACIJI
Adresa: Uica Julija Knifera 7
Iza Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu prije mjesec dana otvoren je Food Division, fuzijski restoran na čijem meniju možete pronaći jela s raznih strana svijeta, od japanskog ramena, preko Buddha zdjele i libanonskog tanjura pa do hrskave piletine s vaflima s američkog juga.
Food Division počeo je raditi tijekom korone kao jedan od virtualnih restorana na dostavnim servisima, no na zadovoljstvo ljubitelja kreativnosti u kuhinji, sada u njihovoj hrani mogu uživati i u prostranom i atraktivnom uređenom prostoru na Središću. Osim u modernom kvartu koji oko njih raste, velik dio svoje publike u Food Divisionu su našli među poslovnim ljudima koji rado svraćaju na ručak.
"Poslovna zajednica nas je možda čak i prva prepoznala i mnogi su nam već stalni gosti. Imamo moderno uređen prostor i kvalitetnu hranu, a opušteniju atmosferu. Svjesni smo muzeja koji je tik do nas, prihvatili smo lokaciju i zato smo se i naslanjali na modernu umjetnost u uređenju. Kuhinju smo također ostavili otvorenom da se ne skriva element nastajanja hrane, a sve u želji da budemo suvremeni i donesemo dašak svijeta u ovaj kvart koji je godinama bio zanemarivan", poručili su iz Food Divisiona.
"Htjeli smo istraživati različite oblike comfort hrane pa zato imamo na meniju i jela iz svijeta i sa žara koje pečemo na pravom ugljenu. Pritom je zadržana razina profesionalnog kuhanja jer u timu imamo ljude koji su došli iz najozbiljnijih restorana."
Svijetao i moderno uređen prostor čini Food Division ugodnim za boravak, a otvorena kuhinja omogućuje posjetiteljima da promatraju užurbane pomoćne kuhare predvođene chefom Markom Alilovićem. Cijene glavnih jela kreću se između 78 kuna za humus s četiri vrste cikle pa do 95 kuna za shrimp bowl. Vrijedi spomenuti da u ponudi imaju i wagyu i txogitxu ribeye steakove - za 100 g prvog izdvojit ćete 150 kuna, dok će 300 g drugog biti 290 kuna. U Food Division možete svratiti i na čašu vina uz kakvo predjelo poput tortilja čipsa sa sedam umaka.
BISTRO FETIŠ
IZVRSNI SIROVI KOLAČI I ZANIMLJIV IZBOR VINA
Adresa: Bauerova 9
Na križanju Martićeve i Bauerove, na mjestu nekadašnje trgovine s kućanskim aparatima krajem rujna otvoren je bistro Fetiš.
Mjesto je osmišljeno kao sigurna zona za sve s intolerancijom na gluten, ali i celijakičare, kako bi se obogatila zapravo siromašna ponuda takvih lokala u metropoli. U Fetišu imaju slana i slatka jela, među kojima su posebno popularni sirovi kolači.
Vlasnica Sanja Obradović, uz pomoć još jedne slastičarke, sama sprema svu hranu te se sve radi u samom bistrou, od kruha do kolača. Sve pripremaju od certificiranih bezglutenskih proizvoda, ali je zato hrana ukusna i onima koji s glutenom nemaju problema.
"Od slane ponude nam doista sve dobro ide, ali ljudi se posebno raspamete kada naruče našu sirnicu ujutro i dobiju je toplu na tanjuru. Vučemo sami tijesto i pečemo svako jutro. Od slatkoga je Fetiš deli posebno popularan. Čine ga mousse od bijele čokolade, pasta od malina, hrskava podloga i pistacija. U prva dva tjedna su ljudi dolazili i pitali baš za tu slasticu", komentirala je vlasnica.
Cijene se kreću između 27 i 30 kuna za sendviče, a za usputne zalogaje poput dnevnog quichea sa salatom ili sirnice izdvojit ćete od 18 do 25 kuna. Sve što mogu rade sami, a za brunch se možete počastiti i slasticama poput banana breada, torte od mrkve ili spomenutih sirovih kolača, ako ih ulovite. Na vinskoj listi nalaze se etikete od Bolfana, Kolarića, Damjanića, ali i Vislander čiji plavac možete kušati, ali samo na bocu.
KATA BRUNCH BAR
KVART ZDRAVE HRANE BOGATIJI JE ZA NOVI BEZGLUTENSKI BAR
Adresa: Martićeva 15
Ubrzo nakon otvorenja prvog Kata Brunch Bara u Petrinjskoj ulici ove godine, u Martićevoj su se na kućnom broju 15 počeli nazirati obrisi nove poslovnice koja je, za razliku od uskog i malog lokala smještenog prekoputa policije, trebala imati više prostora, bolju preglednost i više sjedećih mjesta.
Terasu u pravom smislu još čekaju, no ispred bara možete sjesti za visoke stolove te pojesti sendvič, salatu ili krišku kolača. Prostor bara s velikom staklenom vitrinom otvoren je i prostran, a izbor slanih i slatkih jela bogat pa se tako možete počastiti sendvičem s avokadom, jajima i rajčicom, salatom s lososom, bezglutenskim bagelom ili pak voćnim kolačem, cheesecakeom, komadom zlevke ili sezonskom tortom od kestena.
Naglasak je na hrani koja u sebi nema ni trunke glutena, a okosnica ponude su proizvodi prepoznatljivog i široko prihvaćenog brenda Katin kruh bez glutena kojeg sad već možete pronaći čak i u supermarketima, a ne samo u dućanima posvećenima zdravoj hrani. U Kata Brunch Baru nude sitne zalogaje poput sirovih slatkih kuglica od datulja i orašastih plodova, preko sirovih torti koje svaki dan rade sami pa do sendviča u kojima koriste peciva iz svoje proizvodnje.
U bar možete svratiti i samo u šoping pa tako kod njih možete pronaći cijeli asortiman njihovih kruhova i peciva, ali i proizvode njihovih partnera kao što su Sana Delikatese ili Nutmaz namazi, Druid bezglutenske tjestenine, Gardia pivo, Juicebox svježe cijeđeni sokovi ili pak Guuc sokovi od namirnica iz doline Neretve. Raspon cijena hrane jest oko 20-ak kuna za krišku torte, do 45 kuna za salatu kao obrok.