
Bao buns, parena peciva mekana poput oblaka, jedno su od najpopularnijih jela azijske kuhinje. Posljednjih nekoliko godina sve su češća pojava i na menijima zagrebačkih restorana pa smo tako nedavno sjajne bao bunse s jastogom i piletinom probali u Toriju chefa Vida Nikolića, a slasne primjerke pronašli smo i u Malom baru, KAI-u, Izakayji te Soi-u. Punjena carskim mesom, piletinom ili pak jastogom, kada su napravljena kako treba, ova peciva vrlo lako postaju jedno od omiljenih jela. Ako vam se ovih dana baš i ne izlazi, dobra vijest da kućna priprema bao bunsa nikako ne mora biti komplicirana. Jednostavno pripremite sastojke, uzmite si vremena i nabavite posudu za parenje ili osmislite onu improviziranu (veće metalno cjedilo može dobro funkcionirati) pa se bacite na posao. Vjerujte, jednom kada zagrizete u ova sočna peciva, poželjet ćete im se vratiti. Detaljni recept i korisne savjete Anite Šarić donosimo u nastavku.
Trebat će vam:
500 g glatkog pšeničnog brašna
žličica šećera
1 pakiranje suhog kvasca
1 žlica suncokretova ulja
50 ml mlijeka
1 žlica rižina octa
1 prašak za pecivo
200 ml vode
KORAK 1.
Brašno prosijte i dodajte mu prašak za pecivo.
KORAK 2.
Suhi kvasac pomiješajte s jednom žlicom šećera i malo tople vode pa ostavite da reagira 15 minuta. U brašno i prašak za pecivo dodajte aktivirani kvasac.
KORAK 3.
Zatim ubacite mlijeko.
KORAK 4.
Dodajte i suncokretovo ulje.
KORAK 5.
Naposljetku i vodu u koju ste dodali rižin ocat.
KORAK 6.
Tijesto mijesite minimalno 15 minuta.
KORAK 7.
Ostavite u nauljenoj posudi da se diže minimalno dva sata.
KORAK 8.
Nakon što se tijesto diglo, iz njega izbijte višak zraka i premijesite ga.
KORAK 9.
Razvaljajte ga valjkom na debljinu od 1 cm.
KORAK 10.
Kalupom izrežite kružne oblike.
KORAK 11.
Krugove preklopite preko pobrašnjenog kineskog štapića.
KORAK 12.
Ostavite bao u parilici da se diže na toplom još sat vremena.
KORAK 13.
Stavite pariti na srednju vatru oko 15 minuta.
KORAK 14.
Punite po želji. Dobra ideja bit će punjena s hrskavom piletinom s đumbirom. Recept potražite OVDJE!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....