Čudesne kombinacije!

Zašto su samoborski sladoledi Medenko toliko omiljeni?

Pričali smo s Ivanom Baković, koja je pokrenula malu slastičarnicu u Samoboru u kojoj se od otvorenja tražilo mjesto više zbog neobičnih sladoleda od kruha i sira, a sad ih pakiraju u ambalaže i prodaju u malim zagrebačkim prodavaonicama
Ivana Baković osmislila je sve kolače i proizvela nekoliko desetaka vrsta sladoleda na potpuno prirodnoj osnovi.
 Berislava Picek / CROPIX

Medenko je i nas osvojio svojim kremastim okusom i neobičnim kombinacijama kad smo ih otkrili na samom početku prije otprilike godinu dana. Zanimalo nas je kako stvari stoje danas? Znamo da u moru birokracije, zaljubljenici u kuhinju ipak najmanje vremena provode "iza pulta". Pričali smo s Ivanom Baković, vlasnicom Medenka, koja je odlučila proširiti svoje djelovanje i domaće sladolede pakirati u ambalaže i zatim ponuditi mali zagrebačkim prodavaonicama.

Inače, za one koji možda nisu upoznati, u Medenku pripremaju domaće sladolede od čudesnih kombinacija poput sira, kruha, bučinim uljem, heljde i brusnica ii mrkve.

Samobor, 221014.
Ivana Bakovic otvorila je slaslticarnicu pod nazivom Slatka tvornica Medenko u samom centru Samobora. Osmislila je sve kolace i proizvela 20-tak vrsta sladoleda na potpuno prirodnoj osnovi.
Na fotografiji: .
Foto: / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX
Sladoled od cikle, naranče i maka

Sad Medenko postoji već zapravo više od godinu dana, kako su vas prihvatili? Je li bilo odbijanja novih okusa, kako su se "naši" ljudi navikli na njih?

Ljudi su nas odlično prihvatili, i na tome smo jako zahvalni. Vjerujemo da se isplati uložiti trud i ljudima ponuditi kvalitetan proizvod po fer cijeni. Mislim da kupci naših proizvoda, osim vrhunskog sladoleda, cijene i ono što on u stvari predstavlja – domaći proizvod od hrvatskog mlijeka i vrhnja.

Izuzetno smo ponosni što je u naš sladoled utkan rad hrvatskih poljoprivrednika, i maksimalno ćemo se truditi što više sirovina nabavljati lokalno i sezonski, a kada to nije moguće, kao u slučaju vanilije, čokolade ili kave, nastojimo birati fair trade i organski proizvedene namirnice.

Koji je sada najprodavaniji okus, a koji je vaš osobni favorit?

Najprodavaniji okusi su dupla čokolada (tamna belgijska), čokokeks ( sa domaćim čokoladnim keksima), lješnjak i vanilija, ali ih u stopu prate mrkva, lipa i špinat.

"Moj najdraži sladoled proizveli smo prošle jeseni – kombinaciju jabuka i ruža – mirisan, egzotičan, stvara tešku ovisnost..."

Budući da širite poslovanje koliko uspijete biti iza pulta i baviti se sladoledima?

Ne uspijevam. Iza pulta su sjajne djevojke iz Medenkovog tima, izdržljive i vedre, a ja sam uglavnom koncentrirana na kuhinju i izradu novih okusa sladoleda.

Na koje ste sve probleme naišli kod širenja poslovanja, što je najteže?

Sa sladoledom nema prečica, jednostavno morate imati kompletnu mehanizaciju i infrastrukturu za zatvaranje hladnog lanca. To samu investiciju čini vrlo skupom.

Njihov sladoled mogli ste pronaći na zagrebačkim lokacijama poput Vrbana (trgovina Grga Čvarak) i Španskog (Veronika delikatese) u pakiranju od 500 grama, no uskoro postaje dio asortimana Veronika delikatesa, čije mlijeko i vrhnje koriste i u vlastitoj proizvodnji.

Brinete li zbog pada kvalitete i kako ste to riješili?

To nas ne brine. Mi jednostavno ne znamo drugačije proizvoditi, nego kvalitetno. Od prvoga dana proizvodni proces i sirovine su iste. Možemo čak reći da smo podigli kvalitetu, jer konstantno radimo na poboljšanju recepture, kako bi dobili što bolji okus i teksturu sladoleda. Osim toga, u proteklih godinu dana upoznali smo sjajne ljude koji su nas mnogočemu naučili i proširili nam vidike, te brojne poljoprivredne proizvođače vrhunskog domaćeg voća i povrća, koje naš proizvod čini još ukusnijim i kvalitetnijim.

Osim osnovne linije mliječnih sladoleda, u ponudi imamo i veganske sladolede, također izrađene po vlastitoj recepturi, a u pripremi je i premium linija mliječnih sladoleda (sladoled od šumskih jagoda, plavog sira, čokolade i marakuje..)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 16:31