KLIMA NE ŠTIMA SVIMA

Dok vi uživate u ugodno rashlađenom prostoru, vaše biljke umiru. Evo kako ih spasiti

 SHUTTERSTOCK

Toplotni valovi pretvaraju nam se lagano u ljetnu svakodnevicu, sve je manje onih koji se uzbuđuju zbog crvenih i narančastih meteoroloških alarma. Učimo živjeti s visokim temperaturama, u čemu nam uvelike pomažu ugodno rashlađeni interijeri.

Klima uređaj još je prije dvadesetak godina bio pojam luksuza, a danas se nalazi u gotovo svakom domu. Iako će nam povećati iznos računa za potrošnju električne energije, nitko ga se za vrelih ljetnih dana neće tako lako odreći. Klima uređaji ljeti često rade danonoćno, što nam znatno podiže kvalitetu života i olakšava borbu s toplinskim valovima.

image
SHUTTERSTOCK

Ali jeste li se zapitali kako boravak u klimatiziranom prostoru podnose važi zeleni sustanari, kućne biljke? Jeste li sigurni da im odgovara boravak u rashlađenom dnevnom boravku, u kojem je temperatura često i više od 10 stupnjeva niža nego vani?

Stručnjaci će vam dati direktan odgovor na to pitanje: ne, vaše biljke ne vole klima uređaj jednako kao i vi. I biljke vam to zorno pokazuju nizom simptoma: listovi im blijede, žute, otpadaju ili postaju smeđi na krajevima, prestaju rasti ili venu, a cvjetnice naglo prestaju cvjetati.

Sve su to znakovi da biljka hitno treba vašu pomoć. Ne, ne morate odmah isključiti svoj klima uređaj, ali definitivno je vrijeme da poduzmete neke korake koje će boravak u klimatiziranom prostoru vašim biljkama učiniti manje stresnim.

image
SHUTTERSTOCK

Ni vama baš ne odgovara kad vam klima puše za vrat, zašto mislite da to ne smeta vašoj biljci? Direktno strujanje hladnog zraka isušuje biljke, a moglo bi izazvati i štetu na staničnoj razini. Stoga je pametno biljke odmaknuti što dalje od klima uređaja, a naročito paziti da struja hladnog zraka ne struji preko njihovih listova.

Moderne verzije klima uređaja opremljene su „svemirskim” opcijama, ali stariji modeli često isušuju zrak. Vlažnost je u klimatiziranim prostorijama najčešće između 30 i 40 posto, dok biljkama najbolje odgovara da vlažnost bude od 40 do 60 posto.

Biljke je stoga dobro ljeti pozicionirati u prostorijama u kojima je vlažnost tradicionalno viša (kuhinja, kupaonica), pod uvjetom da su dovoljno svijetle. Ako to nije moguće, poslužite se ovim trikom: ispod lončanica postavite tanjurić ispunjen kamenčićima i vodom, pa na njega postavite lončanicu. Voda iz tanjurića će isparavati, što će povisiti razinu vlažnosti u zraku oko biljke.

image
SHUTTERSTOCK

Biljkama ćete pomoći i ako ih grupirate, pa u blizini postavite ovlaživač zraka. Na taj će se način u zelenom kutu vašeg stambenog prostora stvoriti posebna mikroklima, a biljke će vam biti zahvalne.

Naposljetku, biljke možete iznijeti i na balkon ili terasu, ali morate znati da će im biti potrebno neko vrijeme da se priviknu na život na otvorenom. Svakako ih zaštitite od direktnog utjecaja sunčanih zraka, jer im to može naštetiti. To ćete najjednostavnije napraviti tako da postavite u sjenu, gdje će dobiti dovoljno svjetla, a zaštiti ćete ih da ih jako sunce ne sprži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. kolovoz 2024 08:49