Sadnja i njega drveća u gradovima

Upoznajte hrvatske doktore za stabla: “Parkovi u Hrvatskoj u podmakloj su dobi i drveća u njima nisu dovoljno njegovana“

 BILJANA BILVAJS/CROPIX/
Nikola Lacković i Milan Pernek pioniri su u uspostavi aborikulture kao struke u Hrvatskoj. Lacković je osnovao tvrtku Arbofield, a Pernek je predsjednik HUA-e

Nikola Lacković po zanimanju je doktor biotehničkih znanosti. Milan Pernek znanstveni je savjetnik i ovlašteni inženjer šumarstva. Na prvi pogled sasvim obični dečki sve su samo ne obični. I čine genijalne stvari. Naime, njih dvojica su pioniri u uspostavi aborikulture kao struke u Hrvatskoj: Nikola Lacković osnivanjem privatne tvrtke Arbofield, a Milan Pernek kao predsjednik Hrvatske udruge za arborikulturu (HUA).

- Stabla kao neizostavni dio okoliša nose ključnu ekološku, estetsku i zaštitnu funkciju u urbanim sredinama. Ona također, prije svega zbog nestručnog održavanja, nose opasnosti koje kroz lomove dijelova ili čitavog stabla mogu dovesti do većih materijalnih šteta i ozljeđivanja osoba. U Hrvatskoj svjedočimo sve češćim izvješćima o lomovima grana i debla s materijalnim štetama. Razlog tome leži u činjenici da su parkovi poodmakle dobi i da stabla nisu adekvatno njegovana te je realno očekivati sve više takvih nesretnih događaja. Stoga je zadnji čas da se poveća razina edukacije stručnjaka u arborikulturi, jer se već redovitim pregledima i procjenom statičke sigurnosti temeljene na znanstvenim spoznajama neželjene posljedice mogu svesti na prihvatljiv rizik - tumače i time otkrivaju čime se zapravo bave. Na ideju otvaranja tvrtke, kaže Lacković, došao je jer je prije svega zaljubljenik u prirodu.

- Budući da sam oduvijek zagovornik stava da se u našoj domovini može živjeti i prosperirati, odlučio sam se za poduzetnički iskorak kako bih svoja znanja i iskustva konkurentno ponudio na tržištu koje, s obzirom na rast svijesti o vrijednosti drveća, posebice u urbanim sredinama, dobiva sve veći značaj i Hrvatskoj - priča Nikola Lacković i dodaje kako njegova tvrtka nudi usluge savjetovanja u održavanju i očuvanju postojećih stabala te odabira prikladnih vrsta za sadnju novih, a u skladu s pozitivnim smjernicama arborikulture koje promoviraju Hrvatska udruga za arborikulturu i Međunarodne udruge za arborikulturu. Od samog početka u tvrtki su osmislili i razvili originalnu aplikaciju koja služi kao platforma za jednostavno, interaktivno i uvijek dostupno upravljanje i praćenje promjena nastalih u gospodarenju stablima na obuhvaćenoj površini. Ujedno su razvili i sustav za prostorno-vremensku organizaciju održavanja drugih elemenata krajolika poput livada, površina zasađenih trajnicama i živica. Pernek kao predsjednik udruge pozdravlja privatnu inicijativu i otvaranje novog sektora, novih mogućnosti zapošljenja, jer zna dosta primjera odlaska naših vrijednih kadrova na rad u arboristici u inozemstvu, gdje se upravo traže takvi kvalificirani kadrovi. Osim toga neprocijenivo je da se podiže svijest i značajnije popravlja stanje stabala u urbanim i periurbanim sredinama.

Pitamo ih kako ide postupak procjenjivanja stanja drva? Što točno uključuje?

- Prije svega, bitno je osigurati da se iz dane procjene može neupitno utvrditi na koje se točno stablo odnose preporuke i procjene, posebice ako je projektom obuhvaćena površina na kojoj se nalazi veći broj stabala. Zatim je za svako stablo potrebno utvrditi taksonomsku pripadnost i dimenzije, s obzirom na to da ti parametri značajno utječu na temeljne osobine statike procjenjivanog stabla. Sam postupak procjene stanja pojedinog stabla može obuhvaćati nekoliko razina. Osnovna razina je vizualna procjena i proračun osnovne statike. Vizualno se pregledava svaki vidljivi dio stabla, od pridanka do krošnje, kako bi se utvrdila prisutnost malformacija i/ili tragova biotičkih čimbenika koji mogu utjecati na zdravstveno stanje i/ili statičku stabilnost stabla, a SIA proračun daje okvirnu informaciju o statičkoj stabilnosti stabla. Također se za stablo može provesti i procjena rizika tzv. TRAQ metodom. U većini slučajeva dovoljna je procjena tim osnovnim metodama, posebice ako se kontrola stabala provodi redovito svake godine, što je postala praksa u većini razvijenih europskih gradova– govori Nikola te dodaje kako je njegova tvrtka do danas odradila 20-ak projekata za 10-ak klijenata, uglavnom vlasnika hotela i kampova, a radio je i za jedinice lokalne samouprave na području Biograda, Dubrovnika, Karlovca, Makarske i Zaprešića te i za neke fizičke subjekte.

Više na web stranici www.arbofield.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 01:20