POČELA JE SEZONA ŠLJIVA

Znate li zašto morate paziti s ovim voćem i kako vaše tijelo reagira ako ih jedete svaki dan?

 /SHUTTERSTOCK

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili trogodišnjim granama. Vrijeme cvjetanja je u travnju, prije listanja, a plodovi sazrijevaju u kolovozu, rujnu i listopadu, ovisno o sorti. Šljive su izuzetno hranjivo voće, s nizom zdravstvenih prednosti. Sadrže mnogo vitamina i minerala, uz vlakna i antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju rizika od nekoliko kroničnih bolesti. Šljive možete konzumirati svježe ili sušene. Suhe šljive poznate su po utjecaju na nekoliko zdravstvenih stanja, uključujući zatvor i osteoporozu.

Portal Healthline navodi niz zdravstvenih dobrobiti šljiva i suhih šljiva utemeljenih na dokazima.

1. Sadrže mnogo hranjivih tvari

Šljive i suhe šljive imaju impresivan udio hranjivih tvari. Sadrže više od 15 različitih vitamina i minerala, uz vlakna i antioksidanse.

Jedna šljiva sadrži sljedeće hranjive tvari:

Kalorije: 30

Ugljikohidrati: 8 grama

Vlakna: 1 gram

Šećeri: 7 grama

Vitamin A: 5% RDI

Vitamin C: 10% RDI

Vitamin K: 5% RDI

Kalij: 3% RDI

Bakar: 2% RDI

Mangan: 2% RDI

Osim toga, jedna šljiva osigurava malu količinu vitamina B, fosfora i magnezija.

2. Suhe šljive i sok od šljiva mogu ublažiti zatvor

Suhe šljive i sok od suhih šljiva dobro su poznati po svojoj sposobnosti ublažavanja zatvora. To je djelomično zbog velike količine vlakana u suhim šljivama. Jedna suha šljiva daje 1 gram vlakana. Vlakna u suhim šljivama uglavnom su netopiva, što znači da se ne stapaju s vodom. Osim toga, suhe šljive i sok od suhih šljiva sadrže sorbitol, šećerni alkohol s prirodnim laksativnim učinkom.

U jednoj studiji, ljudi koji su konzumirali 50 grama suhih šljiva svaki dan tijekom tri tjedna prijavili su bolju konzistenciju i učestalost stolice u usporedbi s grupom koja je konzumirala psilij. Važno je imati na umu da jedenje previše suhih šljiva odjednom može dovesti do neželjenih učinaka, poput proljeva.

3. Šljive i suhe šljive su bogate antioksidansima

Šljive i suhe šljive bogate su antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale i štite vaše stanice od oštećenja slobodnim radikalima. Posebno su bogati antioksidansima polifenolima, koji imaju pozitivne učinke na zdravlje kostiju i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Zapravo, neka su istraživanja pokazala da šljive sadrže dvostruko više polifenolnih antioksidansa od drugog popularnog voća, poput nektarina i breskvi.

U jednoj studiji iz epruvete, polifenoli u suhim šljivama značajno su smanjili upalne markere povezane s bolestima zglobova i pluća. Čini se da su antocijanini, specifična vrsta polifenola, najaktivniji antioksidansi koji se nalaze u šljivama i suhim šljivama. Mogu imati snažne zdravstvene učinke, uključujući smanjenje rizika od bolesti srca i raka.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi

Šljive imaju svojstva koja mogu pomoći u kontroli šećera u krvi. Unatoč prilično visokom udjelu ugljikohidrata, čini se da šljive i suhe šljive ne uzrokuju značajan porast razine šećera u krvi nakon što se pojedu. To se pripisuje njihovom potencijalu povećanja razine adiponektina, hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi. Osim toga, vlakna u šljivama mogu biti djelomično odgovorna za njihov učinak na šećer u krvi. Vlakna usporavaju brzinu kojom vaše tijelo apsorbira ugljikohidrate nakon obroka, uzrokujući postupni porast šećera u krvi, a ne skok. Štoviše, portal Healthline navodi da je konzumacija voća poput šljiva i suhih šljiva povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

5. Suhe šljive mogu poboljšati zdravlje kostiju

Suhe šljive mogu biti korisne za poboljšanje zdravlja kostiju. Neke su studije povezale konzumaciju suhih šljiva sa smanjenim rizikom od pojave osteoporoze i osteopenije, koje karakterizira niska gustoća kostiju. Ne samo da je dokazano da suhe šljive sprječavaju gubitak koštane mase, već mogu imati i potencijal da ponište gubitak koštane mase koji se već dogodio. Još uvijek nije jasno zašto se čini da suhe šljive imaju te pozitivne učinke na zdravlje kostiju. Međutim, smatra se da njihov sadržaj antioksidansa i sposobnost smanjenja upale igraju ulogu. Osim toga, istraživanje sugerira da konzumacija suhih šljiva može povećati razine određenih hormona koji su uključeni u formiranje kostiju.Dalje navode i da suhe šljive također sadrže nekoliko vitamina i minerala koji štite kosti, uključujući vitamin K, fosfor, magnezij i kalij.

6. Šljive i suhe šljive mogu biti korisne za zdravlje srca

Redovita konzumacija šljiva i suhih šljiva može imati zaštitni učinak na zdravlje srca. Proučavan je njihov potencijal za smanjenje visokog krvnog tlaka i razine kolesterola, koji su glavni čimbenici rizika za bolesti srca. U jednoj studiji, ispitanici koji su pili sok od suhih šljiva i jeli tri ili šest suhih šljiva svako jutro tijekom osam tjedana uspoređeni su sa grupom koja je popila samo čašu vode na prazan želudac. Oni koji su konzumirali suhe šljive i sok od suhih šljiva imali su znatno niže razine krvnog tlaka, ukupnog kolesterola i "lošeg" LDL kolesterola od skupine koja je pila vodu.

Čini se da su pozitivni učinci šljiva i suhih šljiva na čimbenike rizika od srčanih bolesti vjerojatno posljedica visokog sadržaja vlakana, kalija i antioksidansa. Iako su rezultati ovih studija obećavajući, imajte na umu da je potrebno više istraživanja na ljudima kako bi se podržali zaštitni učinci šljiva i suhih šljiva na srce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2024 09:48