POSTAVITE GRANICE

Ogradom od neželjenih pogleda privucite poglede divljenja: 5 vrsta u Hrvatskoj dostupnih ograda koje će vas oduševiti

 SHUTTERSTOCK

Prije nego ujutro krenete na posao, operete zube, istuširate se, nanesete dezodorans i parfem i odjenete se. Žene se našminkaju, muškarci se obriju. Uglavnom, nitko ne izlazi gol iz doma, svatko od nas predstavi se svijetu upravo kako želi. Odjeća nas štiti od pogleda i vremenskih (ne)prilika.

Kuće nisu živa bića, ali i njima treba zaštita. Konkretno, treba im ograda. Ograda određuje fizičke granice posjeda, sprječava neznance da ulaze u naš prostor, a i štiti na s od neželjenih pogleda.

image
ULMUS KLUB
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Tisuću ljudi, tisuću ćudi, kaže stara poslovica, koja se može primijeniti i na izbor ograde. Nekima ne smeta ako ograde uopće nema, pa niz kuća ne dijele nikakve fizičke prepreke.

S druge strane, neki žele visok stupanj privatnosti, stoga oko svojeg posjeda žele konkretan zid. Ipak, većina je za neku vrstu kompromisa – ogradu koja označuje granice dvorišta, ali ne čini zid preko kojeg se ne može preskočiti niti kroz njega vidjeti.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

O čemu treba razmisliti prije odabira ograde?

Ako vam je cilj osigurati prostor za igru djece i slobodno kretanje kućnih ljubimaca, ograda mora biti solidnija. Kad kažemo solidnija, mislimo na to da nema rupa i razmaka između blokova kroz koje bi se ljubimci mogli provući ili gdje bi mala djeca mogla zaglaviti.

Ako želite ogradu koja će biti fizička ali ne i optička prepreka, birajte ogradu kroz koju se dobro može vidjeti, poput žičane. Odaberete li onu zelene boje, postat će gotovo nevidljiva.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Koji je materijal najbolji za ogradu?

Pretpostavljamo da želite da ograda izgledom slijedi dizajn kuće, ali i da se uklopi u okoliš. Shodno tome, možete birati između betonske, kamene, drvene ili metalne ograde, a ne treba zaboraviti ni šarm žive ograde. Ne želite li pogriješiti, pogledajte koji su istaknuti elementi kuće oko koje podižete ogradu – i slijedite dizajn.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Možete li pogriješiti pri izboru ograde?

Ograda bi trebala zaokružiti ukupan dojam vašeg doma, povezati kuću, terasu, dvorište i, po mogućnosti, skladno se uklopiti u okoliš. Nekima, pak, ne polazi za rukom postići taj efekt.

Odabirom ograde također šaljemo poruku, stoga ne pretjerujte. Za masivne željezne ograde, pune vitica i metalnog cvijeća, odlučiti bi se trebali samo oni koji imaju slične objekte. To vrijedi i za lavove, orlove i ostatak životinjskog carstva postavljenih sa svake strane ulaza u dvorište...

Da vam se to ne dogodi, u nastavku doznajte kakve ograde u Hrvatskoj možete kupiti i gdje ih potražiti.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Ograda od perforiranih metalnih panela

U Jelkovcu pored Varaždina nalazi se tvrtka Tekim, koja nudi bogat izbor panela za ograde. Njihove moderne i dizajnom originalne ograde od perforiranih panela kvalitetne su i trajne te se lako održavaju. Dizajn perforacija daje ogradi prozračni izgled, ali određuje i stupanj privatnosti koji će ograda omogućiti.

Paneli mogu biti izrađeni od aluminija, crnog pocinčanog lima i inoksa, s plastifikacijom u željenoj boji. Možete birati između velikog broja postojećih dizajna, a možete se odlučiti i na vlastiti dizajn.

image
TAKIM
image
TEKIM
image
TAKIM
image
TAKIM

Betonska ograda

Želite li visoku razinu privatnosti, odlučit ćete se za klasičnu betonsku ogradu. Ali zaboravite „radosti” podizanja betonske ograde, ovu je ogradu moguće brzo podići koristeći već napravljene betonske ploče.

Betonsku ogradu možete naručiti od tvrtke Topdach iz Dunjkovca kod Nedelišća. Stupovi ograde montiraju se na temeljne samce koji su ujedno i nosači ploče. Ploče i stupovi su armirani te time pružaju dodatnu čvrstoću i stabilnost, a ograda ima vijek preko 50 godina.

image
TOPDACH
image
TOPDACH

Žičana i ograda od žičanih panela

Ograda od pletene žice svojevrsni je klasik jer njezina montaža ne zahtijeva previše muke. Prije se takvom ogradom u seoskim domaćinstvima ograđivao prostor za domaće životinje, ali pletena je žica bila jednako popularna i kao ograda okućnice.

Danas se pletena žica ne koristi tako često, ali još je uvijek prisutna kao jeftinija opcija. Puno su popularniji danas žičani paneli, poput onih koje proizvodi tvrtka Žir-Mat iz Popovca pored Zagreba. Jednostavni su za montažu, ima ih u raznim dimenzijama, a može ih se nabaviti i u više boja.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Živa ograda

Osim što štite od pogleda, lijepo uređene žive ograde same po sebi i privlače poglede. Žive se ograde razlikuju po brzini i visini rasta, bujnosti, boji i obliku listova... Kad birate biljke za živu ogradu, prvo morate odlučiti želite li zimzelene ili listopadne biljke, a zatim se odlučiti i za konkretnu vrstu. Najpopularnije su žive ograde od tise, fotinije i lovor višnje, ali jednako lijepe mogu biti i one od žutike ili kaline.

Na stranicama Rasadnika Milić iz Donjeg Miholjca možete pronaći dvadesetak vrsta sadnica prikladnih za stvaranje žive ograde, već prema tome kakav stil živice želite oko svoga posjeda. Čarobna živa ograda je dio ponude na stranici kupisadnice.hr, a opisuju je kao vrlo zahvalnu jer je otporna i na visoke i niske temperature te brzo raste. Iako je zimzelena, toliko je čvrsta da zimi na sebi može držati i nanose snijega visine do jednog metra a da se ne polomi.

image
ULMUS KLUB
image
ULMUS KLUB
image
ULMUS KLUB

Ograda od umjetnog kamena

Kamena se ograda savršeno uklapa u hrvatsko priobalje, ali i u gorske dijelove Hrvatske. Graditi takvu ogradu na način kako su to radili naši stari bilo bi izuzetno naporno. Zato Kamen Dizajn iz Zagreb proizvodi betonske blokove za zidanje ograda i stupova: kopija betonskih segmenata, odnosno blokova, napravljena je od originalnog klesanog kamena i savršeno prati izgled prirodnog kamena.

S tim se betonskim blokovima mogu zidati različite dužine i visine ograde. Osim ograda, segmenti se mogu upotrijebiti i pri obzidavanju potpornih zidova, kao i zidanju roštilja i sjenica. Segmenti se proizvode u bijeloj, bež i sivoj nijansi, stoga ćete bez problema izabrati nijansu koja će se savršeno uklopiti u vaš prostor.

image
KAMEN DIZAJN
image
KAMEN DIZAJN
image
KAMEN DIZAJN
image
KAMEN DIZAJN
image
KAMEN DIZAJN
image
KAMEN DIZAJN

Već gotove segmente različitih vrsta ograda, kao i stupove i sve potrebno za podizanje ograde možete pronaći i u specijaliziranim centrima u većim gradovima. Izbor je bogat, na vama je samo da odlučite želite li - i koliko - vidjeti i biti viđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:40