Svaka čast

Bio je nezaposlen, bez vještina i kvalifikacija, a danas zarađuje 500 tisuća eura godišnje. Poslužio se jednim dobrim trikom

 INSTAGRAM/ @JASONCLEANS/

Vođenje uspješnog posla bez kvalifikacija može izgledati kao pusti san, ali za ovog mladog čovjeka to je njegova stvarnost. Australac Jason Shipway, poznatiji kao Jason Cleans, danas sa svojom tvrtkom za čišćenje zarađuje 500.000 funti godišnje.

U svom podcastu Self Maid, Jason je otkrio kako je od čišćenja domova bez ikakvih kvalifikacija razvio vlastito carstvo i prisjetio se kako je bilo teško pronaći posao. Nakon niza bezizlaznih intervjua 2020., odlučio je postati sam svoj šef.

- U određenom trenutku sam shvatio ‘nikada neću zaraditi radeći za druge‘, pogotovo jer nema nikakvih vještina i kvalifikacija, piše The Sun.

U dobi od 18 godina zapitao se kakav bi posao mogao pokrenuti "bez novca i bez vještine". Na kraju je suzio svoje mogućnosti na tri posla: detaljno čišćenje automobila, košenje travnjaka ili čišćenje domova.

Ubrzo je shvatio da je detaljiranje automobila previše zahtjevno i da tvrtka za uređenje travnjake zahtijeva početni kapital koji on nije imao, preostala mu je jedna opcija. Istaknuo je da je tvrtka za čišćenje najsigurnija opcija, s obzirom na to da donosi stalne prihode i traži minimalna ulaganja.

Jedina prepreka za pokretanje vlastitog posla bilo je znanje koje je dobio gledajući YouTube videozapise čišćenja, koje je zatim tjednima vježbao u vlastitom domu. Nakon što je stekao samopouzdanje, izradio je letke za svoju tvrtku Enhanced Cleaning koje je ubacivao u poštanske sandučiće ljudi. Procjenio je da je u prosjeku obilazio između 200 i 400 domova svaki dan dok je "tukao pločnik" pod zapadnim australskim suncem.

Unatoč njegovim naporima i dugim danima provedenim na ulici, letci nisu ostvarili željeni učinak. Ubrzo je shvatio da je njegova poruka ta koja zbunjuje potencijalne klijente, nazivajući je "stvarno dugom i preteškom za čitanje". Nakon što je osmislio jednostavnije oglase, počeo je dobivati klijente. Međutim, tek kad je pokrenuo svoje prvo online natjecanje, posao je stvarno krenuo.

- Osmislio sam natjecanje, za koje smatram da je pokrenulo moj posao na samom početku, objasnio je.

Naime, ponudio je nagradu od mjesec dana besplatnog čišćenja, te je potaknuo ljude da preporuče prijatelje kako bi ostvarili veće šanse za pobjedu. Umjesto da jednostavno uzme ime i kontakt podatke, postavio je i niz pitanja, tražeći potencijalne klijente.

- Odgovarali su na pitanja: - Kada ste posljednji put očistili svoju kuću? - Jeste li zainteresirani za čišćenje? - Jeste li već koristili usluge čišćenja?, objasnio je.

- U osnovi su se kvalificirali kao ljudi koji žele čišćenje, a ja sam ih želio kao svoje klijente.

Do trenutka izvlačenja, Jason je prikupio 500 adresa i uspio generirati 20-ak klijenata s popisa koji su bili voljni platiti usluge čišćenja.

- Odmah nakon prijave bi ih nazvao: - Hej, prijavili ste se na natjecanje za besplatno čišćenje, želite li možda ponudu za tekuće radove čišćenja kućanstva?‘, rekao je.

- Mnogi su odmah nakon ponude rezervirali termin čišćenja i uspio sam pridobiti klijente u vrijednosti od gotovo 52.000 funti godišnje.

- Kada razmislite o tome, u smislu povrata ulaganja, utrošenog vremena u vrijednosti od 130 funti [za besplatno čišćenje] u zamjenu za prihod od 52.000 funti godišnje, to je vrlo dobar posao.

Istaknuo je da bi "svaka reklamna agencija bila zadovoljna tim brojkama".

Objasnio je da su natjecanja - odličan način za brzo poticanje poslovanja, posebno na početku i stvaranje "organske viralnosti" na internetu. Nakon "velikog uspjeha" svog prvog natjecanja, Jason je nastavio ulagati zarađeni novac u oglašavanje.

Uskoro je uspio pretvoriti satnicu od 15,60 funti po satu od svojih prvih klijenata u unosan posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 21:34