BOŽIĆNE RAZGLEDNICE

Poznata vinarica o životu na Novom Zelandu: ‘Za Božić se radi Pavlova torta ukrašena voćem kojeg ovdje u prosincu sezonski ima puno‘

 EVA PEMPER

Eva Pemper rođena je Bjelovarčanka, a nekoliko godina nakon diplome Agronomskog fakulteta u Zagrebu napredak u karijeri, a pokazat će se kasnije i veliku sreću, pronašla je na dalekom Novom Zelandu. Tamo je danas, u poznatoj vinarskoj regiji Marlborough, upravo ova plavokosa Hrvatica jedna od najpoznatijih vinarica, a za Dom&Dizajn ispričala je kako na drugom kraju svijeta obilježava Božić i što joj iz domovine najviše nedostaje.

- Lijepljene suhe kolače po receptu moje mame za Božić radim svake godine. Također, na blagdanskom stolu od hrvatskih običaja su i makovnjača ili orahnjača koje pečem za obitelj i prijatelje. Od hrvatskih običaja imam svake godine i pšenicu - otkriva nam Eva i dodaje da su velike razlike u obilježavanju božićnih blagdana jer je na Novom Zelandu u prosincu zapravo ljeto, ali i da postoji velik utjecaj britanske kulture i tradicije. Dobar dio ih je i sama prigrlila.

image

Pavlova torta lokalni je specijalitet od svježeg sezonskog bobičastog voća

EVA PEMPER
image
EVA PEMPER
image

Na dalekom Novom Zelandu Eva radi ljepljene kolače prema receptu svoje majke

EVA PEMPER
image

Na stolu se nađu i drugi tradicionalni kolači, poput makovnjače

EVA PEMPER

- Ovdje se za Božić radi Pavlova torta, i to ukrašena ljetnim voćem kojeg ovdje u prosincu sezonski ima puno, kao što su maline, jagode, borovnice ili kupine. Jedan od novozelandskih običaja je i roštilj s dimljenjem pa se tako često dime rebarca. I sami imamo jedan takav tip roštilja koji istovremeno peče i dimi meso pa smo i mi to jedne godine vani radili - prepričava dalje mlada vinarica. Sve ovo, naravno, zaliju ukusnom kapljicom iz njezinih sad već nadaleko poznatih bačvi.

- Sam božićni dan obično bude vruć i mi smo uglavnom kod roditelja mog zaručnika na ručku. Oni žive na obali, tako da se tamo možemo kasnije i prošetati na plaži ili, jednostavno, sjediti i družiti se na otvorenom uz mezu i vino. Dakle, sve obratno od onoga što na Božić u Hrvatskoj radimo jer je zima - kaže Eva. Njezina će mala obitelj upravo ovog Božića pod borom dobiti najljepši dar, jer očekuju prinovu pa će ipak biti nešto drukčije i od hrvatskih i od novozelandskih običaja.

image

Druženje na otvorenom blagdanski je običaj u ovoj klimi koja u prosincu bilježi ljetne temperature

EVA PEMPER
image

Roštilj koji istovremeno peče i dimi odreske omiljeni je dodatak u vrtovima Novozelanđana

EVA PEMPER
image

Eva svake godine kupuje kuglice na lokalnom božićnom sajmu u Marlboroughu

EVA PEMPER
image
EVA PEMPER

- Veliki sam ljubitelj dekoracija kuće za Božić i za blagdane i tome se uvijek jako veselim. Ovdje na Novom Zelandu puno se ranije kite kuće i borovi, tako da cijeli mjesec bude jako veselo. Definitivno imam neki svoj stil kićenja svake godine, ali isto tako volim kupiti nešto novo i zanimljivo, neki ornament, dekoraciju ili nove lampice - kaže nam i dodaje da, iako je toplo, za pravi hrvatski blagdanski ugođaj na Novom Zelandu ona u peć ubaci i nekoliko cjepanica.

- Bor uvijek stavim pokraj peći, ali drva u njoj su samo za ukras, s obzirom na to da bude oko 30 stupnjeva pa ne možemo baš ložiti. Uspjela sam se prilagoditi tako da dosta hrvatske tradicije ‘provodim‘ gdje i kad god mogu, ali sam prigrlila i njihove običaje. Recimo, svoj bor kitim na Badnjak, kako se to radi u Hrvatskoj, a ne početkom prosinca, kao što svi ovdje rade - pojašnjava Eva.

U regiji Marlborough, gdje već godinama živi i vodi uspješnu vinariju Eva Pemper Wines, ima i jedan božićni sajam u centru grada koji se obično odvija prve subote u prosincu. Svake godine obilazi ga i ova uspješna Hrvatica jer joj je to odlična prilika za kupnju darova i podršku malih proizvođača te lokalnih obrta, a nađe se pokoja sitnica i za njezin dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. prosinac 2024 19:02