Eva Pemper rođena je Bjelovarčanka, a nekoliko godina nakon diplome Agronomskog fakulteta u Zagrebu napredak u karijeri, a pokazat će se kasnije i veliku sreću, pronašla je na dalekom Novom Zelandu. Tamo je danas, u poznatoj vinarskoj regiji Marlborough, upravo ova plavokosa Hrvatica jedna od najpoznatijih vinarica, a za Dom&Dizajn ispričala je kako na drugom kraju svijeta obilježava Božić i što joj iz domovine najviše nedostaje.
- Lijepljene suhe kolače po receptu moje mame za Božić radim svake godine. Također, na blagdanskom stolu od hrvatskih običaja su i makovnjača ili orahnjača koje pečem za obitelj i prijatelje. Od hrvatskih običaja imam svake godine i pšenicu - otkriva nam Eva i dodaje da su velike razlike u obilježavanju božićnih blagdana jer je na Novom Zelandu u prosincu zapravo ljeto, ali i da postoji velik utjecaj britanske kulture i tradicije. Dobar dio ih je i sama prigrlila.
- Ovdje se za Božić radi Pavlova torta, i to ukrašena ljetnim voćem kojeg ovdje u prosincu sezonski ima puno, kao što su maline, jagode, borovnice ili kupine. Jedan od novozelandskih običaja je i roštilj s dimljenjem pa se tako često dime rebarca. I sami imamo jedan takav tip roštilja koji istovremeno peče i dimi meso pa smo i mi to jedne godine vani radili - prepričava dalje mlada vinarica. Sve ovo, naravno, zaliju ukusnom kapljicom iz njezinih sad već nadaleko poznatih bačvi.
- Sam božićni dan obično bude vruć i mi smo uglavnom kod roditelja mog zaručnika na ručku. Oni žive na obali, tako da se tamo možemo kasnije i prošetati na plaži ili, jednostavno, sjediti i družiti se na otvorenom uz mezu i vino. Dakle, sve obratno od onoga što na Božić u Hrvatskoj radimo jer je zima - kaže Eva. Njezina će mala obitelj upravo ovog Božića pod borom dobiti najljepši dar, jer očekuju prinovu pa će ipak biti nešto drukčije i od hrvatskih i od novozelandskih običaja.
- Veliki sam ljubitelj dekoracija kuće za Božić i za blagdane i tome se uvijek jako veselim. Ovdje na Novom Zelandu puno se ranije kite kuće i borovi, tako da cijeli mjesec bude jako veselo. Definitivno imam neki svoj stil kićenja svake godine, ali isto tako volim kupiti nešto novo i zanimljivo, neki ornament, dekoraciju ili nove lampice - kaže nam i dodaje da, iako je toplo, za pravi hrvatski blagdanski ugođaj na Novom Zelandu ona u peć ubaci i nekoliko cjepanica.
- Bor uvijek stavim pokraj peći, ali drva u njoj su samo za ukras, s obzirom na to da bude oko 30 stupnjeva pa ne možemo baš ložiti. Uspjela sam se prilagoditi tako da dosta hrvatske tradicije ‘provodim‘ gdje i kad god mogu, ali sam prigrlila i njihove običaje. Recimo, svoj bor kitim na Badnjak, kako se to radi u Hrvatskoj, a ne početkom prosinca, kao što svi ovdje rade - pojašnjava Eva.
U regiji Marlborough, gdje već godinama živi i vodi uspješnu vinariju Eva Pemper Wines, ima i jedan božićni sajam u centru grada koji se obično odvija prve subote u prosincu. Svake godine obilazi ga i ova uspješna Hrvatica jer joj je to odlična prilika za kupnju darova i podršku malih proizvođača te lokalnih obrta, a nađe se pokoja sitnica i za njezin dom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....