iznenađenje

Ušli su u običnu napuštenu vilu i ostali bez daha: ‘Kakve sve tajne krije ovaj dvorac i što se događalo u povijesti, pa i krevet je netaknut!‘

 /SHUTTERSTOCK

Talijanski "urbani istraživači", s kamerama, ulazili su u najintrigantnije građevine, ali potpuno zaboravljene i prepuštene zubu vremena. Jedna od snimki prikazuje momka koji se penje do prozora na prvom katu, a unutar naizgled obične zabarikadirane zgrade zatiče nevjerojatan prizor, kao iz bajke. Riječ je o staroj, velebnoj vili, koja je djelomično srušena, no neke su prostorije odoljele vremenu i ostale "zamrznute" u vremenu, "ispjeskarene" sitnom prašinom i paučinom.

"Urbex" je moderna pojava, ali začudo, njegovi korijeni su davni. Dovoljno je reći da prvi "podvig" urbanog istraživanja seže u 18. stoljeće, s legendarnim Philibertom Aspartom koji je 1793. ušao u pariške katakombe: nakon što se izgubio u zamršenim podzemnim tunelima, čovjek je umro i pronađen je tek 11 godina kasnije. Sablasna anegdota koja nas navodi na temu koja je oduvijek bila povezana s urbanim istraživanjem: opasnost i zakonitost tog fenomena", navodi se na Instagram profilu Ig Italia i Instagram profilu urbex_et_prestige.

"Jasno značenje za trend koji jača, kako u Italiji tako iu inozemstvu. Ovo je nesumnjivo fenomen niše, pogotovo jer su napuštena mjesta često nevidljiva i zaboravljena od većine. Napuštene tvornice, napuštene vile i instituti pokopani u zaboravu postaju arhitektonski stvarnosti nedvojbenog šarma, mjesta gdje se čini da se vrijeme iskristaliziralo: ponovno otkrivanje tih mjesta postaje urbana speleologija, sposobna iznijeti na vidjelo zapuštenost, propadanje i vrijeme koje su desetljećima skrivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2024 06:03