Iskustvo naše novinarke

Video: ‘Za samo 211 eura i par sati posla dobili smo nove pločice u hodniku i kuhinji u stanu na Knežiji‘

 D&D

Osim visokih cijena stanova, sve su više i cijene majstorskih radova. Budžeti kupaca ograničeni su i, ovisno o prioritetima, negdje moraju učiniti ustupak. U slučaju naše novinarke koja je nedavno kupila stan, taj ustupak učinjen je na keramičarskim radovima koji, ovog puta, nisu bili potrebni jer se odlučila za bržu i puno jeftiniju varijantu - samoljepljive vinil pločice.

Riječ je o izdržljivoj i čvrstoj dekorativnoj podlozi koja može podnijeti razna sredstva za čišćenje, dolazi u mnogobrojnim dezenima, jednostavno se i brzo aplicira i odmah je spremna za korištenje. Stan u kojemu smo ove pločice ljepili u Zagrebu je, izgrađen je 1998. godine i u njemu smo zatekli originalne pločice koje od tada datiraju, istrošenog izgleda.

Ukupna površina koja je prekrivena pločicama u ove dvije prostorije bila je 5 kvadratnih metara u kuhinji i 6 kvadratnih metara u hodniku. Po cijeni od 19,86 eura po kvadratnom metru vinilnih pločica to je bio ukupan trošak od 211,86 eura, s dostavom s internetske trgovine dekoracije.hr. Budući da smo u kuhinju stavljali jedan, a u hodnik drugi uzorak, od svakog je naručen po jedan kvadratni metar više, koji će kasnije poslužiti za sitne zakrpe ili, jednostavno, rezervu.

image
D&D

Postojeće pločice prvo je trebalo dobro oprati, ukloniti sve nečistoće što je posebno važno u kuhinji gdje se mogu naći jedva vidljivi tragovi ulja ili masnoća, a kada su se osušile, posložiti vinil pločice još s naljepnicama, da okvirno vidimo koliko će nam ih trebati i da nam budu pri ruci.

Osim pločica trebat će vam još - oštre škare ili skalpel, komad daščice ili ravnalo i flomaster, uljni odstranjivač prljavštine, te silikonski pištolj i silikon za završetak.

1. Korak:

Određivanje količine vinil pločica i ljepljenje prvog reda

Ako uzimate pločice s uzorkom ovdje treba paziti gdje ćete ih rezati. Naša preporuka je da to ne činite tamo gdje je spoj s drugom podlogom, što je kod parket. One su originalno vrlo precizno odrezane i takvu liniju je teže dobiti škarama ili skalpelom. Mi smo ih odlučili rezati kod ruba kihinjskih elemenata, budući da odrezani dio može ići ispod pripadajuće lajsne.

Predlažemo da vinil pločicu prvo namjestite u originalnom obliku te na rubovima točkicom označite gdje ćete ju rezati. Rezanje izvodite dok je zaštitna folija još na njoj, a kad ste dobili željenu dimenziju, odljepite foliju i pričvrstite pločicu.

image
D&D

2. Korak

Ponavljanje postupka i rezanje bočnih pločica

Ponavljajte postupak slažući pločice redom jednu iznad druge. možda će vam se, kao i nama, dogoditi da pod nije posve ravan što je često u stanovima te da će se uzorak na jednom dijelu stanjivati. To ne znači da ste pogriješili u rezanju. Ako ste pratili svaku pločicu i niste nigdje ostavili prostora - do poda je.

Ne zaboravite bočne pločice. Za njih vrijedi isto pravilo jer želite imati isti uzorak na jednima i drugima. Ovdje se može dogoditi da ćete imati središnjih dijelova jedne pločice viška s kojim nećete znati što učiniti, jer ćete htjeti da uz gornji rub bude što bolja linija. Ako vam je to jako važno i ne želite na bočne rubove stavljati te središnje dijelove, radije naručite više pločica jer bi se mogli iznenaditi kad dođete pri kraj ljepljenja.

image
D&D

3. Korak

Popunjavanje sitnih prostora

Popunjavanje malih prostora na kojima se još vide stare pločice oduzet će najviše vremena. Tu je potrebno strpljenje, precizno rezanje i dogodit će se da ćete jednu pločicu rezati više puta. Kako biste bili sigurni da će sjesti u za to predvišeni prostor, bolje ju je odrezati da bude dva tri milimetra veća pa ćete taj ostatak lakše skalpelom ukloniti nego rezati novu pločicu. Jedino ako je riječ o spoju bočne i podne pločice, tu vam smije ostati koji milimetar viška jer ćete taj spoj kasnije zasilikonirati.

image
D&D

4. Korak

Silikoniranje bočnih pločica i spojeva

Silikoniranje nije nužno, ali mi smo se za njega odlučili jer smo na taj način dali dodatno ljepilo bočnim pločicama, skrili sitne neravnine na spojevima podnih i bičnih pločica, ali i onemogućili ulazak prašine u te male utore, koji bi kasnije mogli podići pločicu i narušiti izgled. Odličnim se pokazao i kao rješenje spojeva kod cijevi od grijanja gdje su neravnine bile dosta zahtjevne za izrezati.

image
D&D

Koliko nam je vremena za sve ovo trebalo? Ukupno za obje prostorije između sedam i osam sati. Lijepili smo kuhinju jedan dan, a hodnik drugi. Ljepljenje cijelih pločica, nakon što je prvi red postavljen ide jako brzo i imat ćete dojam da ste sve popločili u sat vremena.

Međutim, rezanje sitnih dijelova, nama koji nemamo puno prakse u tome, zahtijevalo je, primjerica sat i pol za samo dva ugla kuhinje. U hodniku smo imali veći izazov s cijevima i tu je isto potrošeno, skupa s bočnim pločicama i na spojevima bočnih i podnih oko tri sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2024 15:00