oprez!

Zaboravite sada na krečenje: otkrivamo zašto ljeto nije pravo vrijeme za osvježavanje zidova, bolje pričekajte ovu sezonu

 /SHUTTERSTOCK

Koliko puta ste čekali da doše ljepše, sunčanije vrijeme kako biste okrečili stan ili kuću? No, iskusni majstori kažu kako bi ponovno trebali razmisliti o ovoj odluci. Oni kažu kako krečenje kada je nevjerojatno vruće i vlažno značajno povećava šanse da vam posao ne uspije, a to nije ono što želite.

-Posebice se to odnosi na vanjski dio kuće. Ambijentalni zrak postaje zasićen vlagom tijekom visoke razine vlažnosti, što uzrokuje loše sušenje boje. Vlažna točka je temperatura pri kojoj se vlaga u zraku počinje kondenzirati kao voda na površini - objasnio je jedan majstor.

Prema njegovim riječima, bojanje treba izbjegavati kada je temperatura površine jednaka ili manja od pet stupnjeva iznad točke vlažnosti. Kad temperature porastu, boja se može sušiti prebrzo, što dovodi do kvarova, upozorava ona. To može otežati primjenu.

Visoke temperature također mogu uzrokovati brzo sušenje. To znači da će se boja gotovo odmah osušiti na površini dok će ispod ostati mokra. Kada se to dogodi, boja ne prodire u površinu. To utječe na to koliko dobro boja prianja i može uzrokovati stvaranje mjehurića, bora i ljuštenja, prenosi Alo.

Dakle, kada je najbolje doba godine za krečenje?

Proljeće

- Proljeće obično daje idealne temperature za krečenje, nižu vlažnost i manje insekata, često ima više kiše, više vlage u zraku i veće promjene temperature - tvrdi majstor.

Jesen

Jesen se često preporučuje zbog nižih temperatura, manje kiše i niže vlažnosti, nastavlja ona. Ali postoji opasnost od padanja lišća na svježe obojene površine i velikih promjena temperature. Postoji i kraće razdoblje za dovršetak posla ako dođe hladno vrijeme, izvještava Real Simple.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2024 17:31