KAKVA LOKACIJA!

Kuća iz snova četveročlane obitelji: ‘Svaka je prostorija povezana s vrtom, imamo i jezerce, a pazite od čega smo je sagradili!‘

 BOYSPLAYNICE/
Kuća površine 303 kvadrata rezultat je odlične suradnje vlasnika i arhtekata koji dijele osjećaj za stil i potrebu za održivom gradnjom

Tročlana obitelj s dva psa, porijeklom iz Južne Moravske, za svoju je kuću iz snova odabrala zemljište na periferiji ljupke češke regije Modré hory, definirane blagim valovitim krajolikom s brojnim vinogradima i slikovitim selima. Prvi sastanak s angažiranim arhitektima iz studija Prodesi/Domesi dogovoren je upravo na budućem gradilištu, pri čemu arhitekti nisu krili impresioniranost same lokacije. Štoviše, pokazalo se da vlasnik i arhitekti dijele isti osjećaj za stil i potrebnu dozu progresivnosti za stvaranje arhitektonski zdrave i održive zgrade, što je - kako će se pokazati - bilo presudno u projektu.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Na početku suradnje korištenje virtualne stvarnosti - VR naočala - pomoglo je u usklađivanju ideja o prostoru: klijent je tako razvio jasniju viziju interijera kuće te s glavnim arhitektom Michalom Kotlasom dogovorio sveobuhvatni dizajn kuće. Rezultat je drvena kuća površine 303 kvadrata, smještena u postojećem naselju obiteljskih kuća na rubu sela, okružena velikom parcelom koja se nalazi u neposrednoj blizini vinograda i voćnjaka marelica. Upravo je krajolik oko kuće inspirirao arhitekta dok je radio na projektu.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

"Željeli smo da zelenilo izvana prožima unutrašnjost kuće, što smo postigli staklenim stijenama i atrijem koji povezuju unutarnji prostor s vrtom preko terasa. U jednom od atrija je zasađeno stablo koje stvara zanimljivu igru ​​svjetla i sjene kada sija sunce, formirajući paravan između dnevne sobe i eksterijera", objašnjava Michal Kotlas. Osim njega, na projektu su surađivali arhitekt Václav Zahradníček te projektni inženjer Jan Švarc.

Glavni ulaz u kuću je otvoren, bez ograde, te služi za kolni i pješački pristup. Popločani dio ulaza odvojen je od okolnog prostora betonskim zidovima s pogledom na privatni dio vrta. Ovi zidovi također povezuju unutarnje prostore kuće s okolinom. Riječ je o prizemnici uklopljenoj u krajolik koji je oplemenjen ravnim krovom s ekstenzivnim zelenilom. Osim estetske funkcije, zelenilo na krovu je i blagotvorno u toplim ljetnim danima, kad poboljšava cjelokupnu klimu u kući.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Svi stambeni prostori kuće okruženi su terasama. Ravni krov s prepustom stvara prirodni zaklon od kiše i sunca. Uz glavnu terasu ispred dnevnog boravka smješteno je jezerce za kupanje, koje poput krova obraslog zelenilom pomaže u regulaciji klime u toplim danima.

Na suprotnoj strani kuće nalazi se terasa s potopljenim bazenom, vanjskim tušem i toaletom. Iza kuće nalazi se ukrasni vrt koji prelazi u konvencionalni voćnjak, zajedno s kućom za goste i objektima koji se nalaze na udaljenom dijelu parcele.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Iako je prilično velika, kuća je nenametljiva i savršeno se uklapa u okolni krajolik. Sve dnevne sobe su maksimalno povezane s vrtom. Prozori se protežu od poda do stropa sa skrivenim okvirima, tako da ništa ne smeta pogledu na okolni krajolik. Dvije prostorije koje služe kao radne sobe povezane su malim atrijem s prostorom za sjedenje, što osigurava prirodno svjetlo u hodniku koji vodi do soba i kupaonice.

Glavni dnevni boravak s velikom kuhinjom, blagovaonicom i prostorom za sjedenje potpuno je otvoren prema van, a taj je efekt pojačan drvenim akustičnim pločama na stropu, koje prolaze preko prozora bez okvira iz unutrašnjosti sve do stropa krova u eksterijeru.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

"To vizualno povećava interijer, ispreplićući ga s vanjskim okruženjem", pojašnjavaju autori projekta.

Umetak za kamin, ukrašen okvirom koji podsjeća na izloženi beton, krasi kut dnevne sobe.

Zanimljiva je i gospodarska prostorija koja sadrži prostore za raznu opremu, perilicu i sušilicu rublja te praktičnu radnu ploču za slaganje rublja, a ima i povišenu tuš kabinu za pse, uključujući poseban tuš s četkom za pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2024 16:06