Cool mjesto

Photo boutique Gospon Ugo, fotografkinje Maje Jokić u zagrebačkom naselju Perjavica

 Berislava Picek/ CROPIX
Gospon Ugo nudi fotografiranja kao i ponudu zanimljivh proizvoda koji na sebi imaju apliciranu fotografiju

PROFIL

  • INFO: Photo boutique Gospon Ugo
  • LOKACIJA: Side Košutić 2, Zagreb
  • VLASNICA: Maja Jokić
  • UREĐENJE: arhitekti Nika & Jakov Fatović

Novootvoreni photo boutique Gospon Ugo u zagrebačkom naselju Perjavica vlasnica Maja Jokić nazvala je po svom francuskom buldogu, a za idejno rješenje i projekt zaslužni su bračni i poslovni duo, arhitekti Nika & Jakov Fatović

U zagrebačkom naselju Perjavica, između Gajnica i Vrapča, nedaleko od bolnice Vrapče, otvoren je photo boutique zanimljivog naziva Gospon Ugo, koji nas je odmah privukao atipičnim, a istodobno modernim uređenjem koje se itekako razlikuje od uobičajenih fotostudija. Naime, zamišljen je kao atelijer, odnosno svojevrsni hibrid između concept storea i klasičnog fotostudija, a iza njega stoji Maja Jokić i, kaže sa smiješkom, njezin Ugo - francuski buldog.

image


Berislava Picek/ CROPIX

Najuočljiviji je drveni box za koji se radila potkonstrukcija obložena hrastovim panelima, a obojen je u sivu radi postizanja efekta većeg prostora

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Inače volim industrijski i steampunk dizajn, a cilj je bio napraviti cool mjesto gdje možeš doći izraditi svoje fotke i uokviriti ih u nekom od ručno rađenih drvenih okvira, kupiti unikatan dar ili se možda pofotkati za osobnu, koja će ti se zbilja i sviđati, a da nemaš onaj feeling kao da si zakoračio u fotostudio s kraja 80-ih - kaže Maja koja nam je ispričala kako je osmišljen interijer.

Sam prostor ima 25 kvadrata, od čega je sedam kvadrata galerijskog prostora. Prizemlje se sastoji od atelijera i prodajnog pulta koji su smješteni u drveni box izrađen od hrastovih panela. Pozornost privlači i galerijski zid koji se sastoji od custom made metalnih panela i polica izrađenih u industrijskom stilu. Kroz samo prizemlje proteže se ograda stepeništa napravljena od obične armaturne žice, prebojane metalik sivom bojom za kovane ograde. Galerija se sastoji od toaleta za osoblje i prostora za sastanke i prijem klijenata.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

U fotostudiju se mogu pronaći razni hrvatski proizvodi, od drvenih okvira i platnenih eko torbi do nakita s autorskim fotografijama. Nude se i usluge fotografiranja, od zaručničkih i obiteljskih sessiona do onih za dokumente

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Prostor je bio u funkciji frizerskog salona i bio je u dobrom stanju, no nije mi odgovarao stilski, a i postojeći raspored je trebalo malo doraditi. Budući da prostor sam po sebi nije najidealniji za fotostudio jer je uzak, a dugačak, bilo je važno dobro iskoristiti svaki centimetar. Tu u priču dolaze mladi genijalci, inače moji bivši klijenti, bračni i poslovni duo, arhitekti Nika & Jakov Fatović, koji su zaslužni za idejno rješenje i projekt - prepričava Maja.

Dodaje kako je zatečen prostor bio svijetao radi bijelih zidova, no nakon renovacije izgleda vizualno puno veće. To je postignuto bojenjem svih zidova i stropova u istu boju. Prevladava tamnosiva, beton efekt boja za zidove koju su malo “razbili” s oker akcentima - foteljama na galeriji i detaljima, a koja rezonira i sa samim logotipom. Istom bojom su bojili i klizna vrata od toaleta kako bi se manje isticala dok su na zatečenu keramičku podnu oblogu izlili industrijski pod od mikrocementa u istoj boji.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Moram pohvaliti genijalne dečke iz tvrtke Parket Art. Na galerijskom podu postavljen je seljački, odnosno brodski pod. Elemente po mjeri radio je Nimero Centar. Primjerice, stol na galeriji, izrađen od ostataka metalnih panela i drva, zatim ograda stepeništa, perforirani metalni paneli na zidu u prizemlju, drvene hrastove pomične police, metalni boxovi koji služe kao mali izložbeni okviri te sam drveni box, za koji se radila potkonstrukcija obložena hrastovim panelima. Budući da je box od drva, kako bi se postigao efekt većeg prostora, obojen je u sivu boju i uočljiv, što nam je i bila poanta jer je to samo srce lokala i dio koji se najviše koristi - opisuje Maja.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Dodaje da je u toaletu sve promijenjeno, od pločica i sanitarija do vrata, a vanjska bijela PVC stolarija zamijenjena je aluminijskom u antracit boji. Rasvjeta je osmišljena kao kombinacija ugradbenih spotica, visilica za metalne panele koji su na tračnom sistemu te par malih kazališnih spot reflektora koji su također pomični. Na prednjoj strani prodajnog pulta, pak, provučena je led traka u bijeloj boji koja dodatno ističe logo otisnut na alucobond ploči.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Što se tiče ponude, većina je hrvatske proizvodnje od domaćih mikro poduzetnika: ručno rađeni drveni okviri koji se mogu naručiti i po mjeri, albumi i bookovi, drveni UBS-ovi, platnene eko torbe... Maja, pak, izrađuje i nakit s autorskim fotografijama. Nude se razne usluge fotografiranja i razvijanja fotografija: zaručnički i obiteljski sessioni, fotkanje za dokumente, printevi različitih dimenzija do A2 veličine na kvalitetnim papirima kao što su Hahnemühle i drugi. U planu su i izložbe mladih fotografa i grafičara te fotoradionice za djecu, no zasad su na čekanju zbog epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. rujan 2024 17:29