ZAPEČENE MASNOĆE, ZBOGOM!

Kako oprati rešetku roštilja upola brže, štedeći snagu za pametnije stvari

 SHUTTERSTOCK

Malo je ljetnih gušta koji se mogu mjeriti s atmosferom kad se društvo okupi oko ukusno pečenog roštilja. Taj poseban miris mesa, ribe ili povrća, dodatno pojačan dobrim društvom, uvlači nam se pod kožu i budi lijepa sjećanja.

Ali zato nimalo lijepa sjećanja ne budi u nama onaj dio nakon roštilja, kad treba dobro ostrugati rešetku roštilja. Iako poslovica kaže da se "na muci poznaju junaci", svi bismo najradje preskočili taj korak i opustili se - najbolje kad gosti odu - uz još jedno (osvježavajuće) piće. Imamo dobru vijest za vas - uz ovaj mali trik, rešetka će biti začas biti čista, a vi ubrzo možete, udobno zavaljeni u fotelju vrtne garniture, uživati u hladnom napitku.

image
SHUTTERSTOCK

Da biste doživjeli taj scenarij, u tom će filmu glavne uloge preuzeti dvije dobro poznate stvari iz svakog kućanstva. Jedna je soda bikarbona, a druga aluminijska folija. Prvo ćete u posudi pomiješati jednu i pol jušnu žlicu sode bikarbone i pola šalice vode. Dobit ćete smjesu kojom ćete, koristeći četku ili spužvicu, premazati zaprljanu rešetku roštilja. Nakon toga, ostavite rešetku nekoliko minuta da smjesa odradi svoj (prljavi) posao.

image
SHUTTERSTOCK

Tada na scenu stupa aluminijska folija. Otrgnite otprilike metar folije, pa je zgužvajte u oblik loptice. Tako oblikovanom lopticom ostružite rešetke roštilja – iznenadit ćete se kako inače tvrdokorne masnoće lako nestaju s rešetaka. Nakon što ste rešetku dobro očistili, samo je isperite pod mlazom vode.

I ostaje vam još samo da se opustite uz hladni napitak – baš kao što smo vam obećali na početku teksta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2024 20:11