KOBNA POGREŠKA

Mislite da znate kako prati dasku za rezanje, ali jednu stvar mnogi rade krivo: jeste li u ugroženoj skupini?

 WINSLOW PRODUCTIONS/TETRA IMAGES/PROFIMEDIA

U bespućima interneta se već neko vrijeme ‘vrti‘ šokantan podatak prema kojem se na prosječnoj dasci za rezanje nalazi 200 puta više fekalnog materijala nego u prosječnoj zahodskoj školjci. Iako su neki pokušavali doći do izvorišta ovog podatka, on nikad nije zvanično potvrđen istraživanjem objavljenim u relevantnim publikacijama.

Ipak, to ne znači da smo se izvukli - daska za rezanje uistinu može biti opasna po zdravlje ne peremo li je redovito i na pravi način. Naročito je opasno na dasci rezati sirovo meso, a nakon toga, bez pranja, tu istu dasku koristiti kako bismo pripremili povrće za salatu ili bilo koju drugu namirnicu koju ćemo konzumirati sirovu. Stručnjaci stoga preporučuju da u kuhinji koristite dvije daske za rezanje, jednu za mesu, a drugu za sve ostalo.

image

Nakon rezanja sirovog mesa, dasku odmah dobro operite

BRETT STEVENS/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Održavanje daske za rezanje ovisi i od materijala od kojeg je napravljena. U većini domaćinstava najveći su favoriti drvene i plastične daske za rezanje. Za razliku od famoznog podatka o ‘200 puta više fekalnog materijala‘, podatak da su ove obje vrste jednako sigurne za zdravlje poduprt je postojećim istraživanjima. Dakle, ako vas plaše da je jedna vrsta daske opasnija od druge, nema razloga da to uzmete zdravo za gotovo.

Drvene i plastične daske zato su najbolje za vaše noževe - izrađene su od materijala koji jest tvrd, ali ne toliko da bi otupio oštrice vaših noževa. Za razliku od drva i plastike, tvrđi materijali, poput stakla, bambusa ili kamena, puno su opasniji po vaše noževe, ali i vaše zdravlje. Na primjer, staklena ploča je čvrsta i lako se pere, ali bi vam se nož lako mogao poskliznuti o nju pri korištenju, što bi moglo rezultirati ozbiljnom ozljedom.

image

Drvene daske za rezanje tako su lijepe da mogu poslužiti i kao poslužavnici

JIRI HERA/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Najbolji način za čišćenje drvenih dasaka za rezanje

Drvene daske za rezanje izgledaju lijepo, a osim za rezanje, možete ih koristiti i za posluživanje hrane. Manje su fleksibilne od plastičnih, stoga treba o njima voditi i više računa. Najbolje ih je prati ručno, u sudoperu, uz pomoć spužve, deterdženta za pranje posuđa i tople vode.

Drvene daske za rezanje nikako ne perite u perilici posuđa jer vjerojatno neće izdržati dugotrajno izlaganje vrućoj vodi. Ne želite otvoriti perilicu i ugledati dasku koja se razdijelila u više komada...

Ono što je posebno važno kod održavanja drvenih daski za rezanje jest odmah nakon pranja dobro ih osušiti. Ne ostavljate ih na vlažnim površinama za cijeđenje posuđa jer bi mogle upiti veću količinu vode i kasnije se rasušiti. Tako se na drvu mogu pojaviti raspukline, koje će kasnije predstavljati idealan dom za bakterije. Osušiti ih možete papirnatim ručnikom, da ne biste prenijeli bakterije koje se nalaze u krpi za brisanje posuđa.

Također je važno s vremena na vrijeme drvenu dasku za rezanje premazati posebnim mineralnim uljem.

image

U veselim bojama i pouzdane, plastične daske za rezanje unijet će život u vašu kuhinju

TTATTY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Najbolji način čišćenja plastičnih daski za rezanje

Plastične daske za rezanje nekima su posebno drage jer su fleksibilnije od drvenih i naizgled jednostavnije za održavanje. Nisu skupe, a možete ih nabaviti u raznim bojama, oblicima i debljinama, što ih čini posebno atraktivnima. Za razliku od drvenih, ove je daske moguće prati u perilici posuđa, bez bojazni da će im se nešto dogoditi.

Perete li ih ručno, u sudoperu, dovoljno je koristiti spužvu, deterdžent i toplu vodu. Posebnu pozornost obratite brazdama od noža koje se s vremenom mogu pojaviti u plastici - dobro ih oribajte kako biste bili sigurni da se u njima neće razviti bakterije.

Površina plastične daske za rezanje može se umrljati i preuzeti boju nekih namirnica, poput mljevene paprike. Tome je lako doskočiti pripravkom paste od jednog dijela sode bikarbone, jednog dijela soli i jednog dijela vode. Tom pastom dobro oribajte umrljano mjesto i daska će ponovno zablistati u punom sjaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 08:02