Upozorenje!

Nikad, ali baš nikad ne stavljajte ovo u mikrovalnu: Razmislite dvaput prije nego što ubacite

 /SHUTTERSTOCK

Godine 1945. Percy Spencer, briljantni samouki inženjer, patentirao je svoj revolucionarni izum: mikrovalnu pećnicu. Kuhanje više nikad nije bilo isto otkako je ovaj super praktičan aparat stigao na tržište. Ipak, usprkos popularnosti i prisutnosti u domovima milijuna ljudi, nemaju svi jasne informacije o tome što treba, a što ne treba ići u mikrovalnu pećnicu. Vjerojatno su vam poznate zabrane, poput metalne vilice ili zgužvane alu folije, ali postoje još neke opasnosti koje bi vas mogle šokirati (doslovno).

Čak ni nakon 80 godina tehnološkog napretka, proizvođači nisu smislili kako neke bezopasne stvari učiniti sigurnima za mikrovalnu pećnicu. Na ovom popisu saznat ćete kojih 10 stvari biste trebali držati podalje od unutrašnjosti mikrovalne pećnice. Neke od njih su zastrašujuće, druge su očigledne kad bolje razmislite, ali sve imaju upozorenje za vas, vašu mikrovalnu pećnicu ili cijeli vaš dom. Pazite da iskre, dim, pa čak i plamen ne uđu u vašu kuhinju.

image
MONKEYBUSINESSIMAGES/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Hrana bez poklopca

Kada je riječ o visokim temperaturama, bilo koja vrsta jela s tekućom komponentom - od juhe do curryja - lako može proključati. To osobito vrijedi za mikrovalnu pećnicu, koja nudi zatvoreno okruženje koje pojačava toplinu. Ako vam se hrana prelije ili uzavrije, imat ćete katastrofu po cijeloj unutrašnjosti pećnice.

Stavljanje poklopca na posuđe jedan je od načina da osigurate da tekućina ostanu unutar posude. Drugim riječima, ne stavljajte nepoklopljene zdjele ili tanjur u mikrovalnu. Poklopac sprječava da uzavrela hrana zaprlja unutrašnjost vaše mikrovalne pećnice, jer može stvoriti jezivi nered ako joj se dopusti da divlja. Poklopac čak može pomoći da se vaša hrana malo brže skuha zadržavanjem topline.

Međutim, ako koristite plastičnu posudu, ostavite poklopac malo odškrinut kako biste omogućili izlazak pare. Čvrsto zatvorene plastične posude ne nude mjesto za izlazak topline, što također može dovesti do eksplozije.

image
/SHUTTERSTOCK

Bilo koji metalni predmeti

Ako vam je kao djetetu bilo dopušteno podgrijavati hranu u mikrovalnoj, vjerojatno ste dobili strogo upozorenje od odraslih: metalnom posuđu nije mjesto u mikrovalnoj pećnici. Ali jeste li znali da se metal može ušuljati na manje očite načine? Razmislite o tankoj žičanoj ručki na posudama, šalici ili termosici s čeličnom presvlakom, pa čak i posuđu s metalik bojom ili ukrasima. Trebate pregledati svoje posuđe prije nego što ga ubacite u uređaj ili biste mogli imati vatromet u kuhinji.

Radioaktivni valovi po kojima je mikrovalna pećnica dobila ime griju vašu hranu dok se odbijaju okolo unutar uređaja. Mikrovalne pećnice imaju elektrone u sebi, koji su u interakciji s molekulama vode u vašoj hrani. Kada se para oslobađa iz vašeg obroka, ti elektroni se također ispuštaju. Međutim, kada se metal uvede u kombinaciju (osobito savijeni ili naborani metal poput limene folije), elektroni mogu poludjeti.

Za razliku od vode, koja otpušta elektrone koji se odbijaju putem pare, metal nema tu kvalitetu. Elektroni se počinju grupirati na jednom mjestu, a zatim nasilno otpuštaju svoju energiju putem vatre i malih električnih oluja. Zaključak: ne stavljajte u mikrovalnu ništa što bi moglo sadržavati čak i malo metala.

image
/SHUTTERSTOCK

Posude od stiropora

Zadnje što želite kada naručite hranu za van su tacosi ili pomfrit s dodatkom kemikalija od stiropora. Ne morate brinuti o tome ako je vaš obrok dostavljen u kutiji od stiropora, ali ako podgrijavate hranu u mikrovalnoj pećnici u toj istoj posudi, određena je kontaminacija neizbježna. To je zato što toplina iz mikrovalne pećnice topi kutije od stiropora i izvlači kemikaliju (stiren) iz polistirenske pjene.

Stiren je spoj koji se povezuje s bolestima živčanog sustava, pa čak i rakom.

Osim ako vaša posuda od stiropora nema naljepnicu koja pokazuje da je sigurna za mikrovalnu pećnicu, najbolje je izvaditi ostatke iz posude u kojoj je stigla. Oznaka za mikrovalnu pećnicu izgleda kao niz vodenih valova, s grafikom zdjele ili mikrovalne. Ako ne vidite ovaj simbol, zagrijte ostatke hrane u posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu, poput staklene zdjele s poklopcem.

image
GORAN SEBELIC /CROPIX

Kruh, kiflice i muffini

Svatko tko je ikada pokušao podgrijati kruh u mikrovalnoj pećnici zna da je manje mekan i topao i više nalikuje gumenoj mrljici ili olovnoj cigli. Ova transformacija iz hrskave, ukusne kriške u hokejaški pak događa se jer toplina iz mikrovalne pećnice mijenja molekule šećera u kruhu. Nakon što se molekule šećera u kruhu zagriju do 100 C stupnjeva ili više, tope se, i pretvaraju iz mekanih i dobro integriranu kristaliziranu kašu.

Ovi kristali šećera tada će se stvrdnuti, zbog čega će vaš kruh biti gotovo gumeni kada izađe iz mikrovalne pećnice, a zatim tvrd kao kamen u nekoliko minuta. Ista se stvar događa s muffinima, krafnama i drugim pekarskim proizvodima. Najbolji način da podgrijete štrucu kruha ili drugu pečenu poslasticu jest da ju stavite u pećnicu. Zamotajte u foliju i zagrijte u pećnici ili tavi. I naravno, toster je najbolji ako želite udahnuti novi život kriškama kruha.

image
BRENT HOFACKER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/BRENT HOFACKER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Riža

Ljubitelji azijske hrane vjerojatno se vesele ostacima kuhane ili pržene riže, ali iz perspektive sigurnosti hrane, podgrijavanje u mikrovalnoj ove škrobne namirnice može biti riskantno. Ostaci riže ponekad sadrže bakteriju zvanu Bacillus cereus, bubu koja vam može uzrokovati probavne tegobe. Čak ni podgrijavanje ne ubija ove opasne klice, zbog čega mnogi izvori upozoravaju da se stara riža ne stavlja u mikrovalnu. S tim u vezi, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste zaobišli ovaj rizik.

Prvo, uvijek kuhajte i čuvajte rižu na dovoljno visokoj ili niskoj temperaturi da spriječite bakterije. Temperature između 4 i 60 C stupnjeva su "opasna zona", prema USDA-i. Ova namirnica uvelike potiče rast bakterija, pa bez obzira kuhate li rižu na pari na štednjaku ili koristite kuhalo za rižu, kuhajte je na visokoj temperaturi, a zatim ostatke spremite u hladnjak što je prije moguće. Kuhanu rižu treba ostaviti izvan hladnjaka samo sat vremena ili manje. Nakon toga postoji mogućnost razvoja bakterija.

Nakon što je riža u hladnjaku, nemojte dopustiti da stoji dulje od jednog dana. Ako ju sljedeći dan ne možete pojesti, bacite ju. Ako rižu ipak podgrijavate u mikrovalnoj, trebate ju zagrijavati dulje nego što mislite — najmanje 3 ili 4 minute, ili dok ne postane vruća.

image
SERGEY PAKULIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Plastika za jednokratnu upotrebu

Neke plastike neprestano otpuštaju mikroskopske čestice u materijale s kojima su u kontaktu, a njihovo zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici ubrzava taj proces otpuštanja.

To ne znači da nikada ne možete koristiti plastiku u mikrovalnoj pećnici. Plastične posude za jednokratnu upotrebu, kao što su boce za vodu, pladnjevi za van ili posude za margarin, među hlapljivijim su plastičnim materijalima koji imaju tendenciju otpuštanja mikročestica u vašu hranu. Umjesto toga, zagrijavajte samo plastične posude prikladne za mikrovalnu pećnicu.

Idealno bi bilo grijati hranu u staklenim posudama. Međutim, nije svako staklo prikladno za mikrovalnu pećnicu, a neprikladno se može lako razbiti. Kako biste to spriječili, potražite oznaku za mikrovalnu pećnicu na svojim staklenim posudama. Obično proizvođači stavljaju simbol na dno zdjele ili čaše.

image
A_LIS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Tvrdo kuhana jaja

Vanjski sloj jajeta djeluje poput vanjske strane ekspres lonca. Kada sadržaj postane prevruć ono što je unutra biva gurnuto prema gore i mora nekamo otići, što rezultira curenjem ili puknućem.

Vlagu unutar tvrdo kuhanog jajeta mikrovalovi zagrijavaju do točke vrenja, a budući da ljuska nema tlačni ventil, para unutar jajeta uzrokuje eksploziju. Možda ste čuli za mnogo korisnih trikova s ​​tvrdo kuhanim jajima, ali njihovo podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici - koliko god brzo i jednostavno izgledalo - nije jedan od njih. Umjesto toga, uronite jaja u lonac s vrućom vodom i ostavite ih da odstoje 10-ak minuta. Stavite poklopac na zdjelu ili tavu da zadržite toplinu unutra. Vaša jaja će se ravnomjerno zagrijati, a da ne eksplodiraju u kuhinji.

image
/SHUTTERSTOCK

Hrenovke i mrkva

Tko bi pomislio da se nekoliko štapića mrkve može pretvoriti u prskalice u mikrovalnoj? Ako pokušate zagrijati ovo povrće, mogli biste vidjeti alarmantan niz bljeskova unutar pećnice. To je zato što mrkva sadrži metalne minerale, kao što su magnezij, željezo, bakar i selen. Kelj, paprika, špinat, pa čak i hrenovke ubrajaju se u hranu koja može upaliti vašu mikrovalnu pećnicu poput vatrometa. U slučaju hrenovki, soli i aditivi u mesu mogu izazvati iskru.

Ovaj fenomen naziva se električni luk, i ne događa se uvijek. Možete podgrijati malo miješanog povrća u mikrovalnoj da ispadne dobro, dok sljedeći put može doći do požara ili treperenja struje u vašoj kuhinji. Ali vjerojatno biste radije u potpunosti izbjegli iskre, požare i nestanke struje. Ako ipak odlučite riskirati i zagrijati ovo povrće u mikrovalnoj pećnici, pripazite na iskre i odmah zaustavite pećnicu ako ih primijetite.

image
OAT_PHAWAT/GETTY IMAGES

Ljute papričice

Papričice su još jedno povrće koje može zaiskriti u mikrovalnoj pećnici, kao i čili papričice, njihove ljute rođakinje — ali to nije jedini razlog zašto je loša ideja baciti nekoliko ljutih papričica u mikrovalnu. Čili papričice u biti postaju papreni sprej bez limenke.

Čili papričice su ispunjene kapsaicinom, vrućim uljem koje ne samo da hrani daje ljut okus, već je i glavni sastojak paprenog spreja. Mikrovalna će pećnica protresti i otpustiti ovaj spoj, koji će vas udariti u lice čim otvorite vrata. I da, vaše tijelo će reagirati na isti način kao da ste poprskani paprenim sprejom. Vaše oči, nos i pluća će gorjeti, a bolan rezultat će trajati najmanje pola sata. Ozbiljnost simptoma može varirati, ovisno o tome koliko ste paprika pekli u mikrovalnoj pećnici i koliko dugo.

U slučaju da se nađete u ovoj vrlo nesretnoj situaciji, prijeđite u okruženje sa svježim zrakom, poškropite lice čistom vodom i skinite poprskanu odjeću, koraci su koje morate poduzeti odmah. Bolji je potez, naravno, nikad ne peći čili u mikrovalnoj.

image
PIXEL-SHOT/SHUTTERSTOCK

Prazna mikrovalna pećnica

Kako se mikrovalna pećnica ne bi prerano istrošila ili čak zapalila, trebali biste je uključiti samo kada unutra ima hrane ili tekućine. Ostaci sira ili šalica blago mlake kave mogu upiti veliki broj mikrovalova koji se pobijaju po unutrašnjosti pećnice. Nasuprot tome, kada ti mikrovalovi nemaju kamo otići, počinju kuhati u unutrašnjosti uređaja.

Ako zagrijete praznu mikrovalnu pećnicu, vaša jedinica može prestati raditi — ili može početi gorjeti. Ako ste slučajno uključili mikrovalnu pećnicu bez ičega u njoj dulje od nekoliko sekundi, trebate testirati jedinicu kako biste bili sigurni da je i dalje sigurna za korištenje. Zagrijte u mikrovalnoj nešto jednostavno poput šalice vode. Ako pećnica radi dobro, bez iskrenja, trebala bi biti u redu za upotrebu. Ako ne radi ili radi neispravno, možda ste ju oštetili.

Hranu ili tekućinu uvijek držite u mikrovalnoj pećnici dok radi, bilo da podgrijavate čaj ili koristite vodu s limunom za čišćenje unutrašnjosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. srpanj 2024 11:31