ISPROBAN EKSPERIMENT

Ocat i soda bikarbona neće riješiti začepljen odvod: ‘Umjesto toga, napravila sam ovo‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Ostaci hrane, sapuna i masnoća mogu uzrokovati začepljenje odvoda, a vjerujemo da ste svi doživjeli onaj panični trenutak kad ste shvatili da se razina vode u sudoperu presporo spušta ili se čak počinje i dizati. Iako postoji niz savjeta za ‘brzo, jednostavno i prirodno odčepljivanje odvoda‘, američka stručnjakinja za eko čišćenje Bren Did upozorava da jedan od njih, vrlo čest u primjeni, nije učinkovit te bi ga se trebalo izbjegavati. Riječ je o izlijevanju octa i sipanju sode bikarbone u sudoper.

image

Ilustracija

/SHUTTERSTOCK

"Pjenušava kombinacija sode bikarbone i octa neučinkovita je u borbi protiv odvoda začepljenih masnoćom. Zašto? Soda bikarbona je baza dok je ocat kiselina, njihova kemijska reakcija proizvodi vodu s malom količinom soli u sebi, a ne sredstvo za čišćenje odvoda koje uništava masnoću", rekla je Bren, prenosi Express.

Pojasnila je kako su ocat i soda bikarbona vrlo popularni sastojci kada se radi o čišćenju bez kemikalija, ali iako su izvrsni odstranjivači mrlja, ne mogu razgraditi masnoću ili ulje koji uzrokuju začepljenje odvoda. Štoviše, previše sode bikarbone u cijevi može pogoršati situaciju. Autorica bloga brendid.com je predložila drugo rješenje. Naime, isprobala je eksperiment u kojem je pokušala razgraditi masnoću u jednoj posudi s octom i sodom bikarbonom, a u drugoj s pomoću kipuće tople vode i deterdženta za pranje posuđa. Rezultat je potvrdio njezine tvrdnje: nakon pet minuta masnoća se u posudi s vrućom vodom i deterdžentom potpuno otopila, dok je u posudi s octom i sodom bikarbonom ostala nepromijenjena.

image

Ilustracija

/SHUTTERSTOCK

Na kraju je pojasnila kako je deterdžent za pranje posuđa osmišljen za razgradnju masti i ulja tako da će brzo moći razgraditi svu masnoću u cijevima, dok će kipuća voda pomoći u otpuštanju i ispiranju svih naslaga u cijevima. Mast se također može skrutiti u cijevima pa će kipuća voda također pomoći da se otopi i omekša kako bi se lakše uklonila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2024 12:11