PRIPAZITE

Prestanite raditi ovu ogromnu grešku s WD - 40: Mogla bi vas skupo stajati

 MARINA GORDEJEVA/GETTY IMAGES

WD-40 ima širok raspon legitimnih namjena, uključujući podmazivanje, odmašćivanje i prodiranje hrđe. Postoji čak cijeli svijet skrivenih namjena WD-40 koji obuhvaćaju različite namjene poput uklanjanja ostataka ljepljive trake. Postoji toliko mnogo praktičnih upotreba WD-40 da vam nikada neće ponestati razloga da držite bočicu WD-40 uvijek pri ruci. No koliko god bio koristan, postoje situacije u kojima bi njegovo korištenje moglo biti pogreška.

Neki, kao što je korištenje na lancu bicikla ili na remenu motora koji škripi, jednostavno nisu idealni. Međutim, druge pogreške povezane s WD-40 mogu biti opasne, poput prskanja po kočnicama ili korištenja u blizini izvora paljenja. Ovo su pogreške WD-40 kojih morate biti svjesni.

image
ARTISTGNDPHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES

Prskanje WD-40 na lanac bicikla

Međutim, vrijedno je napomenuti da sprej kao što je WD-40 može biti teško točno nanijeti, pa možete završiti kao podmazivači komponenti koje bi trebale ostati suhe i nepodmazane, poput vaših kočnica. Ako ga morate koristiti, slijedite savjete tvrtke i obrišite sav višak prije nego što sjednete na bicikl.

Osim toga, originalni WD-40 nije namjenski lubrikant - to je, kao što ime sugerira, višenamjenska tekućina - pa čak i WD-40 predlaže da koristite njegovo Specialist Bike-Chain Lube nakon čišćenja lanca bicikla standardnim WD-om -40. To je kombinacija koju bismo također preporučili — očistite svoj lanac standardnim WD-40 i zatim nanesite specijalizirano mazivo kako biste osigurali glatki rad i dugotrajniji, tiši pogonski sklop bicikla.

image
MARINA GORDEJEVA/GETTY IMAGES

Podmazivanje šarki s WD-40

Tvrtka WD-40 o korištenju WD-40 na šarkama koje škripe nudi i savjet za koji smo vidjeli da mnogi vlasnici kuća zaboravljaju učiniti - očistiti nakon upotrebe. Predlaže brisanje šarke nakon nanošenja WD-40 kako biste se riješili bilo kakvog viška. Ne ostavljajte da vam WD-40 kaplje sa šarki, čak i ako vaša soba nema površina koje bi mogle negativno reagirati na njega. Naftna baza WD-40 također mu daje lošu reputaciju, jer privlači prljavštinu na šarke (i druge površine) nakon što otapala ispare.

WD-40 preporučuje ovo PTFE (politetrafluoroetilen) lubrikant i za šarke i prozorske trake, što je nešto što biste trebali razmotriti ako imate posla sa šarkama koje škripe češće nego što biste željeli.

image
BARTEKSZEWCZYK/GETTY IMAGES

Čišćenje drvenog namještaja WD-40

Jedan od uobičajenih načina zaštite drvenog namještaja je nanošenje premaza voskom, bilo prirodnim poput karnaube ili na bazi parafina (ili, obično, kombinacijom ta dva). To je često posljednji korak u procesu obrade drva, nanosi se nakon završnih ulja za brtvljenje i zaštitu namještaja, s dodatnim učinkom davanja dubokog sjaja koji izgleda izvrsno.

S obzirom na sposobnost uklanjanja prljavštine WD-40, možda ćete doći u iskušenje da brzo poprskate i obrišete svoj drveni namještaj kako biste vidjeli hoće li to pomoći vratiti sjaj. Međutim, trebali biste to izbjegavati s namještajem obloženim voskom, jer WD-40 ističe da će klasični proizvod za višenamjensku upotrebu omekšati voštane lakove i neke voštane premaze - a ne ono što želite učiniti sa zaštitnim premazom.

WD-40 tvrdi da ga možete koristiti za osvježavanje starog neobrađenog drvenog namještaja, ali čak i tada preporučuje upotrebu male količine kako se ne bi upio u drvo. Koristite ga štedljivo ako ga uopće koristite.

image
EDWIN TAN/GETTY IMAGES

Održavanje vaših instrumenata s WD-40

Instrumenti imaju puno pokretnih dijelova — saksofon, na primjer, ima ih oko 600 — i osigurati da se sve slobodno kreće i radi kako treba ključni je dio održavanja vašeg instrumenta u vrhunskoj formi. Za to postoje namjenska ulja i masti, ali možda se pitate hoće li dobri stari WD-40 djelovati u krajnjem slučaju. Ipak je to lubrikant.

WD-40 ne oštećuje mesing ili metale, pa ne bi trebao imati negativan učinak na sam instrument. Uz to, možda biste ga trebali držati podalje od zalijepljenih jastučića saksofona, na primjer, s obzirom na njegovu sposobnost otapanja ljepila. Međutim, vaš instrument nije ono o čemu biste se ovdje trebali brinuti. Sve će biti u redu, čak i ako to možda nije najidealniji način za podmazivanje puhačkog instrumenta. Vaše zdravlje je ipak sasvim druga stvar.

Pare spreja nisu nužno smrtonosne, ali udisanje svejedno može uzrokovati "pospanost, vrtoglavicu i druge učinke na živčani sustav", prema Sigurnosno-tehničkom listu WD-40. To znači da ga ne želite koristiti u situaciji u kojoj ćete udisati pare — što je upravo ono što se može dogoditi kada ga koristite s limenim ili drvenim puhačkim instrumentom. S obzirom na prisutnost toliko netoksičnih maziva, puno je bolje držati WD-40 u garaži za održavanje električnih alata umjesto saksofona ili flaute.

image
PAWEL KACPEREK/GETTY IMAGES

Prskanje WD-40 na plastiku

Vosak nije jedina tvar s kojom se WD-40 ne slaže lijepo. Određena plastika, posebno prozirni polikarbonat i plastika na bazi polistirena, također se ne slažu dobro sa sprejom. Obje te plastike su ono što je poznato kao amorfni polimeri. Amorfni polimeri obično su fleksibilna i prozirna plastika koja se ne skuplja tijekom procesa proizvodnje. Ove karakteristike čine ih izvrsnim za proizvode kao što su zaštitne naočale.

Tvrtka WD-40 ulaže puno truda u promicanje višenamjenske prirode spreja, ali čak i ona savjetuje da se ne koriste proizvodi na bazi nafte, poput originalne formule WD-40, na polikarbonatu i polistirenu. Obje plastike mogu puknuti ili puknuti kada su izložene WD-40, što na kraju može dovesti do pucanja plastike duž pukotine (ili pukotina). Naravno, neće biti teško niti skupo zamijeniti par plastičnih naočala, na primjer, ali zašto pridonijeti rastućem problemu plastičnog otpada bacanjem onoga što bi bio savršeno dobar par?

Da bude jasno, WD-40 ne oštećuje svu plastiku. Materijali kao što su polietilen, Formica, polipropilen i vinil preživjeli su dulje uranjanje u WD-40 bez problema. Ako poznajete plastiku s kojom radite, bit ćete u redu. Ako to ne učinite, preporučujemo da igrate na sigurno i odustanete od WD-40.

image
DRAZEN ZIGIC/GETTY IMAGES

Prskanje WD-40 na površine za hranu

WD-40 nije siguran za hranu i dok njegov Sigurnosno-tehnički list kaže da ima samo "nisku oralnu toksičnost", gutanje spreja ipak nije zabavno: može izazvati mučninu, povraćanje i opću iritaciju vašeg gastrointestinalnog trakta. Drugim riječima, WD-40 može smetati gotovo svakom dijelu tijela koji vaša hrana dotakne, od usta i grla koja gutaju hranu do organa koji vam pomažu da je probavite.

Međutim, WD-40 ne samo da potencijalno iritira vaš probavni sustav ako se proguta, već predstavlja i rizik od aspiracije, što je kada hrana ili piće dospije u dišne ​​puteve umjesto u probavni sustav. WD-40 ističe da je tvar potencijalno smrtonosna ako se to dogodi, tako da definitivno nije rizik koji biste trebali preuzeti prskanjem WD-40 na površine koje su blizu ili će doći u dodir s hranom ubrzo nakon što ste je upotrijebili.

WD-40 je izvrstan za čišćenje nehrđajućeg čelika, tako da mu svakako ima koristi u kuhinji — samo pazite da ga ne poprskate po drugim površinama i dobro obrišite svoje površine od nehrđajućeg čelika prije kuhanja. Ako, na primjer, trebate podmazati šarke u pećnici, vjerojatno ćete biti sigurniji s WD-40 Food Grade Silicone sprejom.

image
ARVYDAS LAKACAUSKAS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Izlaganje vaših ljubimaca WD-40

Ljudima nije teško izbjeći dodirivanje ili gutanje WD-40, ali to nije nešto što se može reći za kućne ljubimce. Koliko god naši krzneni prijatelji bili inteligentni, ne možete točno reći svojim ljubimcima da ne ližu nedavno poprskanu površinu ili šarku. Umjesto toga, trebali biste osigurati da se vaši ljubimci drže podalje od bilo kakvih aplikacija WD-40 koje bi na kraju mogli lizati ili s kojima bi na neki drugi način mogli doći u kontakt.

Kao i kod ljudi, WD-40 može predstavljati probleme vašim ljubimcima ako ga progutaju. Može uzrokovati probleme s probavom — što nije šala za psa — ali to nije jedini problem. Postoji šansa da će se WD-40 umjesto toga probiti u dišni put, što liječnici nazivaju aspiracijom. Kada se to dogodi, inače niskotoksični višenamjenski sprej pretvara se u potencijalnog ubojicu. Sigurnosno-tehnički list kaže da udisanje WD-40 može uzrokovati "kemijski pneumonitis, teška oštećenja pluća i smrt" — ništa od toga nije posebno zabavno za kućne ljubimce (ili ljude, kad smo već kod toga).

Dakle, držite svoje ljubimce podalje ako planirate koristiti WD-40 i pobrinite se da se osuši prije nego im dopustite da mu se približe. Kako ćete to učiniti ovisi, naravno, isključivo o vama.

image
PANCHOF/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Korištenje WD-40 na vrućim površinama ili u blizini otvorenog plamena

WD-40 se sastoji od alifatskih ugljikovodika u naftnom baznom ulju, tako da ne bi trebalo biti previše iznenađenje da Sigurnosno-tehnički list upozorava da je otopina izuzetno zapaljiva. WD-40 biste trebali držati podalje od "vrućine, iskri, otvorenog plamena, vrućih površina" i također izbjegavati prskanje na otvoreni plamen ili izvor paljenja. Da, to uključuje cigarete - nema pušenja s limenkom WD-40 u ruci.

To obuhvaća širok raspon površina i uređaja u domu i drugdje. Neki bi mogli biti očiti, poput plinskog štednjaka ili grijača, ali također ćete htjeti paziti na manje i lako zaboravljene izvore topline kao što su kontrolna svjetla, koja su prisutna na grijačima vode, na primjer. To znači da biste također trebali držati WD-40 podalje od vrućih ispušnih cijevi i blokova motora.

Također morate paziti na više od samog aerosolnog spreja. Pare WD-40 teže su od zraka i mogu pratiti površine kako bi doprle do plamena ili izvora paljenja koji su daleko od vaše neposredne blizine. To može zapaliti plin i potencijalno uzrokovati da se plamen vrati do vas duž traga pare. Same limenke WD-40 također su osjetljive na toplinu, s mogućnošću eksplodiranja ako budu izložene ekstremnoj vrućini.

image
BIRDLKPORTFOLIO/GETTY IMAGES

Podmazivanje kočnica

Da, WD-40 je koristan za utišavanje šarki koje škripe, ali nije rješenje za sve škripe i struganja u vašem životu. Pogotovo ne kada škripa dolazi iz sustava koji se oslanja na trenje da obavi svoj posao, poput kočnica vašeg automobila. Bučne i škripave kočnice su neugodne, ali zadnje što želite učiniti je pošpricati mazivo na bazi ulja kako biste minimalizirali trljanje u nadi da ćete smanjiti buku. Automobilske kočnice u potpunosti rade na trenju, a nanošenje aerosolnog maziva, htjeli-ne htjeli, kontraintuitivno je — i potencijalno opasno.

Kočnice škripe iz mnogo razloga, uključujući istrošene kočione pločice, koroziju na kočionim diskovima ili krhotine uhvaćene u pločicama ili rotorima, a WD-40 ovdje neće biti od velike koristi. Ako imate prljave kočnice, sredstvo za čišćenje kočnica bez podmazivanja je ono što želite. Ako su jastučići istrošeni, vrijeme je da ih zamijenite. Korodirani diskovi kočnica neće se magično očistiti s WD-40, a morat ćete upotrijebiti malo masti za koljena kako biste uklonili hrđu.

Da budemo jasni, za održavanje vaših kočnica u vrhunskoj formi bit će potrebno malo podmazivanja, ali trebali biste koristiti namjensku mast za kočnice i nanositi je samo na određena područja i držati se podalje od samih tarnih površina.

image
TOA55/GETTY IMAGES

Korištenje WD-40 na remenu motora koji škripi

Shvaćamo — škripavi remeni motora mogu biti vrlo neugodni. Međutim, bez obzira na to koliko ste iritirani i koliko privlačno zvuči poprskati malo WD-40 na remen u nadi da ćete ga smiriti, WD-40 je jedna stvar koju definitivno ne želite koristiti na svom motoru pojaseva. Održavanje ispravne napetosti remena je kritično, a mazivo je vjerojatno jedna od najgorih stvari koje možete primijeniti kada pokušavate držati remen pod napetošću.

Cviljenje remena motora često je uzrokovano nedostatkom napetosti u sustavu. To može biti zbog kontaminiranog, starog ili predugog remena, pri čemu WD-40 neće pomoći. Zapravo, naftno bazno ulje u WD-40 moglo bi zapravo uzrokovati klizanje zbog svoje prirode, što će zauzvrat uzrokovati još više cviljenja kako napetost remena bude dalje padala. Ne želite koristiti WD-40 ni na remenu koji cvrči, jer je najvjerojatnije posljedica neporavnate remenice, a ne bilo kakvog trenja.

Ako se želite riješiti škripe bez zamjene remena ili rada na pogonskom sustavu, tada bi sprej za premazivanje remena mogao biti korisna privremena mjera. Ovi sprejevi, kao što je WD-40 Specialist Belt Dressing koji tvrtka prodaje u određenim regijama - pokušavaju pomladiti gumu, što može pomoći produžiti vijek trajanja remena i utišati ga u isto vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 13:18