Nevjerojatno

Za zaustavljanje visokih temperatura u prostoru jedna stvar je nezamjenjiva - u garaži, kuhinji i bilo gdje drugdje

 /SHUTTERSTOCK

Istina je — aluminijska folija je čudna, ali na dobru foru. Netoksičan je, otporna je na koroziju, lagana, reflektirajuća, nepropusna, bez mirisa, savitljiva, rastezljiva i čvrsta. Ipak, sve što uspijevamo učiniti s njom je održati hranu toplom i spriječiti kapanje stvari. No uz malo kreativnog razmišljanja možete pronaći mnogo pametnih načina za korištenje aluminijske folije u vrtu, kuhinji, garaži i bilo gdje drugdje.

image
/SHUTTERSTOCK

Kratko ćemo vas podsjetiti na koji se sve načine aluminij već komercijalno koristi. Viđamo ga kako oblaže jednu ili obje strane izolacije, oblikovanog u spremnike poput posuda za pečenje, integriranog u neke električne uređaje i ožičenje, pričvršćenog u velikim komadima na elektroničkim komponentama kako bi ih održao hladnim, i u tisućama drugih primjena. Fleksibilan je i kao mehaničko svojstvo i u smislu korisnosti, i jedan je od rijetkih metala koji možete kupiti u čistom obliku za višestruke namjene. Jeftin je i najzastupljeniji je metal u zemljinoj kori.

image
/SHUTTERSTOCK

Naučite kako koristiti aluminijsku foliju za popunjavanje rupa. Samo gurnite naboranu aluminijsku foliju u otvore. Aluminijska folija djeluje gotovo poput pjene, zatvarajući rupu. Nije hermetična, ali sprječava ulazak ili izlazak većine zraka iz otvora. Također sprječava životinje da prolaze kroz rupe.

Aluminijska folija je lako dostupna, jeftina i nema rok trajanja.

Uklanjanje folije je također jednostavno, samo je izvucite. Također nije neuredna za nanošenje poput proizvoda koji se raspršuju. Folija djeluje trenutno. Čim se folija ugura u rupu, spremna je, nije potrebno vrijeme stvrdnjavanja. Aluminijska folija ne propada tijekom vremena zbog izlaganja vodi ili UV zračenju.

Izolirajte žarišta u garažnim vratima i zidovima

Poznato je da garaže, radionice i skladišne ​​zgrade loše održavaju prikladnu temperaturu tijekom toplih ili hladnih mjeseci jer ih gradimo s više toplinskih prekida i mostova, više praznina u izolaciji i zidovima te vratima koja ne nude gotovo nikakvu izolaciju. Neki oblici izolacije - osobito valjana folija s mjehurićima i polietilenske ploče - imaju jednu ili obje strane obložene reflektirajućom aluminijskom završnom obradom koja je dizajnirana da reflektira toplinu koja zrači. Ovaj učinak barijere također je razlog zašto ne biste trebali stavljati aluminijsku foliju na dno pećnice.

image
/SHUTTERSTOCK

Da bi ovaj trik ispravno funkcionirao - a ovaj dio je važan - reflektirajuća površina mora biti okrenuta prema zračnom prostoru barem s jedne strane. Lijepljenje aluminijske folije na unutarnju stranu vaših garažnih vrata nema utjecaja, ali lijepljenje folije na izolaciju poboljšat će odbijanje topline. Imajte na umu da reflektirajuća izolacija mora biti bez prašine čak i kada je zabrtvljena u šupljinu zida jer će se inače njena izvedba s vremenom pogoršati.

Zanimljivu primjenu ovih informacija pogledajte u videu YouTubera Digital Friend o korištenju zgužvane folije za brtvljenje praznina u zidovima, oko cijevi itd.

Napravite bolje električne veze

Vjerojatno ste se već susreli s ovim problemom: s vremenom, baterije prestaju stvarati dobru vezu s terminalima u odjeljcima za baterije, pa uređaji prestaju raditi ispravno i predvidljivo. Čini se da je ovaj problem posebno raširen kod svjetiljki i igračaka na baterije. Ako svjetiljka nema volju za spajanjem, možete ju podložiti aluminijskom folijom.

image
/SHUTTERSTOCK

Izvedba je jednostavna: samo presavinite mali komad folije dok ne stane u odjeljak za baterije na kraju baterije. Ako je folija dovoljno debela, vaš bi problem trebao biti riješen. Također možete upotrijebiti ovaj trik za zamjenu trostrukih A baterija za dvostruke A.

image
/SHUTTERSTOCK

Držite boju gdje želite

Znatan dio vremena i novca potrošenog na projekte bojanja odlazi na lijepljenje, prekrivanje, pomicanje i na druge zaštite stvari od sprejeva, prskanja i bojenja. Aluminijska folija tu može pomoći zbog svoje spremnosti da se u trenu oblikuje u bilo što. Kvake su najčešći predmet koji možete zaštititi od boje aluminijskom folijom. Jednostavno stavite komad preko kvake i stisnite ga u oblik. Pustite da folija preklopi vrata, a zatim oštrim nožem odrežite sve što izlazi s ruba ručke. Ovu metodu možete koristiti i za zaštitu ručki ormara i ručica ladica. Ali nemojte koristiti foliju za zaštitu poklopaca električnih uređaja kao što su ploče prekidača i spremnici — ona može provoditi struju kroz zalutale dijelove koji dolaze u kontakt s utičnicom.

Zabava s folijom tu ne prestaje. Također možete izvući malo koristi od svog aluminija koristeći ga za oblaganje ladica s valjcima. Ili ga omotajte oko kistova kako se ne bi osušili između slikanja, pod pretpostavkom da razmak između slikanja nije dulji od dan ili dva. Ili ocrtajte komad folije veličine vaše limenke s bojom, a zatim ga stavite na vrh otvora kada radite pauzu ili spremate posudu s bojom. To će spriječiti kisik da uzrokuje stvaranje dosadne "kožice" na površini boje.

Baš kao što čarape misteriozno nestaju u perilici rublja, čini se da su lijevci pri ruci samo kada ih ne trebamo. Kao rezultat toga, praktički svaki put kada trebamo lijevak moramo kupiti novi.

Otkrili smo također da se aluminijska folija može koristiti kao privremena zamjena za nestali ili pokvareni pištolj za brtvljenje. Ako se materijal može oblikovati u vrećicu s cijevi i upotrijebiti za istiskivanje stvarno gustih, viskoznih brtvila i ljepila, logično je da se može oblikovati u druge oblike korisne za premještanje tvari na uredan način. A to zvuči dosta slično onome što lijevak radi.

Ako ikada ponovno vidite svoje prave lijevke, obratite pažnju na široku paletu veličina. Dugi su, kratki, široki i uski u raznim kombinacijama, ovisno o namjeni. Ne bi li bilo jednostavnije napraviti lijevak koji vam je potreban kada ga trebate? Možda će vam ovaj trik biti toliko zgodan da počnete izrađivati ​​i koristiti lijevke od alu folije tamo gdje prije niste, primjerice kada punite soljenku ili posudu za maslinovo ulje.

image
/SHUTTERSTOCK

Uklonite hrđu i mrlje

Namotajte malo folije, smočite je i istrljajte svoje zahrđale dijelove. Osobito je učinkovita na kromiranim dijelovima koji su skloni koroziji, što vam svaki vlasnik plovila može reći.

Ili ubrzajte stvari tako da umjesto vode umočite foliju u bijeli ocat. U kombinaciji s natrijevim karbonatom (poznatiji kao soda bikarbona), aluminij također može ukloniti mrlje sa srebra. Dodajte toplu vodu i izribajte mrlju ili jednostavno obrišite s malo folije i dodajte prašak za pranje i toplu vodu u posudu sa svojim srebrnim priborom. Provjerite dodiruje li posuđe aluminij i pustite da elektrolitička magija odradi svoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. srpanj 2024 04:01