SPLIT TENDENCIES

Mnoštvo predavača na simpoziju Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

sli ka

 /Press
Program započinje međunarodnim arhitektonskim simpozijem, koji će se održati u petak, 25. listopada 2024. u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu

Studij arhitekture i urbanizma splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) organizira Split Tendencies, jnajavili su.

Program započinje međunarodnim arhitektonskim simpozijem, koji će se održati u petak, 25. listopada 2024. u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu s početkom u 15:30 sati.

Nakon simpozija, mjesečna predavanja nastavit će se održavati na FGAG-u, na kojima će relevantni inozemni predavači govoriti o suvremenim arhitektonskim tendencijama, s posebnim fokusom na tematiku stanovanja, kontekstualnosti, promocije javnog prostora i društvene osviještenosti u arhitektonskim projektima, te suvremenih arhitektonskih tehnologija u kontekstu održivosti.

Na simpoziju u splitskom HNK-u će izlagati: Andraž Keršič (a2o2, Ljubljana), Dora Lončarić i Mario Kralj (NEKOLIKO, Zagreb), Saša Bradić (bup architekten, Beč), Alberto Veiga (Barozzi Veiga, Barcelona).

Nakon simpozija, u studenom na FGAG dolazi José Toral (Peris+Toral Arquitectes, Barcelona), u prosincu Branco Del Rio Arquitectos (Coimbra), u ožujku 2025. Brendeland & Kristoffersen (Stavanger), u travnju 2025. Robert Konieczny (KWK Promes, Katovice), a ciklus predavanja završava u svibnju 2025. predavanjem arhitektonskog ureda Suma Arquitectura (Madrid), koji je ove godine nagrađen prestižnom nagradom Mies van der Rohe za mlade autore.

Program Split Tendencies nudi platformu za arhitekte, studente arhitekture i sve druge zainteresirane da upoznaju neke od najuzbudljivijih praksi u recentnoj europskoj arhitekturi.

image

sli ka

/Press
image

sli ka

/Press

Predavači

Alberto Veiga odrastao je u Santiagu de Compostela, Španjolska. Studirao je arhitekturu na Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Navarra, a nakon studija, 2004. godine, zajedno s Fabriziom Barozzijem osnovao je ured Barozzi Veiga u Barceloni. Barozzi Veiga osvojio je brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim natječajima, a njihovi projekti nagrađeni su nizom prestižnih arhitektonskih nagrada: Ajac Young Catalan Architect Award (2007.), Barbara Cappochin International Architecture Award (2011.), Gold Medal for Italian Architecture Best Debut Work (2012.), Mies van der Rohe Award za europsku arhitekturu (2015.), RIBA Award for International Excellence (2018.), Chicago Athenaeum International Award, Best Architects 20 Award i AD Award Architects of the Year (2019.). Nedavno je ured primio priznanje Premio Presidente della Repubblica, najviše institucionalno priznanje Talijanske Republike za umjetnički rad.

Saša Bradić diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Suosnivač je i partner ureda architektur.bn od 1994. godine s Ines Nižić te nmpb architekten do 2023. godine. Od 2024. godine osniva i vodi ured bup architekten s Ines Nižić u Beču. Od 1995. godine predaje na Arhitektonskom fakultetu Tehničkog sveučilišta u Beču. U sklopu znanstvenog odjela za stanovanje od 2001. godine organizira i vodi ljetne međunarodne radionice arhitekture "Übergänge" te izložbe, kataloge i publikacije. Autor je i koautor brojnih nagrađivanih, izlaganih i objavljenih arhitektonskih i urbanističkih projekata i studija. Održao je niz predavanja u zemlji i inozemstvu te izlagao u Zagrebu, Beču, Ljubljani, Leuvenu, Bolzanu, Amsterdamu, Rotterdamu, Burgosu, Stockholmu, Bruggeu, Šangaju, Pekingu, Nanjingu, Shenzhenu, Hong Kongu, Rijeci, Salzburgu, Innsbrucku, Ateni te na Royal Academy u Londonu. Bio je kurator za Hrvatsku na izložbi Wonderland, architektur.bn, 2005. godine i na YEA "Young European Architects" konferenciji u Rotterdamu 2004. godine te gost predavač na UIAV-u u Veneciji 2015. godine. Član je izbornog tijela za nagradu "Theodor Körner" Fondacije.

a2o2 studio osnovali su 2019. godine Klara Bohinc, Andraž Keršič, Žiga Ravnikar i Eva Senekovič. Svaki član ima jedinstvene interese i vještine, ali svi dijele uvjerenje da su zajedno jači i da suradnjom mogu bolje razumjeti svijet na koji utječu svojim radom. Zanimaju ih priče o mjestima i ljudima te teže jednostavnim, svrhovitim i odgovornim rješenjima, bez obzira na veličinu zadatka. Koriste iskustva stečena u domaćim i stranim arhitektonskim studijima razvijajući svoj kreativni tim kao fleksibilan i živi organizam sa širokim rasponom vještina. Vjeruju da je aktivni dijalog ključan za razvoj arhitekture koja dugoročno postaje korisna i lijepa. Uživaju raditi s prirodnim materijalima koji s vremenom razvijaju patinu. Inspirirani slovenskom obrtničkom tradicijom i zanatstvom, također prihvaćaju moderne tehnike i tehnologije. a2o2 studio dobio je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad. Njihovi projekti predstavljeni su na brojnim izložbama i u raznim publikacijama, uključujući u Ljubljani (ŠKUC galerija), Berlinu (AEDES Metrolab) i Beču (TU Beč) kao dio projekta New Practices, New Tools.

NEKOLIKO je arhitektonski ured iz Zagreba, a čini ga nekoliko arhitekata mlađe generacije: Dora Lončarić, Mario Kralj, Hrvoje Arbanas i Mario Peko. Znanje i iskustvo skupljaju godinama, ali u ovom formatu djeluju od jeseni 2022. Okupacija su im sva mjerila arhitekture, kao i razni zadaci i namjene: od zgrada javnog sadržaja i društvenog standarda, uređenja javnih prostora, do privatnih investicija i uređenja interijera. Vjeruju u važnost arhitektonskih natječaja na kojima često i sudjeluju. Još uvijek preispituju važnost i dinamiku timskog rada, preuzete ili naučene obrasce i znanja kroz formalnu edukaciju, pa i poziciju mladih arhitekata u struci i društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 09:21