IMAO JE SAMO 36

Modna scena zavijena u crno, iznenada preminuo poznati hrvatski make-up artist: ‘Nevjerica... Plovi mirno, Bojane‘

Bojan Jončić i Josip Joško Tešija

 Privatna Arhiva/Privatna Arhiva
Rodom s Komiže ovaj majstor šminke bio je na glasu kao brz, precizan i temeljit. Bilo mu je samo 36 godina

Hrvatska modna scena u nevjerici se oprašta od cijenjenog make-up artista Bojana Jončića koji je iznenada preminuo u petak 11. listopada. Rođeni Komižanin, majstor šminke, poznat kao precizan, brz, temeljit, ali i osoba koja ne skida osmijeh s lica, imao je samo 36 godina kad nas je napustio.

"Ni u najgoroj noćnoj mori nisam mogao zamisliti da je ovo naš zadnji editorijal, tvoje zlatne ruke i talent šminkanja. Zbogom dragi moj prijatelju i suvremeniče Bojane. Mirno plovi u dubine svemira, negdje gore ćeš šminkati predivne nimfe. Hvala ti za sve, lijepotu koju si mi davao i umjetnost, dragi Bojane. Zauvijek u srcu i divnim modnim editorijalima u kojima si me napravio čudesnim,... Bio si svjetski, a naš", napisao je na svom Facebook profilu Josip Joško Tešija poznati hrvatski art model i voditelj zagrebačke Galerije Kranjčar. Uslijedila je lavina dirljivih komentara pokazujući koliko je Jončić ostavio traga na ljude, a Tešija još uvijek ne može pojmiti da se tako nešto dogodilo.

- Prije dva jutra šok, nevjerica, pola sata mi je trebalo da uopće povjerujem da je to istina. Nisam mogao pojmiti, pa sam čak išao provjeravati. Nažalost bila je to surova, teška istina - Bojana više nema. Meni je bila iznimna čast raditi na projektima s tako mladim čovjekom kojeg je krasila silna kreativnost i strast prema poslu. S druge strane uvijek mi je govorio da ga samo nazovem kad god mi treba, da je tu za mene i moje projekte. I toliko se veselio, jer kako sam art model i pripadam avangardi, uvijek je ta šminka bila drugačija, izazovnija, pružala mu slobodu eksperimentiranja - govori Tešija. Opisuje Jončića kao vrsnog šminkera, koji je učio od najboljih kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

- Imao je svoje radionice i radio za Chanel, a znate tko radi za Chanel,... samo oni najbolji, oni izabrani - ističe Tešija. U međuvremenu je postao Martimexov stručnjak za ljepotu i glavni vizažist, dolazile su mu u parfumeriju gospođe da ih našminka, a on bi ih i educirao, učio kako sa šminkom postići ono najbolje, ništa ne odrađujući onako ‘ofrlje‘. Tešija hvali Jončićevu gotovo ‘štrebersku‘ predanost umjetnosti make-upa koji je bio njegova ljubav, životna strast. Proučio bi u tančine sastav nekog proizvoda, naučio kako što funkcionira, pripremao se unaprijed, posebno ako je bio neki art projekt u pitanju. I pomno pratio trendove.

- Kod Bojana je bilo upravo i sad. On je bio osoba koja je pratila svjetski trend šminke. Evo Galliano je sada imao za Margielu reviju, a on je odmah proučio taj novi make-up. Nije bilo kod njega stajanja, brzo bi doznao o čemu je riječ, kako se što primjenjuje, što je potrebno, kako to postići. Volio je svoj posao silno. Mislim da ga je make-up zainteresirao još u srednjoj školi. Jako je lijepo crtao i povezao je crtanje i make-up, jer sve je to likovnost. Naš zadnji projekt bio je urbani performans ‘Ja sam koji jesam‘ za Dimitrija Popovića. Našli smo se u trgovini Nade Došen i ta šminka je trajala tri sata jer je bila izazovna, filmska, teška. Ni u najcrnjem scenariju nisam mogao zamisliti da je to naša zadnja suradnja - tužno će Tešija koji je Jončića upoznao prije nekih desetak godina na projektu Lapidarium.

- Modni svijet izgubio je baš puno s Bojanovom smrću. Pored toga što je bio iznimni profesionalac, bio je i uvijek nasmijana, dobra osoba, zračio je dobrotom. Uvijek sam mu govorio ti ćeš ostati vječni dječak, jer imao je i takvo lice. Meni će taj njegov smješak ostati zauvijek u pamćenju i ovo je veliki udarac za sve koji su ga voljeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 12:07