EKSPERIMENT

Ne, ovo nije Nizozemska, nego hrvatski gradić. Pogledajte stambene zgrade kakve se kod nas inače ne grade

 Filip Ružić
Tonovi boja su parafraza istarskih žbuka s idejom kvalitetnog "starenja" fasade na suncu i promjenom intenziteta tijekom godina, objašnjavaju arhitekti

Posebni stambeni projekti kod nas su rijetkost. Uglavnom se radi po špranci, manje više sva je stambena novogradnja nalik jedna drugoj, uobičajena.

Gradske kuće Maj nastale su kao svojevrstan eksperiment na temu stanovanja. Autor projekta poznati je studio NFO.

- Unutar urbanistički nekonsolidiranog Poreča projektni zadatak je inicijalno predviđao standardnu stambenu zgradu s komercijalnim stanovima, no imali smo sreću da je investitor Alan Naperotić, s kojim surađujemo niz godina, bio spreman na preispitivanje standardnih modela stanovanja - ističe arhitekt Nenad Ravnić, jedan od osnivača studia NFO.

image
Filip Ružić

U kontekstu u kojem se sudaraju različite tipologije od obiteljskih kuća, kuća za odmor i stambenih zgrada definirana je stambena zgrada koju čini prsten od deset individualnih "kuća" u nizu s vlastitim vrtovima i atrijima.

- Tako jedna zgrada postaje sama za sebe novo susjedstvo u kojem stanovnici imaju pristup vlastitom vrtu ili atriju što doprinosi osjećaju osobnog prostora i omogućava vanjske aktivnosti unutar privatnog okruženja - dodaje arhitekt Filip Vidović.

image
Jan Stojkovic/
image
Jan Stojković/

Osim tipologije posebna pozornost dana je koloritu kako bi se jasno komunicirao broj stambenih jedinica prema van.

- Tonovi su parafraza istarskih žbuka sa idejom kvalitetnog "starenja" fasade na istarskom suncu i promjenom intenziteta tijekom godina - objašnjava Marin Piršić iz NFO.

Same stambene jedinice su kompaktnog tlocrta, u prizemlju su dnevni prostori s vezama prema vrtu i atriju dok se na katu nalaze spavaonice.

image
Jan Stojković/

Projekt je ostvaren na području veličine 1400 m2.

Projektni tim bili su Kata Marunica, Ana Mustapić, Nenad Ravnić, Filip Vidović, Marin Piršić i Goran Rukavina. Suradnici na projektu su bili ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Damir Karabašić, Fabris inženjering, tvrtka E.B. PROJEKT. Investitor je bila tvrtka Hedonistrian.

image
Filip Ružić

Poznati projekt od studia NFO o kojem smo ove godine pisali bila je rekonstrukcija središnjih trgova u Koprivnici. Projekt je osmišljen tako da je na Zrinski trg u cijelosti položena "tapiserija" manjih trgova strukturirana oko čvrstih osi biciklističkih staza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 13:35