RUSKO BLAGO

Pet stoljeća ruskih ikona u Klovićevim dvorima

Kustosica iz Rusije Svetlana Katkova kronološki je postavila 105 radova

ZAGREB - Kustosica iz Rusije Svetlana Katkova danas je u Klovićevim dvorima obilazila izložbu “Ruske ikone: 15. do 20. stoljeće” za koju su u tijeku posljednje pripreme pred otvaranje u utorak, 8. lipnja, a postav je radila zajedno s kustosicom Ivom Sudec i arhitektom Olegom Hržićem.

Najbolji ikonopisci

Na izložbi će biti 105 radova, a postavljena je kronološki, pa je tako prvi na izložbi lik svetog Vasilija Velikog, čija je ikona povezana s tragičnim zbivanjima sredinom 15. stoljeća, kada su zaratili veliki moskovski knez Vasilije Vasilevič, zvan Tamni (ikona je bila njegov dar lokalnom manastiru), i galički knezovi.

Riječ je ujedno o najstarijoj ikoni iz CIAM-a, muzeja iz Kostrome, iz kojeg je u Zagreb stiglo nekoliko umjetnina.

Ostale su ikone stigle iz Državnog muzeja u Moskvi, Jaroslavljskog državnog muzeja te s još nekoliko lokacija, a svaka sa sobom nosi i određenu simboliku ili povijesnu priču. Primjerice, ikonu Uzašašće Presvete Bogorodice, za miraz je dobila Ksenija Ivanovna Šestova, udajom za Fjodora Nikitiča Romanova, zajedno sa 32 sela i 15 manjih novoosnovanih naselja u kojima je živjelo 1650 stanovnika.

Inače, neki od najboljih ikonopisaca bili su u manjim gradovima, Novogradu i Pskovu, i dolazili su u Moskvu raditi, te će biti predstavljeni i njihovi radovi. Izložba će biti otvorena mjesec i pol dana.

Sveti Juraj

Uz ikone, u Zagreb iz Rusije stižu i vrijedna raspela, kao i obredna pokrivala, zatim misne košulje, kaleži, mitre....

Detalj ilustracije Sveti Juraj ubija zmaja zaštitni je znak izložbe “Ruskih ikona” koja će zasigurno biti prava poslastica za publiku i ukratko nam predstaviti njihovu povijest kroz punih pet stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 13:21