BAČENIH 20 MILIJUNA KUNA

Šarar: 'Ne želimo da nam se dogodi slučaj zagrebačkog MSU'

Izgradnja nove Gradske knjižnice i novog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci bit će među prioritetima ovog Ministarstva kulture. No, nema sredstava da se naprave objekti koji su pobijedili na natječaju pa smo odlučili situaciju prilagoditi postojećoj recesiji u društvu. Uostalom, pogledajte što se dogodilo s rukometnim dvoranama, kao i sa zagrebačkim Muzejem suvremene umjetnosti, koji je sad poluprazan jer nema novaca za program koji bi popunio ovakav prostor - kaže nam pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac.

Naime, posljednjih se dana u Rijeci razvila burna polemika, nakon što se odustalo od toga da se knjižnica i muzej grade prema projektima koji su pobijedili na natječaju. Nitko ne osporava kvalitetu projekata koje potpisuju vodeći arhitekti Hrvoje Njirić (knjižnica) te Saša Randić i Idis Turato (muzej), no novaca za njih, kažu, nema.

Ipak se moglo čuti kako pročelnik riječkog gradskog Ureda za kulturu Ivan Šarar smatra kako je projekt za muzej bio “grandiozan”, previše je naginjao “tzv. star arhitekturi” te bi čak i mogao “iritirati ljude jer podsjeća na tajkunsku palaču”. - Ili ćemo se prilagoditi postojećoj financijskoj situaciji, ili ništa. Ja glasam za prilagodbu - kaže Šarar, bivši član Leta3.

Štitimo i koristimo

Muzej je trebao biti u zgradi (tzv. T-objekt) bivše industrijske zone Rikard Benčić, a knjižnica na Klobučarićevom trgu. Po novome, oba bi se projekta smjestila u Benčić, knjižnica tamo gdje je trebao biti muzej, a muzej u tri zgrade. Jedna je od njih Palača šećerane koja je dragulj riječke industrijske baštine.

- Grad Rijeka nije u mogućnosti financirati zahtjevne projekte koji su nastali u potpuno drugačijim ekonomskim okolnostima. Zgrade koje će se prenamijeniti zaštićeni su spomenici kulture i ovim konceptom trajno ih štitimo i koristimo. Te su zgrade ishodišna točka razvoja grada i njegove industrijske povijesti. Indirektno se i štede ogromna sredstva koja bi ionako trebala biti uložena u zaštitu Benčića - kaže Šarar.

No, situacija nije tako jednostavna. Naime, do sada je na projekt riječkog muzeja potrošeno 12 milijuna kuna, a na knjižnicu 8 milijuna kuna. Osim toga, ova ideja nije nova. Brojni protagonisti riječke kulturne scene već su odavno upozoravali kako bi se oba objekta mogla smjestiti u Benčić, no njih se nije poslušalo i natječaj je u međuvremenu proveden.

Dobro poznaje grad

Od projekata se očito i odustalo ranije, prije nego što je sve izašlo u javnost, budući da je Šarar od arhitekta Idisa Turata već naručio prostornu studiju za smještaj muzeja i knjižnice: - Odabrao sam Turata jer mislim da je stručan, a osim toga dobro poznaje grad - kaže pročelnik gradskog ureda. Turato, koji je sa Šararom bio u Klubu ljubitelja buke, organizator Hartera festivala, bio je koautor nagrađenog “tajkunskog” projekta, koji je s novom studijom samog sebi “izbacio iz igre”. Projekt je radio sa Sašom Randićem, s kojim je donedavno imao zajednički biro, a sada rade odvojeno.

Dogradnja u budućnosti

Osim toga, za novi projekt još nije kontaktiran nitko iz riječkog MMSU-a, što znači da ne postoje muzeološki elaborati, osim onih koji su rađeni za stari projekt.

Nelogičnosti ističe Saša Randić: - Nemam ništa protiv promjene projekta MMSU-a, očito je da grad nema novaca za onakav muzej za koji je raspisao natječaj prije deset godina. U redu je da se planovi izgradnje muzeja ponovo razmotre ako stvar ne ide. Ali sve ostalo što je napravljeno ovim “revolucionarnim zaokretom” potpuno je pogrešno. Dosadašnji projekt muzeja smješten je u T-građevinu koja ima 6000 m2, a kako je natječajnim programom traženo gotovo dvostruko više, trebalo je preostali dio sadržaja smjestiti u dogradnje - kaže Randić i nastavlja kako je njihov nagrađeni projekt u staru zgradu bio smjestio sve funckionalne sadržaje muzeja.

- Kad sam prvi put čuo za ideju smanjivanja muzeja, i to preko novina, činilo se potpuno logično da će se realizaciji pristupiti postupno: da će se prvo urediti stara zgrada, a da će dogradnja biti predmet buduće intervencije.

Realno i izvedivo

Prema novom konceptu, muzej ima 6000 četvornih metara, točno kolika je i površina stare T-građevine. I dalje je smješten u kompleksu Rikard Benčić, ali ne u zgradi koja je odavno isprojektirana, nego je razbacan u tri susjedne. Koji su argumenti da se baci u vjetar sav dosadašnji rad, nije mi jasno. Ne možemo govoriti o pojeftinjenju, jer uređenje tri zgrade ne može biti jeftinije od uređenja jedne, za koju već postoji projekt. Ako ništa drugo, treba platiti nove projekte - zaključuje Randić.

Šarar misli drukčije: - Do sada utrošene iznose treba sagledavati u svjetlu 140 milijuna kuna, za koliko se ukupna realizacija oba projekta pojeftinjuje da bi postala realno moguća i izvediva u vremenu u kojem živimo.

U međuvremenu, na ponovljeni natječaj za novog ravnatelja MMSU-a javio se dubrovački umjetnik Slaven Tolj. Toljevu je prijavu podržalo Upravno vijeće, a Šarar kaže:

- Tolj je istaknuti hrvatski suvremeni umjetnik i kulturni djelatnik, javni intelektualac u pravom smislu riječi.

Tako će vjerojatno pod Toljevim ravnanjem MMSU preseliti u nove objekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:53