UMRO PREDRAG VUŠOVIĆ

'Od života je uzimao sve što je mogao, a vraćao je životu dvostruko više'

Poznati hrvatski glumac Predrag Vušović preminuo je u 51. godini života od posljedica jakog moždanog udara jutros u 4 sata i 40 minuta u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici. Njegove prijatelje i kolege smrt je duboko potresla.

Mia Begović

- Prvo što mi padne na pamet je nešto što se nedavno dogodilo i što Pređu opisuje kao čovjeka. Potegao je svoje veze da pomognem jednoj djevojci riješiti tešku zdravstvenu situaciju. Trebao mi je najveći stručnjak, a on je dao sve svoje veze, koje čovjek, u pravilu, čuva za sebe. No, tu nije stao. Idućih šest mjeseci redovito se raspitivao za djevojčino zdravlje, pa čak i nazivao i iz inozemstva. Ne znam bi li on htio da se to zna, ali takav je veliki i brižan čovjek on bio.

Vera Zima

- Što god da pogledam podsjeti me na neku anegdotu iz par godina snimanja serije “Odmori se, zaslužio si“. Tribusoni su to tako složili, da baš pristaje Pređi kao čovjeku. Vidim duguljastu grijalicu, kakvu je Dida naručio za nas da nas grije, i zbog koje je čitav kvart ostao bez struje. Bacim pogled na tonik za lice i sjetim se Didinog tonika od kojeg smo svi poflekavili. Starijoj susjedi sam mjerila tlak i sjetila se Didinih starih tlakomjera koji su svi pokazivali tlak 130/80. Vidim knjigu i sjetim se sedam Didinih knjiga Dostojevskog koje su bile iznutra prazne. Ali, koliko sam tužna, toliko sam i ljuta jer ako je itko imao izbora imao je on, ali eto...

Goran Grgić

- Pređa je bio nevjerojatno šarmantan, nikada o nikome nije ništa loše govorio bez obzira na to što bi netko za njega rekao i uvijek je bilo veselje imati ga pored sebe. Bio je i kolegijalan, nikada se nije borio za tuđe uloge - ni na pozornici, ni u životu. Takvim svojim načinom života pridobivao je simpatije i nitko o njemu ništa negativno ne može reći. S njim sam se družio i u Zagrebu i u Dubrovniku gdje mi je pomagao kada sam za ulogu učio dubrovački naglasak.

Tarik Filipović

- Toliko sam toga prošao s njim da mi je teško bilo što izdvojiti, a i toliko sam tužan da mi je teško o bilo čemu razmišljati. Uistinu sam ga volio i kao prijatelja i kao glumca. Živio je svoj život i nitko na to, na žalost, nije mogao utjecati i izgubili smo ga.

Hrvoje Kečkeš

- S Pređom je uvijek bilo zabavno, a osim toga bio je definitivno jedan veliki talent i mi mlađi smo od njega mogli puno naučiti. Sjećam se kako je uvijek na setu podizao atmosferu i bio izuzetno pažljiv prema svima. Zajedno smo snimali ‘Bitange i princeze’, seriju koja je duhovita po formatu, a s njim smo dodatno ‘umirali’ od smijeha jer je uloga Gazde bila kao stvorena za njega i u nju je unosio sebe.

Vinko Brešan

- Predrag Vušović Pređo obilježio je moj filmski život, sve što sam radio. Rijetko je kada se redatelj i glumac nađu na tako istoj liniji i u profesionalnom, kreativnom i svjetonazorskom smislu. Znam da svi sada shvaćamo da je Pređo pripadao svima nama i mi smo svi pripadali njemu. Od života je uzimao sve što je mogao, a kako je bio veliki glumac vraćao je životu dvostruko više.

Jasmina Božinovska Živalj

- Teško mi je, bili smo generacija. Posljednjih godina nije bilo gotovo ni jednog velikog dramskog projekta HRT-a, a da Vušović nije bio u njemu - od ‘Bitangi i princeza’, ‘Odmori se, zaslužio si’ do ‘Tužnog bogataša’ u kojem je ostvario uistinu nesvakidašnju ulogu. Razmišljajući u o njemu, nekako se uvijek sjetim njegove duhovite posjetnice. A na njoj je pisalo Predrag Vušović - Pređo, nediplomirani glumac...

Ivan Maloča

- Posljednja peta sezona ‘Bitangi i princeza’ završila je odlaskom Pređinog lika Gazde iz serije i njegovim pozdravom ‘Zbogom žohari’. Poslije me je pitao hoće li se Gazda ikada vratiti, ako se serija nastavi snimati. Sada se na žalost ispostavilo da neće...

Vedran Mlikota

- Pređo i ja družili smo se privatno i radili smo zajedno. Kada sam doznao da je umro, bilo mi je kao da mi je umro član bliže obitelji. On je bio redoviti gost u Zagvozdu, odnosno toliko je rado dolazio u Zagvozd da je postao domaći. Mještani su ga obožavali i gledali kao svoga, a i on je volio Zagvozd. (T. Pe., M. L., T. Pr.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 09:28