MOĆAN ZVUČNI UDAR

VIDEO: DINOSAUR JR Još uvijek vrlo zavodljivo i moćno kao i na početku!

Sve ono što ih je krasilo na albumima "You’re Living All Over Me" (1987) i "Bug" (1988) s kojima su, uz djela Pixiesa, Hüsker Dü i Sonic Youth, probili led grunge-rock plejadi te "Green Mind" (1991) i "Where You Been" (1993) s kojima su postigli solidnu popularnost na Warneru, odlika je i "I Bet On Sky" koji će Dinosaur Jr. 16. veljače promovirati u zagrebačkoj Tvornici kulture

Nakon desetogodišnje diskografske stanke, između 1997. i 2007. godine, ponovno okupljanje J. Mascisa, Lou Barlowa i Murpha donijelo je sad već treći album Dinosaur Jr. u 21. stoljeću, ukupno deseti od debija iz 1985. godine.

Sve ono što ih je krasilo na albumima “You’re Living All Over Me” (1987) i “Bug” (1988) s kojima su, uz djela Pixiesa, Hüsker Dü i Sonic Youth, probili led grunge-rock plejadi te “Green Mind” (1991) i “Where You Been” (1993) s kojima su postigli solidnu popularnost na Warneru, odlika je i “I Bet On Sky” koji će Dinosaur Jr. 16. veljače promovirati u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Šamaranje rifovima, solažama i falsetom po uzoru na Neila Younga, podloženo elastičnom ritam-sekcijom, ove veterane underground-rocka 80-ih u jednakoj mjeri čini štovateljima rock tradicije 60-ih i 70-ih, ali i danas svježim i nezastarjelim bendom od čijeg je osnutka prošlo ravno tri desetljeća.

Ispod bučnih naleta distorziranih i fuziranih gitara koje zvuče poput uzlijetanja mlažnjaka, odnosno estetike podjednako utemeljene u psihodeličnom, hard i punk rocku, isijavaju poput rastopljenog karamela ljepljive pop melodije kakvih se ne bi posramili ni Byrdsi ni Beatlesi ni Buzzcocks ni Zeppelini.

“I Bet On Sky”, doduše, nije koherentan poput “Beyond” i “Farm”, ali teško mu je poreći zavodljivost i šarm one vrste alter-rocka kakva je nažalost danas sve manje prisutna na toj sceni pri čemu je J. Mascis jedini gitarist, uz Neila Younga, kojem bi bilo koji rock-kritičar dopustio da solira do mile volje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:55