Županija s pričom

Na malom i šarmantnom prostoru čekaju vas lokaliteti nacionalne i svjetske vrijednosti, ali i brojne avanture, paraglajdinga do raftinga

Špancirfest

 Mario Knor/

Varaždinska županija, smještena na sjeveru Hrvatske, očarat će vas svojom raznolikošću i ponuditi nezaboravni doživljaj. Kraj u kojem se susreću brijegovi i doline, posljednji obronci Alpa s velikom Panonskom nizinom, iznimne je krajobrazne ljepote, pun vrijednih spomenika, to je kraj koji će vam ponuditi i nezaboravni gastronomski doživljaj.

A tek je na korak od vas.

Županija s pričom prostire se na oko 1.300 četvornih kilometara, a na tom malom i šarmantnom prostoru ne samo da vas čekaju lokaliteti nacionalne i svjetske vrijednosti, dvorci i kurije gotovo na svakom koraku, nego i brojne avanture – od paraglajdinga na Ravnoj gori do raftinga na europskoj Amazoni, rijeci Dravi.
Trebate li predah, mir i tišinu, naći ćete je na prekrasnim bregima, uz domaću hranu i vrhunski smještaj u kućama za odmor opremljenima jacuzzijima, bazenima ili saunama.Središte županije je Varaždin, nekoć glavni grad Hrvatske, a danas jedna od nezaobilaznih destinacija kulture u Hrvatskoj. Grad svoj specifični identitet pokazuje ne samo ljepotom stare barokne arhitekture, nego i toplinom svojih ljupkih trgova, ulica i parkova.
Posjetite pitoreskni Stari grad, Gradsku vijećnicu – najstariju u Europi, Varaždinsko groblje, biser vrtne arhitekture, ili iznenađujuću zbirku “Svijet kukaca” koja u jednoj od brojnih varaždinskih palača pred posjetitelje razastire zagonetni život prirode.

Vizure varaždinskog kraja nezamislive su bez panorame dvorca Trakošćan kojeg mnogi smatraju najljepšim u Hrvatskoj. Trakošćan brojne turiste privlači iznimno sačuvanom izvornom unutrašnjošću brojnih soba od viteške i lovačke dvorane, glazbenog salona, ateliera slikarice Julijane Drašković do zbirke oružja s primjercima od 15. do 19. stoljeća, dvorskom kuhinjom zbog čega je jedno od najposjećenijih izletničkih mjesta kontinentalne Hrvatske.

Obližnji grad Lepoglava čuva jednu od najraskošnijih crkava iz doba pavlina, ali baštini i njeguje nadaleko čuveno umijeće izrade lepoglavske čipke koja je pod zaštitom UNESCO-a. Posjetiti valja i grad čuda, Ludbreg koji je centar svijeta, kao i odredište brojnih hodočasnika koji obavezno jednom godišnje dolaze u Svetište Predragocjene Krvi Kristove nastalo još 1739. godine, a na temelju zavjeta Hrvatskog sabora.

A to je samo dio priča. Jer se u Varaždinskoj županiji nalazi jedini ugasli očuvani vulkan u Hrvatskoj, špilja Vindija koja kao svjetski važno nalazište neandertalaca krije tajne povijesti cijelog čovječanstva, a tu su i rimske kupališne toplice u Varaždinskim Toplicama, ujedno najstarije hrvatsko termalno lječilište u koje je kroz stoljeća dolazila europska elita.

Istražite ponudu Varaždinske županije i svakako je posjetite!

JEDINSTVENI POSJETITELJSKI CENTAR

OD EURUPCIJE VULKANA DO ZMAJA

U Posjetiteljskom centru u povijesnoj Županijskoj palači u Varaždinu niz vizualnih efekata, hologrami, interaktivna karta i igrice…

Palača Varaždinske županije jedna je od najstarijih i najljepših građevina smještenih u samom središtu Varaždina, a u podrumu tog jedinstvenog zdanja danas se nalazi jednako jedinstveni Posjetiteljski centar.

image

Interpretacijski centar

Dobrodošlicu će vam uputiti prvi nasljedni varaždinski župan Toma II. Erdödy osobno, koji je na čelu najstarije hrvatske županije bio početkom 17. stoljeća. Potom možete vidjeti kako je eruptirao vulkan Gaveznica koji je na području Varaždinske županije bio aktivan prije 22 milijuna godina, a zatim zaviriti u špilju Vindija i promatrati kako su u lov kretali neandertalci.

image

Interpretacijski centar


Iz prošlosti ćete se brzo vratiti u sadašnjost i moći pogledati kako danas izgledaju dvorci, utvrde i kurije diljem Varaždinske županije, ali i niz drugih prirodnih i kulturnih znamenitosti koje valja posjetiti. I ne samo to: kroz „prozor“ možete zaviriti i u susjednu Mađarsku te uživo vidjeti što se događa u posjetiteljskom centru smještenom u gradiću Czurgo, a potom brzo krenuti u potragu za pet lokacija kako biste, ispred stvarne pozadine, odigrali pet atraktivnih igrica.
image

Interpretacijski centar


U Centru za posjetitelje Varaždinske županije naglasak je na vizualnim efektima koji posjetiteljima omogućavaju puno doživljaja, i to zahvaljujući hologramima, posebnim projektorima i drugoj modernoj tehnologiji. Sve to je rezultat suradnje Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice s partnerima iz Mađarske, Gradom Csurgóm i Sveučilištem Pannonia - Nagykanisza kampus. Zajedno s njima uspješno je realiziran EU projekt pod nazivom „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.“.

Cilj je ostvaren: u Posjetiteljskom centru se na atraktivan i drugačiji način prezentira kulturna i povijesna baština manje poznatih ruralnih dijelova Varaždinske županije.

- Naš Centar u Županijskoj palači podijeljen je na nekoliko različitih tematskih cjelina, od primjerice, postanka svijeta i Velikog praska, vulkana i špilja, neandertalaca, preko dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata, pa do mitoloških likova. Važno nam je da posjetitelje potaknemo da sami putuju kroz našu Županiju i istražuju sve njezine ljepote. Tu je interaktivna ploča koja kroz zvuk, sliku, karte, mape i video dodatno naglašava promociju ruralnih područja naše Županije. Mogu se odigrati interaktivne igre i kviz znanja – kaže direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

image

Interpretacijski centar

Varaždinski i mađarski centri su virtualno umreženi, povezani „prozorom“ zahvaljujući kojem se posjetitelji u oba centra mogu vidjeti. Mađarski partneri su u sklopu projekta razvili mobilnu aplikaciju koja, uz same turističke informacije, sadrži i pet igrica.

– Igrice su izrađene na temelju 3D modela, a temelje se na tzv. proširenoj stvarnosti. Turistima je omogućeno da prilikom obilaska pet lokacija, od Andrijine kule u Knegincu preko Grebengrada, utvrđenog grada Bele i crkve sv. Martina u Varaždinskim Toplicama, pa do Prangera – stupa srama u Vinici, ispred stvarne pozadine igraju igrice – otkriva Mališ.

Sam obilazak Posjetiteljskog centra na Franjevačkom trgu u Varaždinu organiziran je u vođenim grupama turistima, a zainteresirani se prijaviti mogu u Turističku zajednicu Varaždinske županije.

image

Interpretacijski centar

Manifestacije

Čipke, vrganji, barok... i brojne druge čarolije

AQUAFEST, lipanj, Varaždinske Toplice

Manifestacija kojom najvećim i najstarijim toplicama u Hrvatskoj oživljavaju svoju bogatu i slavnu prošlost. Baš kao prije 2.000 godina, kada su nosile ime Aquae Iasae i bile rimsko naselje, na topličkim ulicama možete susresti Rimljane, hrabre legionare, neustrašive gladijatore, lijepe nimfe, vile i druga mitološka bića. Posebno su atraktivne borbe gladijatora, dok najmlađi mogu uživati u raznim radionicama, od gladijatorske škole do izrade antičkih vjenčića i lutaka.

ŠPANCIRFEST, FESTIVAL ULIČNIH ŠETAČA, kolovoz - rujan, Varaždin

Najveći i najomiljeniji ulični festival u Hrvatskoj održava se krajem kolovoza u prekrasnoj varaždinskoj povijesnoj jezgri, a nudi ponešto za svakoga – od vrhunskih koncerata, odličnih kazališnih komedija, probranih uličnih performera do radova kreativaca i umjetnika, sadržaja za najmlađe i brojnih eno i gastro delicija. Najveću živost i raznolikost na ulice i trgove donose ulični umjetnici. Svaki kutak njima je pozornica i u trenu ćete se naći usred performansa.

ZELJARIJADA, rujan, Vidovec

Zeljarijada je gastronomska i zabavna manifestacija u Vidovcu posvećena autohtonom proizvodu vidovečkog kraja – varaždinskom zelju, a još od 1997. godine već se tradicionalno održava u mjesecu rujnu.

image

Zeljarijada

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE, rujan, Lepoglava

Međunarodni festival Čipke u Lepoglavi najveći je takav festival na prostoru Europe. Ovdje možete doživjeti i vidjeti pravo umijeće lepoglavskih, ali i čipkarica iz ostalih dijelova Hrvatske i svijeta.

image

Festival čipke

Darko Gorenak/

DANI VRGANJA I CRNOG TARTUFA, rujan, Paka

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki nude razne aktivnosti od edukacije do rekreacije, uz uživanje u prirodi, branje gljiva, te lova na crni tartuf.

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI, rujan - listopad, Varaždin

Hrvatska prijestolnica baroka – grad Varaždin, već je 53 godine odredište brojnih ljubitelja klasične glazbe. Krajem rujna ovdje se održava jedan od najeminentnijih festivala barokne glazbe u svijetu - Varaždinske barokne večeri.

BITKA ZA UTVRDU ČANJEVO, prvi vikend u listopadu, Čanjevo

Povijesna manifestacija koja u općinu Visoko iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Riječ je o scenskom prikazu života stanovnika utvrde u srednjem vijeku, odnosno 1590. godine o kojoj postoji najviše podataka te bitke s Turcima.

ADVENT U VARAŽDINU, prosinac – siječanj, Varaždin

Advent u Varaždinu, romantičan, intiman, prepun blagdanskih mirisa, okusa i bajkovitog ugođaja povijesne gradske jezgre. Bogati glazbeni, kulturni i zabavni program, raskošna i inovativna gastro ponuda te brojni sadržaji za sve uzraste i ukuse blagdansko razdoblje čine još veselijim i zanimljivijim, a Varaždin još blještavijim.

ADVENT NA SJEVERU ZAGORJA, prosinac

Advent u Zelendvoru, Advent u Vinici i Advent u Cestici tri su najveće manifestacije u sklopu Adventa na sjeveru Zagorja s bogatom eno-gastro ponudom, adventskim delicijama, izlagačima, brojnim izvođačima, kućom Djeda Mraza i adventskim vinskim gradom u Cestici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 09:54