KOMUNIKACIJA NAJVAŽNIJE

NISU BAŠ TOLIKO VELIKI Za dječje ispade kriv je nedovoljno razvijen mozak

 Jutarnji List

Iako se roditeljima često čini da djeca trebaju, a ne žele “slušati” pa ih krive za neprimjereno ponašanje kao što su ispadi bijesa, nekontroliran plač, burne reakcije i slično, autor knjige “Razvoj dječjeg mozga” Daniel J. Siegel tvrdi da njihov mozak još nije razvijen.

“Kad nam se čini da se neprimjereno ponašaju, kontrolu nad ponašanjem zapravo preuzima donji ili primitivni dio mozga odgovoran za preživljavanje.

Taj se dio mozga razvije u najranijoj dobi, dok gornji dio mozga koji je odgovoran za logičko razmišljanje i koji je temelj mentalnog zdravlja ostaje nerazvijen sve do 25. godine”, stoji u knjizi popularnog psihijatra.

Ta nam činjenica ukazuje da ne možemo ni od 18-godišnjaka, kojega smatramo punoljetnim, očekivati da razmišlja racionalno, a kamoli od malenog djeteta.

Ključ je, naime, u pravilnoj komunikaciji.

“Važno je roditeljima osvijestiti da je mozak plastičan i da pravilna komunikacija s djecom može poticati zdrav razvoj mozga, odnosno da međusobna komunikacija direktno utječe na određivanje strukture mozga”, objašnjava Siegel u knjizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:24