UŽASNI PLIKOVI

HOROR NAKON UZIMANJA IBUPROFENA Lijek izazvao smrtonosnu alergijsku reakciju

Jason Ryan (28) iz Washingtona u blizini Sunderlanda pretrpio je tešku alergijsku reakciju nakon uzimanja ibuprofena. Opasan poremećaj poznat je kao Stevens Johnson sindrom (SJS), pogađa samo dvije osobe na milijun ljudi, ali može biti smrtonosan ako se ne liječi .

Traumatski niz događaja počeo je kada je u svibnju prošle godine Jason Ryan koji radi kao radnik u Nissanu počeo imati simptome slične gripi. I prije je uzimao ibuprofen kada bi imao sličnih tegoba, no nikada prije nije imao nikakvih reakcija.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Stevens Johnson sindrom dovodi do toga da stanice kože umiru prije nego što se počnu ljuštiti poput zmijske kože i nastaje kao teška reakcija na lijekove. Ime je dobio po dva američka pedijatra koji su ga opisali 1922. godine, češći je među ženama. Simptomi uključuju osip, nastajanje plikova u ustima, ušima i nosu, te dolazi do oticanja kapaka. Ako se ne liječi, stanje može dovesti do smrti, a moguće komplikacije su trajno sljepilo i oštećenje pluća.

Čim se dijagnosticira, mora se prestati s uzimanjem lijeka. Liječenje uključuje primanje visokokaloričnih formula i otopina kojima se zamjenjuje izgubljena tekućina. Ako je potrebno daju se i antibiotici kako bi se spriječilo nastajanje sekundarnih infekcija kao što je sepsa. Protiv bolova pacijent prima morfij.

-Nakon što je uzeo ibuprofen, moj suprug idući je dan imao plikove na stopalima velike poput teniskih loptica. Tijelo mi je sve više ličilo kao iz horora. Kada god bi se pomaknuo, koža se ljuštila i ispadala. Vrištao je od bolova. Odmah smo pozvali hitnu pomoć – priča Ryanova supruga.

Jason Ryan kaže da se prvih dana gotovo ničega ne sjeća, samo zna da u jednom trenutku nije mogao uopće pomaknuti ni ruke ni noge, samo glavu.

Na sreću, nakon dugih mjeseci patnje na putu je oporavka, ali je napredak vrlo spor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:00