SRETNI RANORANIOCI

MRŠAVIJI UZ IZLAZAK SUNCA Jutarnja svjetlost topi kilograme: dovoljno je samo 20 minuta dnevno

Izlazak sunca nije samo romantičan doživljaj i lijep prizor. Dobar je za liniju. Najnovije istraživanje koje bi svima trebalo pomoći u održavanju normalne tjelesne težine pokazalo je kako vrijeme, intenzitet i trajanje našeg dnevnog izlaganja svjetlu utječe na našu težinu.

Znanstvenici s medicinskog fakluteta Northwestern u Illinoisu u SAD-u utvrdili su da ljudi koji svoju dnevnu dozu svjetlosti dobiju ujutro, čak i kada su izloženi umjerno jakom svjetlu, imaju značajno niži indeks tejelsne mase (ITM) nego oni koji se svjetlu izlažu kasnije tijekom dana.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Učinak jutarnjeg svjetla na ITM bio je jasan i neovisan o tjelesnoj aktivnosti, unosu kalorija, trajanju spavanja, dobi ispitanika i godišnjem dobu.

- Svjetlost je najvažniji element u sinkronizaciji našeg tjelesnog sata koji regulira crikadijske ritmove, što pak regulira energetsku ravnotežu u tijelu - izjavila je dr. Phyllis C. Zee, jedna od voditeljica istraživanja.

- Poruka je jasna. Svjetlosti bismo se najviše trebali izlagati između osam sati ujutro i podneva. Samo 20 do 30 minuta dovoljno je za pozitivan učinak na indeks tjelesne mase - dodaje.

Dr. Zee kaže da oni koji ne dobiju dovojno svjetla u pravo vrijeme, mogu doživjeti poremećaj tjelesnog sata, a to vodi nakupljanju kilograma.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:45