POMOĆ IZ MOBITELA

VEĆ DUŽE VREMENA POKUŠAVATE SMRŠAVITI? EVO KAKO Dijeta se lakše provodi uz SMS poruke

Možete koristiti bilo koji telefon i posvuda ga nositi sa sobom. Odgovori stižu u nekoliko sekundi

Već dugo je poznato da dnevnik prehrane i dnevnik vježbanja mogu pomoći onima koji žele smršavjeti. No, bilježenje na papir, pa čak i na računalu mogu biti gnjavaža, pa mnogi dijetalci odustanu od vođenja dnevnika. Rješenje se, izgleda, krije u mobitelima.

Znanstvenici sa američkog sveučilišta Duke, kažukako SMS-anje može pomoći dijetalcima da se pridržavaju zdravih prehrambenih i vježbačkih navika. U njihovoj maloj studiji sudjelovalo je 26 debelih žena, prosječno starih 38 godina.

Žene su svakodnevno odgovarale na SMS-poruku koju im je slao automatizirani sustav. Cilj poruka je bio praćenje osobnih ciljeva koje su ženama zadali istraživači na temelju razgovora, poput izbjegavanja slatkih napitaka ili fast fooda, te prelaženja 10.000 koraka dnevno.

Na temelju odgovora, ispitanice bi dobile novi SMS, s personaliziranim odgovorom i savjetom.

Nakon šest mjeseci, žene koje su koristile SMS-metodu dnevnika, izgubile su prosječno gotovo 1,5 kilogram , dok je grupa koja je koristila standardni dnevnik dobila prosječno 1,5 kilogram, pišu znanstvenici u The Journal of Medical Internet Research.

- Slanje poruka je svakodnevnica za većinu ljudi, a ima više prednosti pred drugim metodama praćenja uspješnosti dijete. Možete koristiti bilo koji telefon i posvuda ga nositi sa sobom. Odgovore dobivate u nekoliko sekundi. I na kraju, kako je broj riječi u SMS-ovima ograničen, štedi vrijeme i nije mentalno zahtjevno - izjavila je autorica studije Dori Steinberg koja se na Dukeu bavi problemima debljine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 02:05